
Zwana w Niemczech pod nazwą „Gedeckter Apfelkuchen”. Klasyczna, jaką można znaleźć w cukierniach. Jest wysoka, pieczona w tortownicy, z dużą ilością nadzienia, przykryta również ciastem kruchym, najczęściej polukrowanym. W nadzieniu powinny być widoczne kawałki jabłek. W najsmaczniejszej według mnie wersji, jabłka posklejane są budyniem ugotowanym na soku jabłkowym.
Poniżej przedstawiam Wam moją wersję tego ciasta. Postarałam się odzwierciedlić smak najlepszej szarlotki jaką jadłam w niemieckiej kawiarni. Szarlotka jest pyszna. Powinniście być z niej zadowoleni. Polecam do jej przygotowani użyć szarej renety.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
 - 150g masła
 - 80g cukru
 - 1 jajko
 - szczypta soli
 
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek (polecam szarą renetę)
 - 4 łyżki soku z cytryny (potrzeba jest 1 cytryna)
 - 70g rodzynek
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
 - 300ml soku jabłkowego
 - 40g cukru
 - 2 łyżki bułki tartej
 
Lukier:
- pomarańcza
 - cukier puder
 
Sposób przygotowania:
- Z mąki, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, cukru, jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1- 2 godziny.
 - Ciasto wyciągnąć z lodówki. 1/3 część ciasta zagnieść ponownie i rozwałkować na papierze do pieczenia. Na cieście położyć zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm i przy pomocy nożyka wyciąć koło. Pozostałe skrawki połączyć z resztą ciasta, a przygotowane koło wstawić do lodówki.
 

- Resztę ciasta zagnieść i wykleić nim dno i boki tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Boki formy wykleić wysoko, na ok. 4cm wysokości). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
 - Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, rodzynki i wymieszać. Odstawić na bok.
 

- Trochę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami.
 - Ciasto wyklejone na dnie formy posypać bułką tartą. Wyłożyć chłodną masę jabłkową. Na jabłka położyć wcześniej wycięte koło z ciasta (układając je papierem do góry i następnie ściągając papier). Brzegi ciasta skleić. Ciasto nakłuć widelcem.
 

- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto powinno się zarumienić). Wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimną szarlotkę wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
 - Przygotować lukier. Ponad pół szklanki cukru pudru wymieszać z taką ilością wyciśniętego soku z pomarańczy, aby powstał lejący, ale dość gęsty lukier. Przy pomocy pędzelka silikonowego rozprowadzić lukier na cieście. Pozostawić, aż zastygnie.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Niemiecka  | 
|
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12  | 
|
| Trudność: | średnie | |
| Koszt: | niski | 
 
 