Tort śmietankowo- karmelowy

29 Komentarzy

Tort śmietankowo- karmelowy

Delikatny, lekki jak puch, wręcz rozpływający się w ustach tort z bitą śmietaną. Jest wilgotny, ponieważ został nasączony ponczem. Przełożony jest pyszną, karmelową bitą śmietaną. Dodatkowo smak wzbogacają karmelizowane gruszki. Całość zdobi dekoracja z czekolady.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej.

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ¾ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki kukurydzianej) lub 120 g
  • ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g)
  • 1 szklanka cukru (lub 200 g)
  • 2 łyżki wody

Karmelowa bita śmietana:

  • 100g cukru
  • 500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Karmelizowane gruszki:

  • 4 gruszki
  • 100g masła
  • 100g cukru

Poncz:

  • ok. 1,5 szklanki wody
  • trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
  • cukier do smaku (dałam 2 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ok. 250g czekolady gorzkiej
  • folia bąbelkowa (o mocno wypukłych bąbelkach)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotować jasny biszkopt według przepisu: "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu biszkopt przeciąć tak, aby powstały 3 krążki.
  3. Przygotować gruszki. Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Masło roztopić na dużej patelni. Dodać cukier i chwilę smażyć, aż cukier się rozpuści. Dodać gruszki i smażyć parę minut, aż będą miękkie i szkliste. Gruszki ułożyć na ręczniku papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  4. Przygotować poncz. Ciepłą wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Ostudzić.
  5. Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze. Ciasto nasączyć 1/3 ponczu. Gruszki wyłożyć na biszkopt.
  6. Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimne gruszki i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Nasączyć drugi biszkopt, wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem. Nasączyć trzeci biszkopt.
  7. Ciasto wstawić do lodówki.
  8. Przygotować pasek z czekolady. W tym celu należy roztopić w kąpieli wodnej 250g czekolady, rozsmarować na pasku folii bąbelkowej o szerokości równej lub troszeczkę szerszej niż bok tortu i o długości równej obwodowi tortu (tortownicy). Pasek z czekoladą należy przykleić wkoło tortu. Wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie. Kolejno ściągnąć delikatnie folię. (Ja pocięłam folię z jeszcze płynną czekoladą na paski i przyklejałam paski folii do tortu, aby łatwiej było go później pokroić). Niewykorzystaną resztę folii z czekoladą pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła. Następnie połamać czekoladę na kawałki i użyć do dekoracji tortu.
  9. 200ml słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru pudru. Śmietanę wyłożyć na tort i udekorować kawałkami czekolady.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1,5 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

