Tort urodzinowy w kształcie igloo. Nie jest skomplikowany i przyjemnie się go dekoruje. W środku tort może składać się z biszkoptu lub ciasta ucieranego. Można przełożyć go dowolnym kremem lub masą. Ja zdecydowałam się na lekką wersję i przygotowałam biszkopt, który przełożyłam ganache z mlecznej czekolady, a całość pokryłam kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Tort udekorować można pingwinami według przepisu: „Pingwiny z pianek marshmallows”.
Do upieczenia ciasta potrzebna jest głęboka, metalowa miska. (Moja ma pojemność 3 litry, a górna średnica to 20cm).
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ganache:
300 g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
200 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Krem z serka mascarpone:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 300 g pianek marshmallows*
mini pianki marshmallows na drzwi (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ganache: Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką lub łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na kilka minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyjąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię. (Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Biszkopt przeciąć 3- krotnie tak, aby powstały 4 blaty. Układając blaty od największego na paterze, przełożyć je ganache. (Jeśli chcecie możecie ganache chwilę ubić mikserem, aby krem lekko zgęstniał, ale nie jest to konieczne. Ja nie ubijałam). Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu z mascarpone.
Przygotować krem: Zimną śmietanę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kremem posmarować ciasto. (Kremu jest dużo. Można rozłożyć cały krem i uformować ładną, równą półkulę ;)).
Z pianek zrobić drzwi.
Następnie zanurzając duży, ostry nóż w wodzie, kroić pianki wzdłuż na pół i przyklejać je do kremu, zaczynając od dołu. Układać pianki, jedna koło drugiej, aż cały tort zostanie nimi pokryty.
Tort przechowywać w lodówce do ok. 3 dni. Kroić ostrym, dużym nożem, zanurzając go w wodzie.
Uwaga:
1 szklanka= 250ml
* Pianki są różnych rozmiarów. Moje miały 4 cm wysokości i 2- 2,5cm średnicy. Dodatkowo na drzwi użyłam mini pianek. Możecie użyć również na drzwi duże pianki i je pociąć.
Według mnie nie. Nie jestem ekspertem, ale uważam, że stabilna miska metalowa się nadaje. Na 100% nadają się miski metalowe z Ikei tylko, że one są innych rozmiarów. To nie pierwszy raz jak piekłam w misce. Poza tym blachy do pieczenia też są metalowe.