Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

13 Komentarzy

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Lekkie, orzeźwiające ciasto malinowe bez pieczenia. Mocno malinowa, nie za słodka, kwaskowa warstwa na herbatnikach, pokryta warstwą jogurtu waniliowego i pokruszonymi ciasteczkami.

1 szklanka= 250ml

Składniki:
Spód:

  • 150g herbatników
  • 60g masła

Warstwa malinowa:

  • 700g malin
  • 8 łyżek cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
  • 1 galaretka malinowa
  • 200g śmietany 30- 36%

Warstwa jogurtowa:

  • 400g jogurtu waniliowego
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 40- 50g herbatników

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
  2. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
  4. Przygotować warstwę malinową. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko.
  5. Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Ściągnąć garnek z pieca, dodać galaretkę w proszku i mieszać trzepaczką, aż galaretka się rozpuści.
  6. Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Resztę musu (powinno pozostać ok. 100ml) wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Do gotującego się musu malinowego dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i od razu do gorącego budyniu dodać gorącą galaretkę. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Gdy masa malinowa będzie chłodna, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  8. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, na co najmniej 1 godzinę.
  9. Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. (Uważać, aby nie zagotować). Dodać ok. 3 łyżek jogurtu waniliowego i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę jogurtu i wymieszać. Jogurt wylać na stężałą warstwę malinową. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  10. Resztę herbatników pokruszyć i posypać nimi ciasto.

Smacznego.

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justi · 7 miesięcy temu
    Cześć, ile ostatecznie wychodzi tego musu z 700g malin? Dziękuję za odpowiedź. Ciasto wygląda rewelacyjnie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 3 lat temu
    Witam, czy w przepisie można użyć mrożonych malin?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Czy do masy trzeba dać budyń rozmieszany z mlekiem czy tylko sam proszek? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Mleka nie dodajemy. Sam proszek budyniowy rozmieszać z musem malinowym (który pozostał) i dodać do gotującego się musu malinowego, według punktu 6.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Dzień dobry, czy można użyć mniejszej ilości cukru lub użyć jakiegoś zdrowszego zamiennika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Ciasto nie jest słodkie, więc nie za bardzo polecam zmiejszanie ilości cukru. Możesz użyć np. ksylitol zamiast 8 łyżek zwykłego cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    :D Witam, za pierwszym razem jak robiłam to ciato, zapomniałam dodać śmietanę do musu. Wyłożyłam ją dopiero na masę jogurtową. I też super to wyszło. Wczoraj ciasto zrobiłam na biszkopcie. A mus był malinowo-jezynowo-jagodowy z galaretką "owoce leśne". Biszkopt podzieliłam na dwie części bo wyszedł dość wysoki. Na sam wierzch dałam polewę czekoladową z Pani przepisu. To dopiero jest pedarda. Obawiałam się, że będzie ciężkie i za słodkie, ale jest rewelacyjne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majka · 5 lat temu
    Witam, nie jestem specem w pieczeniu, dlatego pytam: czy można zamiast galaretki dodać żelatynę? Warstwa z malinami mi nie stężała. Mieszkam w Niemczech i nie mogłam znaleźć typowej galaretki, jaką można kupić w Polsce. Kupiłam coś, co wydawało mi się, jest taką galaretką, ale najwyraźniej nie jest.
    Bo jaka może być jeszcze przyczyna, ze ciasto nie stężało?
    Generalnie w smaku jest super, ale moje się po prostu rozpada.
    Będę wdzięczna za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Użyłam niemieckiej galaretki malinowej: Götterspeise Himbeer-Geschmack, Dr. Oetker
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Ciasto petarda, ja uzylam serkow brzoskiwiniowych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 6 lat temu
    Dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami i póki co to moje ulubione ciasto! Raz zastąpiłam maliny truskawkami, ale nie wyszło tak dobre jak z malinami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MadziaenA · 7 lat temu
    Ciasto rewelacja, idealne na letnie upaly. Coz za bomba smakowa! Maz zachwycony!