A czy tą wiśniową piankę można użyć pod biszkopt na tort ?
Sernik z wiśniową pianką
Ekskluzywny sernik z lekką, wiśniową pianką i bitą śmietaną. Prezentuje się pięknie. Można byłoby zaserwować go zamiast tortu, jeśli nie lubicie mas. Jest pyszny, lekki, orzeźwiający i nie za słodki.
Składniki:
Spód:
- 190g ciasteczek typu Digestive, w zastępstwie herbatników pełnoziarnistych lub kakaowych (w wersji bezglutenowej np: Digestive Landtaler firmy Schär lub herbatniki bezglutenowe)
- 50g masła
Masa serowa:
- 750g twarogu z wiaderka lub quarku
- 250g serka mascarpone
- 130g cukru
- 36g skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
Wiśniowa pianka:
- 400g wiśni świeżych lub mrożonych (waga bez pestek)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 6 łyżek cukru
- 400ml słodkiej śmietany 30- 36%
Bita śmietana:
- ok. 300g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy wiśnie mrożone, należy przełożyć je do garnka i pozostawić do odmrożenia.
- Przygotować spód. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć). Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę serową. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka i skrobię zmiksować przez chwilę na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki (na czas przygotowania pianki wiśniowej, a najlepiej na parę godzin).
- Przygotować wiśniową piankę. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Rozmrożone wiśnie w garnku zasypać cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus wiśniowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Mus pozostawić do ostygnięcia. Chłodny włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do musu.
- Piankę wiśniową wyłożyć na schłodzony sernik (w tortownicy lub wciągnąć sernik na paterę i zacisnąć obręcz do tortu). Sernik wstawić do lodówki, aby pianka stężała.
- Gdy wiśniowa pianka stężeje, przygotować bitą śmietanę. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i ozdobić wierzch ciasta.
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 45418
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.