Sernik truflowy

3 Komentarzy
Sernik truflowy

Pyszny, kremowy i czekoladowy sernik, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej użyłam twarogu z wiaderka i serka mascarpone, aby sernik był bardziej kremowy. Zrobiłam go z mleczną czekoladą i udekorowałam truflami z mlecznej czekolady. Sernik jest słodki, ale nie przesłodzony. Zwolennikom czekolady, a szczególnie mlecznej na pewno będzie smakował.

Jeśli planujecie udekorować sernik domowymi truflami, należy masę na trufle przygotować co najmniej parę godzin wcześniej, a najlepiej dzień wcześniej.

Składniki:

Spód:

  • 150g ciasteczek maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
  • 1 łyżka kakao
  • 60g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 500g serka mascarpone
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 200g czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 20ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20g masła

Dodatkowo (opcjonalnie):

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  2. Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek.
  3. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Dodać chłodną, ale płynną czekoladę i zmiksować krótko.
  5. Masę serową wyłożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
  7. Czekoladę posiekać i razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Polewą polać brzeg wierzchu sernika. Udekorować truflami.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sernik truflowy Sernik truflowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Dzień dobry, piekłam sernik z tego przepis już po raz drugi i znów mam ten sam problem, sernik nie wyrasta na środku, a po bokach jest wysoki, powstaje taki lej... Jest dobry w smaku jednak wygląda tragicznie. Co może być przyczyną takiej sytuacji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycj · 3 lat temu
    Nie wyszło tak jak na zdjęciu ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 8 lat temu
    Jejku, wygląda pięknie. Nie dość że to sernik to jeszcze truflowy:) Musi być pyszne. Przepis zapisuję :) pozdrawiam