ok. 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

6 godz.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Tort śmietankowo- karmelowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy ubita śmietanka z karmelem jest wystarczająco sztywna czy lepiej dla pewności dodać trochę rozpuszczonej żelatyny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dusia · 8 lat temu
    Biszkopt mega! Krem mega! Wszystko mega! Jestem zachwycona!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Witam. Czy w wersji bezglutenowej w biszkopcie mozna uzyc maki ryzowej zamiast kukurydzianej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emilia · 9 lat temu
    Czy do masy śmietanowej mogę dodać gotową masę krówkową zamiast tego rozpuszczonego cukru i tak przygotowaną masą przełożyć tort?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Emilio bitą śmietanę można połączyć z masą krówkową, ale to będzie za rzadkie i trzeba będzie usztywnić żelatyną.
      Tutaj jest użyta akurat taka pianka: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/422-babeczki-z-pianka-kajmakowa"]Babeczki z pianką kajmakową[/url]
      Możesz zrobić taką lub dodać mniej żelatyny, aby była lżejsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 10 lat temu
    Witam tort wyglada i brzmi bajecznie . Myśle o przygotowaniu go na 3 urodziny mojego synka . Mam pytanie tort chce zrobic w prostokątnej formie i udekorować go z zewnątrz masa plastyczna i tak sie zastanawiam czy bita śmietana to dobry pomysł czy lukiier nie obciąży za bardzo masy karmelowej . Dziękuje i pozdrawiam serdecznie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      W prostokątnej formie możesz zrobić, natomiast masa plastyczna odpada. Nie nadaje się do położenia na śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    Moim pierwszym biszkoptem można było kogoś zabić :) Bardzo się bałam drugiego podejścia, ale z tego przepisu wyszedł mi przepyszny i pulchniutki.
    Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 10 lat temu
    Polecam. Po kilku dniach od zrobienia był jeszcze smaczniejszy. Śmietana długo nie chciała mi się ubić, więc dodałem śmietan-fix Dr Oetkera i wyszło OK. Folia bąbelkowa - super, tylko trzeba ją zdjąć gdy tylko czekolada zastygnie. Gdy była długo w lodówce kawałki folii zostawały na torcie-musiał postać w temperaturze pokojowej i wtedy folia dała się zdjąć w całości. Gruszki super smak. Moja masa karmelowa była mało karmelowa - chyba trzeba zrobić bardziej ciemny karmel, bałem się by nie był za gorzki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aleksandra · 10 lat temu
    Witam, mam zamiar zrobic ten tort na urodziny mamy :) bedzie to moj pierwszy tort mam nadzieje ze mi wyjdzie. Moje pytanko brzmi: jak dlugo mozna trzymac ten tort w lodowce??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 11 lat temu
    Co prawda tort w takiej postaci wygląda wspaniale, ale obawiam się, że nie uświadczę folii bąbelkowej. Pojawia się więc pytanie o inny sposób udekorowania brzegów ciasta czekoladą. Jeśli ktoś dysponuje ciekawym patentem, byłbym wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    carpe_diem · 11 lat temu
    Mam takie pytanie. Będę robił tort na urodziny mamy (to będzie mój drugi tort w życiu) i zastanawiam się, czy można zamienić punkt 8 i 9. Najpierw wyłożyć wierzch tortu śmietaną, a później zrobić czekoladowe wykończenie, żeby wysokość czekolady nie była zbyt niska.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Też można tak zrobić, tylko jest ryzyko, że możesz niechcąco pobrudzić śmietanę od czekolady. Wydaje mi się, że łatwiej jest nałożyć śmietanę na końcu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominik · 11 lat temu
    Bardzo dobre ciasto łatwo siem przygotuwuje lubie nowe przepisy jak morzecie to przesylajcie mi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno wyszło super! Pomysł na karmelową bitą śmietane jest rewelacyjny. Nie było tak trudno tylko karmelu nie mozna spuścić z oka bo w małą chwilke można go przypalić. Na drugi dzień świetnie się ubija a smak jest niepowtarzalny. Do smietany podczas ubijania dodalam tez dwa smietan fixy i łyżke cukru pudru. Gruszki karmelizowane też mają bardzo oryginalny smak. Tort upiekę powtórnie w przyszłym tygodniu na swoje imieniny. Tym razem musiałam nieco zmodyfikować przepis bo tort mial byc dla kogoś na urodziny i dałam dodatkową warstwe biszkoptu na wierzch aby tort pokryć polewą i zrobić dekoracje. Zaraz dodam zdjęcia do galerii. Dziękuje za przepis i wslazówki Joanno :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Joanno bede robic ten tort na sobote i mam streeesa bo to dla kogoś. Jutro zrobie smietane a w piatek caly tort. Mam pytanie czy mam uważać żebyśmietana nie zaczela wrzec czy nie ma to znaczenia? I czy karmel ma byc zupelnie plynny? Nigdy nie robilam karmelu mam czekac aż cukier zmieni sie w płyn?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Moniko nic się nie stanie jak śmietana się zagotuje. Tylko nie pozwól jej się długo gotować, aby ilość płynu się nie zmniejszyła ;-)
      Jeśli chodzi o kramel, to jego przygotowanie wymaga niestety wprawy. Należy wsypać cukier do garnka lub patelni z grubym dnem i nie mieszając poczekać, aż zacznie się topić. Gdy zacznie się topić, można od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby cukier równomiernie się rozłożył. Całość podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na jasno- brązowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lucynka · 11 lat temu
    Marzenko napisz jakie walory smakowe ,bo wygląda bajecznie :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    wygląda przepięknie - jak zrobiony przez pszczoły!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 11 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie wykonywania tego pięknego tortu. Póki co karmelowa bita śmietana wyszła super, chłodzi sie w lodówce. Biszkopt wyrósł super, też już stygnie. Czas na gruszki i poncz. Wygląda pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Łał, ta czekolada robi wrażenie. Wygląda niesamowicie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olga · 11 lat temu
    ale czy ta folia jest przeznaczona do kontaktu z żywnością?.Tort jest rewelacyjny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 11 lat temu
    Prezentuje się pięknie!
    Taki reprezentacyjny bardzo:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Antenka · 11 lat temu
    wspaniały:) niesamowicie mi się podoba, a składniki zachęcają do upieczenia:D