Szarlotka na styl niemiecki (Gedeckter Apfelkuchen)

19 Komentarzy
Szarlotka na styl niemiecki

Zwana w Niemczech pod nazwą „Gedeckter Apfelkuchen”. Klasyczna, jaką można znaleźć w cukierniach. Jest wysoka, pieczona w tortownicy, z dużą ilością nadzienia, przykryta również ciastem kruchym, najczęściej polukrowanym. W nadzieniu powinny być widoczne kawałki jabłek. W najsmaczniejszej według mnie wersji, jabłka posklejane są budyniem ugotowanym na soku jabłkowym.

Poniżej przedstawiam Wam moją wersję tego ciasta. Postarałam się odzwierciedlić smak najlepszej szarlotki jaką jadłam w niemieckiej kawiarni. Szarlotka jest pyszna. Powinniście być z niej zadowoleni. Polecam do jej przygotowani użyć szarej renety.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 80g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek (polecam szarą renetę)
  • 4 łyżki soku z cytryny (potrzeba jest 1 cytryna)
  • 70g rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 300ml soku jabłkowego
  • 40g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

Lukier:

  • pomarańcza
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, cukru, jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1- 2 godziny.
  2. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 1/3 część ciasta zagnieść ponownie i rozwałkować na papierze do pieczenia. Na cieście położyć zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm i przy pomocy nożyka wyciąć koło. Pozostałe skrawki połączyć z resztą ciasta, a przygotowane koło wstawić do lodówki.

1

  1. Resztę ciasta zagnieść i wykleić nim dno i boki tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Boki formy wykleić wysoko, na ok. 4cm wysokości). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.
  2. Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, rodzynki i wymieszać. Odstawić na bok.

2

  1. Trochę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami.
  2. Ciasto wyklejone na dnie formy posypać bułką tartą. Wyłożyć chłodną masę jabłkową. Na jabłka położyć wcześniej wycięte koło z ciasta (układając je papierem do góry i następnie ściągając papier). Brzegi ciasta skleić. Ciasto nakłuć widelcem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto powinno się zarumienić). Wyłączyć piekarnik i studzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimną szarlotkę wstawić na parę godzin lub całą noc do lodówki.
  2. Przygotować lukier. Ponad pół szklanki cukru pudru wymieszać z taką ilością wyciśniętego soku z pomarańczy, aby powstał lejący, ale dość gęsty lukier. Przy pomocy pędzelka silikonowego rozprowadzić lukier na cieście. Pozostawić, aż zastygnie.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Szarlotka na styl niemiecki Szarlotka na styl niemiecki Szarlotka na styl niemiecki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Przepyszna😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Zrobiłam ciasto według tego przepisu. Smak nadzienia super. Wszyscy się zajadali. Połowa ciasta zniknęła OD RAZU. Niestety nadzienie wyszło mi takie mało zwarte. Przy krojeniu rozpada się.  Mam wrażenie, że jabłka puściły zbyt wiele soku. Zastanawiam się więc, czy następnym razem nie zetrzeć jabłek na tarce i odcisnąć soku. Następny raz będzie na pewno! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Super przepis, tylko nijak nie mogłam upchnąć 1,5 kg jabłek w tortownicy😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Dranicka · 2 lat temu
    Oto i on! Był królem tych świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Dranicka · 3 lat temu
    Nie jest idealnie takie jak twoje,ale smakuje wyśmienicie! Nie dodałam tylko rodzynek,bo nie wszyscy je lubią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wania · 4 lat temu
    GUT :) :handshake
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 4 lat temu
    Wszystko fajnie,ale... nie da się rozwałkować tego ciasta w/g tych proporcji.Kruszy się,rozpada... :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Krupeczka · 3 lat temu
      Da się. Podłuż folię, albo wałek owiń folią spozywczą i bez problemu rozwałkujesz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Renata Dranicka · 3 lat temu
      Ja poczekałam,aż się odrobinę ogrzeje po wyjęciu z lodówki,jest bardziej plastyczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 6 lat temu
    Czy całą tortownicę wyłożyć papierem czy tylko sam spód.
    Na zdjęciach nie widzę papieru wystającego z tortownicy więc nie wiem jak prawidłowo to zrobić by było dobrze.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Kasiu, sam spód. Kładziemy papier na spód a następnie zaciskamy obręcz. Jak nie widzac ? :o Na zdjęciach etapowych widać wystający na zewnątrz papier ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 7 lat temu
    Mam tylko budyń waniliowy z cukrem.. czy mogę dodać taki, a do soku dodac poprostu mniej cukru? Jesli tak to ile? :)
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, do soku nie dodawaj już cukru.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Klaudia · 7 lat temu
        Dodałam 20g cukru i ciasto wyszło pyszne. Jabłka nie przesłodzone, lekko kwaskowe. Napewno jeszcze powtorzę ten przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 7 lat temu
    Witaj Joanno, czy wiesz moze jak sie nazywaja szare renety po niemiecku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgorzata · 8 lat temu
    Wczoraj pokusiłam się na zrobienie tej szarlotki wg powyższego przepisu. Jedyne z czego zrezygnowałam to lukier i uważam że dobrze bo byłaby wtedy przesłodzona. Cóż mogę powiedzieć nie jestem mistrzem wypieków ale wynik mych działań przeszedł najśmielsze oczekiwania. Szarlotka jest przepyszna. Po prostu bajka. Udała się mimo użycia najzwyklejszych jabłek. Tylko jedna uwaga. Na górny blat do przykrycia trzeba użyć troszkę więcej niż 1/3 ciasta aby bez problemu go wywalkowac. Dziękuję za wspaniały przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Piękna :-) Mieszkam w Austrii, ale o szarlotce z lukrem nie słyszałam, może dlatego że dominuje tutaj Apfelstrudel. Na pewno przetestuję, pozdrawiam serdecznie