Pyszny, kremowy i czekoladowy sernik, upieczony na ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej użyłam twarogu z wiaderka i serka mascarpone, aby sernik był bardziej kremowy. Zrobiłam go z mleczną czekoladą i udekorowałam truflami z mlecznej czekolady. Sernik jest słodki, ale nie przesłodzony. Zwolennikom czekolady, a szczególnie mlecznej na pewno będzie smakował.
Jeśli planujecie udekorować sernik domowymi truflami, należy masę na trufle przygotować co najmniej parę godzin wcześniej, a najlepiej dzień wcześniej.
Składniki:
Spód:
150g ciasteczek maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników maślanych)
1 łyżka kakao
60g roztopionego masła
Masa serowa:
500g twarogu z wiaderka lub quarku
500g serka mascarpone
150g cukru
4 jajka
200g czekolady mlecznej
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Pokruszone ciasteczka wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i budyń w proszku przełożyć do miski i zmiksować chwilę, tylko do połączenia się składników. Dodać chłodną, ale płynną czekoladę i zmiksować krótko.
Masę serową wyłożyć do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimny sernik wstawić na parę godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.
Czekoladę posiekać i razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i śmietaną roztopić w kąpieli wodnej. Polewą polać brzeg wierzchu sernika. Udekorować truflami.
Dzień dobry, piekłam sernik z tego przepis już po raz drugi i znów mam ten sam problem, sernik nie wyrasta na środku, a po bokach jest wysoki, powstaje taki lej... Jest dobry w smaku jednak wygląda tragicznie. Co może być przyczyną takiej sytuacji?