Tort biszkoptowy przełożony delikatną masą budyniową. Masa budyniowa jest bardzo lekka, zrobiona z budyniu z dodatkiem żelatyny i bitej śmietany, nadającej budyniowi puszystości. Cały tort jest bardzo puszysty i lekki. Całość obłożyłam masą marcepanową, pod którą znajduje się cienka warstwa masy czekoladowej, dzięki której marcepan dobrze przylega do biszkoptu.
Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej. Proszę upewnić się, że pozostałe produkty są również bezglutenowe.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej) lub 120 g
¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
1 szklanka cukru (lub 200 g)
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu wiśniowego, malinowego lub innego o kolorze czerwonym (opakowanie na 500ml mleka)
barwniki spożywcze* do zabarwienia masy marcepanowej
cukier puder
trochę kakao
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, dodając w międzyczasie wodę.(Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (w wersji bezglutenowej mąką kukurydzianą).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu lub włożyć do tortownicy. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę masy i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. (Przed obłożeniem masą marcepanową najlepiej wyciągnąć tort trochę wcześniej z lodówki, aby masa była lekko miękka, wtedy marcepan dobrze przyklei się do masy).
Tort udekorować masą marcepanową według uznania. Wersja z myszką Minnie: Większość masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko. Marcepan ułożyć na torcie. Najłatwiej jest przenieść marcepan razem z papierem, ułożyć go na cieście (marcepan w stronę masy, papier do góry) i na końcu ściągnąć papier. Do resztek pozostałych po obłożeniu tortu dodać jeszcze trochę czerwonego barwnika i zrobić kokardę i język. Z odłożonej masy marcepanowej zrobić twarz. (Najlepiej przygotować sobie wcześniej szablony i odrysować je na rozwałkowanym marcepanie). Trochę masy marcepanowej pozostawić na oczy i kropki na kokardzie. Resztę zagnieść z kakao i zrobić wszystkie ciemne elementy.
Uwaga:
1 szklanka= 250ml
* Do zrobienia takiej dekoracji jak na zdjęciach potrzebny jest tylko barwnik czerwony.
[b]Beato[/b] masę marcepanową rozwałkowuję między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu ściągam papier z góry, przenoszę marcepan na papierze i układam na torcie (papierem do góry). Ściągam delikatnie papier, aby nie porwać marcepanu. Tak samo jak przy masie cukrowej trzeba nabrać trochę wprawy, aby nie robiły się fałdy na bokach.
Szukam pomysłu na torcik dla córki na 2 latka,lubi Minnie,więc to jest to :)ale martwie się jak układa się masa marcepanowa na torcie,nie faluje się,nie robią się kanty?czy po prostu wałkujemy taki duży placek że łatwiej go uformować?jest to łatwiejsze niż z masą cukrową?podziwiam talent,super smaczny blog :)
mam dwa pytanka:
1. czy mozna uzyc masy cukrowej zamiast masy marcepanowej
2. czy mozna uzyc gotowych kremow do tortow, tych dostepnych w sklepach spozywczych?
Pozdrawiam
Tort upieklam na wielkanoc i byl wzsmienity.Zamiast masy oblozylam ciasto truskawkami ;)Masa budyniowa wyborna...
Cos nowego dla szwajcarskiego podniebienia,bardzo zachwalana