Słodka przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożyłam cukrem z cynamonem. Proste, a jakże smaczne. Jako nadzienie będzie tutaj pasował również krem orzechowo- czekoladowy, czy masa makowa.
Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
ok. 1 łyżeczki masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.
Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem.
Przykryć drugim, wyciętym kołem. Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.
Każdy promień skręcić 3- krotnie.
Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).