Cytrynowe, wilgotne ciasto ucierane pokryte lekką, marcepanową warstwą z zatopionymi w niej czerwonymi porzeczkami. Warstwa marcepanowa ma za zadanie osłodzić kwaśne porzeczki. Ciasto jest lekkie i słodko- kwaśne.
Składniki: Ciasto cytrynowe:
100g masła
90g cukru
2 jajka (rozmiar M)
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40ml soku z cytryny (potrzebna jest 1 cytryna)
Warstwa marcepanowa:
200g masy marcepanowej
200g gęstej, kwaśnej śmietany
4 jajka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
ok. 250g porzeczek
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
W tym czasie przygotować porzeczki. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
Masę marcepanową pokroić na kawałki. Dodać śmietanę, jajka i skrobię. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Podpieczony spód wysunąć z piekarnika. Wylać masę marcepanową i posypać porzeczkami. (Porzeczki zatopią się w masie). Wsunąć formę do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż masa zetnie się i przyrumieni.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Lekko ciepłe ciasto wyłożyć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce.