Bezglutenowy biszkopt na mące kukurydzianej

35 Komentarzy
Bezglutenowy biszkopt na mące kukurydzianej

Uniwersalny biszkopt bezglutenowy przygotowany na mące kukurydzianej. Biszkopt przygotowuję w ten sam sposób co klasyczny biszkopt. Pomijam jedynie dodatek wody, ponieważ biszkopt bezglutenowy jest delikatniejszy.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.

Biszkopt jasny z 4 jaj na mące kukurydzianej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Biszkopt ciemny z 4 jaj na mące kukurydzianej

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • ok. ¼ szklanki mąki kukurydzianej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Biszkopt jasny z 6 jaj na mące kukurydzianej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Biszkopt ciemny z 6 jaj na mące kukurydzianej

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej (po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
  • ¾ szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Mąki (lub mąki z kakao, w zależności od przepisu) wymieszać w miseczce. (Dobrze jest przesiać przez sitko). Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Mąki (lub mąki z kakao) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.

2

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt w piekarniku, aż lekko przestygnie. Lekko ciepły biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  3. Zimny biszkopt oddzielić nożem od formy. Biszkopt wraz z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, dzięki czemu biszkopt będzie płaski. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.

3

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezglutenowy biszkopt na mące kukurydzianej Bezglutenowy biszkopt na mące kukurydzianej
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    W jaki sposób przechowywać sam biszkopt ,zanim obłoży się kremem ,żeby nie wysechł przykryć folią ? Jeśli dłuższy czas to do lodówki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, włożyć go do dużego worka lub owinąć ostrożnie folią spożywczą i można włożyć do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 1 lat temu
    Do pieczenia w rancie 21 cm nada się ten z 4 jaj, tak aby otrzymać 3 blaty ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bioecoeco · 2 lat temu
    Robilam na wielu makach oprocz pszennej zwyklej, bo nie uzywam, i wychodzi za każdym razem. Robilam z kukurydzianej, orkiszowej, jeczmiennej a nawet gryczanej :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 2 lat temu
    Pyszny biszkopt i naj przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Chciałabym zrobić ten biszkopt dla cukrzyka , jeśli zmniejsze ilość cukru do 1/2 , 1/4 , czy zachowa strukturę ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tego nie potrafię na oko ocenić. Cukier stabilizuje białka, ale myślę, że z połową cukru też wyjdzie. Raz piekłam na ksylitolu i też wyszedł super tylko czuć było mocno słodzidłem i mnie to osobiście mocno przeszkadzało.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 2 lat temu
        Dziękuję ! Dam znać jak wyszedł
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alina · 2 lat temu
    Najlepszy przepis na b biszkopt bezglutenowy jaki dotychczas znalazłam. Dziękuję! Goście nie mogli uwierzyć że bezglutenowy, brali przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Piekłam już w tortownicy 25cm (ten na 6 jajach) i wyszedł bardzo puszysty, smaczny :) smakował też tym co mogą jeść gluten :) Teraz chciałabym upiec ten biszkopt w prostokątnej blaszce ok 35x25 - czy można zachować proporcje i uda się upiec biszkopt tak aby można go było przekroić na pół (na prostokątne 2 blaty)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pola · 3 lat temu
    Pomiędzy upieczeniem a przekładaniem kremem gdzie mogę trzymać biszkopt? W lodówce? Szczelnym pojemniku? Luzem w szafce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Najlepiej w worku foliowym, aby chonić przed wysuszeniem. Można też pozostawić w formie i przykryć z góry ściereczką. Jak będzie owinięty to wystarczy trzymać go w temperaturze pokojowej, ale można też włożyć do lodówki. Schłodzony biszkopt powinien się mniej kruszyć przy krojeniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Czy zamiast cukru można użyć erytrol?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Czy zamiast cukru moze byc ksylitol?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Jakie proporcje do średnicy 24
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sonia · 4 lat temu
    Czy biszkopt na mące kukurydzianej podczas przekrajania nie będzie się kruszył?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nati · 4 lat temu
    Chce upiec ten biszkopt z 5 jaj/ jakie będą proporcje ? Chce wstawić w rant 16 cm, czy mogę upiec go klasycznie 170stopni/40 min?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Na jaka blachę( ile cm) te składniki na 4 i 6 jaj?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Torty Słupsk · 4 lat temu
    Dzięki za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Czy do biszkoptu bezglutenowego nadaja sie kremy na bazie smietanki 36% i mascarpone??i musy owocowe??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak (nod) . Jedyne co trzeba wziąć pod uwagę, to to, że biszkopt bezglutenowy jest delikatniejszy od tradycyjnego i nie nasączam go mocno, bo mocno "siądzie". Przy wilgotnych kremach, pomijam poncz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Pięke ten biszkopt już chyba "enty" raz :D Za każdym razem wychodzi idealnie Czy jasny czy ciemny czy z 6 czy z 4 jaj zawsze wyjdzie doskonały pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 lat temu
    Biszkopt wyszedł ekstra. Polecam :) :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyba · 5 lat temu
    Dzień dobry, czy ten biszkopt można nasaczyc ponczem i czy nie rozpadnie się pod masa cukrowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, można nasączyć, ale ze względu na to, że biszkopty bezglutenowe są dużo bardziej delikatniejsze niż na mące pszennej, używam bardzo małą ilość ponczu, a najczęściej go pomijam. Dlatego, że mocno nasączony biszkopt, przygnieciony ciężarem mas/kremów i kolejnych warstw mocno siądzie, bo jest delikatny.
      Tort możesz spokojnie obłożyć masą cukrową.