Tarta wiśniowa z kokosem
Kruche ciasto, świeże wiśnie (choć można użyć mrożonych) i beza kokosowa. Bardzo udane połączenie smakowe. Kwaśność wiśni łagodzi dodatek dżemu i budyniu. Tarta jest delikatna w smaku, lekko słodka i zarazem bardzo orzeźwiająca. Coś dla osób lubiących połączenie słodkości z kwaśnymi owocami.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100g masła
Nadzienie wiśniowe:
- 400g wiśni (waga bez pestek)
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 100ml mleka
Beza kokosowa:
- 2 białka
- szczypta soli
- 80g cukru
- 80g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko. Zagnieść szybko na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Formę na tartę o średnicy 28cm wysmarować masłem i wykleić w niej ciasto, wyklejając również brzeg. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po tym czasie ściągnąć papier z kulkami i piec do lekkiego zarumienienia się ciasta ok. 5 minut.
- Przygotować nadzienie wiśniowe. Wiśnie przełożyć do garnka. Dodać dżem, wymieszać i zagotować. Przy użyciu trzepaczki wymieszać budyń w proszku z mlekiem. Dodać do gotujących się wiśni, mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż całość zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Na chłodne ciasto wyłożyć chłodne nadzienie.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać wiórki kokosowe.
- Pianę kokosową wyłożyć na nadzienie wiśniowe.
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 170°C, grzałka góra- dół. (Gdyby beza za mocno się rumieniła, przykryć ciasto z góry folią aluminiową). Pozostawić do ostygnięcia i schłodzić przed podaniem.
Smacznego.
Odsłon: 57358
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!