Tort cytrynowy z kremem lemon curd i chrupiącymi bezami. Tort jest mocno cytrynowy i nie za słodki. Ze względu na dodatek słodkich bez, dla zrównoważenia słodkości tortu, dodałam niedużą ilość cukru do masy budyniowej. Tort jest bardzo smaczny, stabilny i podzielny. Masa budyniowa nie rozpuszcza bezików i pozostają one chrupiące.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
1 jajko (rozmiar M), schłodzone
50 g cukru
100 g masła (lub margaryny), schłodzonego
Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
80 g mąki pszennej
80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
150 g cukru
2 łyżki wody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 125 ml przegotowanej wody
sok wyciśnięty z ½ cytryny
1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
3 żółtka
375 ml mleka
50 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
375 g masła, temperatura pokojowa
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z ½ cytryny
Dodatkowo:
6 łyżek lemon curd z przepisu: "Lemon curd" (cała porcja)
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki) i jajka zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec do zarumienienia w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Dalej miksując, wlewać stopniowo wodę. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. (Dodając mąkę, można dalej miksować robotem kuchennym, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Ugotować budyń do masy budyniowej: Ok. 250 ml mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
Przygotować masę budyniową: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać startą skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników. Na końcu, ciągle miksując, wlać powoli sok z połowy cytryny.
Ciasto kruche ułożyć na paterze. Posmarować 3 łyżkami lemon curd.
Przykryć pierwszym blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć połową ponczu. Rozsmarować cienką warstwę masy budyniowej i ułożyć bezy. (Gdyby bezy były wysokie należy połamać je na mniejsze kawałki). Bezy przykryć częścią masy. Nałożyć drugi blat biszkoptu i go nasączyć.
Cały tort posmarować resztą masy. Resztę bez pokruszyć do miski. Bok tortu obsypać pokruszonymi bezami. (Nabrać bezy do ręki i rękę przyłożyć do boku tortu, dociskając). Tort wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Na drugi dzień (lub po kilku godzinach) wymieszać w misce 3 łyżki lemon curd z jedną łyżką śmietanki. Posmarować górę tortu. Krawędź obsypać pokruszonymi bezami.
Uwaga:
Przed podaniem, polecam wyciągnąć tort wcześniej z lodówki, aby masa budyniowa nieco zmiękła.
Ten tort to sztos! Od początku roku piekę go 5 raz . Zaczęło się od dnia babci a teraz już 4 osoba zamawia go unie na urodziny🤗 jest naprawdę super polecam
Przepis świetny, bardzo dziękuję! Zrobiłam tort w postaci ciasta na blaszce 25x32. Ilość kremu trzeba było zwiększyć o połowę, reszta bez zmian. Jeśli miałbym coś dodać, to trochę % do masy :)
Robiłam ten tort już dwa razy i wyszedł wyśmienicie. Tym razem chcę go zrobić w formie 25/35 - czy wystarczy zrobić masy o połowę więcej, czy jednak podwoić jej ilość?
Zrobiłam torcik n urodziny córci i.... wyszedł super!!! Ten Lemon Curd jest niesamowity!!! Nawet teściowa była zachwycona, myślała, że to z cukierni ciacho :) ... zajadała, aż się uszy trzęsły, choć nie lubi mas budyniowych :) Ozdobiłam na kolorowo wg ulubionych słodyczy moich dzieciaków i bardzo dobrze komponowało się to z cytrynowym smakiem torcika!!! Ps. Tylko bezy w masie mi się trochę rozmiękły, czy jest na to jakiś patent, żeby pozostały kruche? a może to przez to że krem budyniowy zrobiłam z trochę innych proporcji - tj więcej mąki, a mniej masła?
Dziękuję za odpowiedź.
Zrobiłam tort na biszkopcie z 6 jaj, podzieliłam na 3 blaty. Tort jest wyśmienity mocno cytrynowy. Goscie zachwyceni prosili o dokladki. Dziękuję za przepis. To już kolejny ktory wyprobowuje z Pani strony. Pozdrawiam serdecznie.
Jeśli chodzi o bezowe to wart polecenia jest też tort czekoladowo bezowy z masą chałwową. Ja ostatnimi czasy robie go na spodzie z ciasta na "kopiec kreta", to moje ulubione ciasto do wszystkiego ;) Dziś znów pokuciłam się o torcik cytrynowo-bezowy i mając już większą wprawę wyszedł nieco inaczej niż poprzednio dlatego też dodałam zdjęcie tego torciku raz jeszcze do galerii. Wszystko sprawnie, łatwo i szybko, nie ma tu żadnej filozofii a smak niepowtarzalny i bardzo oryginalny. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. :-)
Droga Joanno, zadam okropne pytanie, które w ogóle nie powinno pojawić się na Twojej stronie, ale jestem młodą zabieganą mamą, więc... czy mogę użyć gotowych blatów biszkoptu? Patrząc na składniki na biszkopt, wydaje mi się, że jest on dość standardowy, a użycie kupnego biszkoptu pozwoli mi zaoszczędzić sporo czasu :-)
Pani Joanno, tort wygląda rewelacyjnie chciałabym przygotować go na urodziny dla męża (on uwielbia torty bezowe) ale kusi mnie też tort egipski - który lepszy? A może jest jakiś inny tort który warto zrobić? Pozdrawiam
Trudny wybór. Oba są fajne, ale zacznie różnią się w smaku. Ten jest nie za słodki, orzeźwiający, cytrynowo- bezowy. Egipskie jest słodki, karmelowy. Jeśli lubicie bezy to musisz konieczne oba wypróbować. Może jeden teraz, a drugi na inną okazję?
Joanno pełen sukces! :) Torcik przepyszny, bezy domowe w masie od czwartku do soboty pozostały w nienaruszonym stanie a nawet ten bezik na górze pozostał nienaruszony :) goście zachwyceni, będę go robić ponownie na niedzielę, smak doskonały. Co ważne biszkopt z tego przepisu jest równy, nie opada i bardzo łątwo da się go przekroić na dwie rózne częsci, także każdy sobie poradzi. Udekorowałam go dodatkowo kawałkami mandarynek, zdjęcie dodałam do galerii. Dziękuję bardzo za porady i pozdrawiam serdecznie :)
Joanno przymierzam się do tego tortu, czy jeśli chciała bym udekorować wierzch dodatkowymi bezami to powinnam dać je w ostatnim momencie? Prawdopodobnie zmiękły by w lodówce? Dziękuję z góry za odpowiedz.
Torcik - rewelacja!!! Pierwszy raz w życiu zrobiłam tort, bo skusiło mnie połączenie bez z cytrynami. Byłam dumna, bo wszystkim smakował :). Mi akurat bezy zmiękły z czego jestem zadowolona. I faktycznie torcik nie jest bardzo słodki, jest idealny.
Pani Joanno, dziękuję za świetne przepisy i za szczegółowe opisy wraz ze zdjęciami :). Ciasta piekę tylko z Pani bloga, bo wiem, że zawsze wyjdą (chyba, że sama coś sknocę :P )
Dla mnie 375g masła w kremie to jednak zdecydowanie za dużo. To prawie 2 kostki! Rozumiem, że dzięki niemu krem jest stabilny ale ja chciałabym dać go mniej albo w ogóle zrobić inny krem, np.na bazie kremówki i mascarpone z odrobiną żelatyny dla usztywnienia.