Lekkie, orzeźwiające ciasto malinowe bez pieczenia. Mocno malinowa, nie za słodka, kwaskowa warstwa na herbatnikach, pokryta warstwą jogurtu waniliowego i pokruszonymi ciasteczkami.
1 szklanka= 250ml
Składniki: Spód:
150g herbatników
60g masła
Warstwa malinowa:
700g malin
8 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
1 galaretka malinowa
200g śmietany 30- 36%
Warstwa jogurtowa:
400g jogurtu waniliowego
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
40- 50g herbatników
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
Przygotować warstwę malinową. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko.
Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Ściągnąć garnek z pieca, dodać galaretkę w proszku i mieszać trzepaczką, aż galaretka się rozpuści.
Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Resztę musu (powinno pozostać ok. 100ml) wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Do gotującego się musu malinowego dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i od razu do gorącego budyniu dodać gorącą galaretkę. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy masa malinowa będzie chłodna, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, na co najmniej 1 godzinę.
Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. (Uważać, aby nie zagotować). Dodać ok. 3 łyżek jogurtu waniliowego i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę jogurtu i wymieszać. Jogurt wylać na stężałą warstwę malinową. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Resztę herbatników pokruszyć i posypać nimi ciasto.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justi·
1 lat temu
Cześć, ile ostatecznie wychodzi tego musu z 700g malin? Dziękuję za odpowiedź. Ciasto wygląda rewelacyjnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 miesięcy temu
600 ml
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nika·
4 lat temu
Witam, czy w przepisie można użyć mrożonych malin?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, można :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
4 lat temu
Czy do masy trzeba dać budyń rozmieszany z mlekiem czy tylko sam proszek? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Mleka nie dodajemy. Sam proszek budyniowy rozmieszać z musem malinowym (który pozostał) i dodać do gotującego się musu malinowego, według punktu 6.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
Dzień dobry, czy można użyć mniejszej ilości cukru lub użyć jakiegoś zdrowszego zamiennika?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Ciasto nie jest słodkie, więc nie za bardzo polecam zmiejszanie ilości cukru. Możesz użyć np. ksylitol zamiast 8 łyżek zwykłego cukru.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
:D Witam, za pierwszym razem jak robiłam to ciato, zapomniałam dodać śmietanę do musu. Wyłożyłam ją dopiero na masę jogurtową. I też super to wyszło. Wczoraj ciasto zrobiłam na biszkopcie. A mus był malinowo-jezynowo-jagodowy z galaretką "owoce leśne". Biszkopt podzieliłam na dwie części bo wyszedł dość wysoki. Na sam wierzch dałam polewę czekoladową z Pani przepisu. To dopiero jest pedarda. Obawiałam się, że będzie ciężkie i za słodkie, ale jest rewelacyjne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majka ·
6 lat temu
Witam, nie jestem specem w pieczeniu, dlatego pytam: czy można zamiast galaretki dodać żelatynę? Warstwa z malinami mi nie stężała. Mieszkam w Niemczech i nie mogłam znaleźć typowej galaretki, jaką można kupić w Polsce. Kupiłam coś, co wydawało mi się, jest taką galaretką, ale najwyraźniej nie jest.
Bo jaka może być jeszcze przyczyna, ze ciasto nie stężało?
Generalnie w smaku jest super, ale moje się po prostu rozpada.
Będę wdzięczna za odpowiedz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Użyłam niemieckiej galaretki malinowej: Götterspeise Himbeer-Geschmack, Dr. Oetker
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
7 lat temu
Ciasto petarda, ja uzylam serkow brzoskiwiniowych
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
7 lat temu
Dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami i póki co to moje ulubione ciasto! Raz zastąpiłam maliny truskawkami, ale nie wyszło tak dobre jak z malinami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MadziaenA·
8 lat temu
Ciasto rewelacja, idealne na letnie upaly. Coz za bomba smakowa! Maz zachwycony!