Tort smok

78 Komentarzy

tort smok

Czekoladowy tort urodzinowy w kształcie smoka. Do jego przygotowania wykorzystałam przepis na znany czekoladowy Tort Sachera. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej zastępując jedynie zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową. Ciasto pokryłam najpierw kakaową masą budyniową, a następnie marcepanem.

Pomimo, że tort smok jest raczej tortem chłopięcym, ja przygotowałam go na wspólną imprezę urodzinową dla moich dzieci. Córka i jej koleżanki przebrały się za księżniczki, a syn ze swoimi kolegami za rycerzy. Motyw tortu był już tydzień wcześniej ustalony. Musiał pasować do tematu no i odpowiadać zarówno dziewczynce jak i chłopcu.

Tort najlepiej postawić wysoko w lodówce, aby nie był narażony na ciekawskie małe paluszki solenizantów :D

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 140 g masła (lub margaryny)
  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 190 g cukru
  • 8 jajek (rozmiar M)
  • 160 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąkę pszenną i skrobię 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • ok. 2 łyżek konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej
  • ok. 500- 600g masy marcepanowej
  • barwniki spożywcze
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W tym czasie wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka o żółtek.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo połowę cukru. Odstawić na bok.
  6. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać chłodną, ale płynną czekoladę z masłem, miksując do połączenia.
  7. Wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka. (Dodają pianę w 3 porcjach).
  8. Do masy czekoladowej przesiać wymieszaną mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
  9. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut w formie, następnie oddzielić nożem od formy, ściągnąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto na kratkę kuchenną lub na blat wyłożony papierem do pieczenia do góry dnem. (Ciasto wyrasta do góry. Tym sposobem otrzymamy płaskie ciasto).

02

  1. W cieście obciąć brzeg o szerokości ok. 3- 3,5cm.

03

  1. Wyciągnąć koło ze środka i przeciąć je po średnicy.

04

  1. Połówki położyć koło siebie, średnicą w dół.

05

  1. Konfiturę podgrzać i posmarować nią połówki ciasta, sklejając je ze sobą.
  2. Brzeg przeciąć jak na poniższych zdjęciach. W ten sposób otrzymamy głowę i szyję smoka.

0607

08

09

  1. Z pozostałej części należy odciąć nieduży kawałek, równy szerokości głowy. Obcięty kawałek umieścić na głowie, wypukłą stroną do przodu.

010

011

012

  1. Część, która pozostała to będzie ogon.
  2. Z niego należy odciąć jeszcze raz mały kawałek, który jest potrzebny do zrobienia łap.

013

  1. Kawałek przeciąć tak, aby jedna część była troszkę większa od drugiej.

014

  1. Kawałki obrócić i przyłożyć do tułowia smoka.

015

  1. Następnie zaokrąglić je nożem.

016

  1. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu wmiksować kakao.
  2. Ciasto posmarować masą. (Pozostało mi trochę niewykorzystanej masy, którą posmarowałam później deskę, na której leży smok).

017

  1. Troszkę marcepana odłożyć na bok. (Będzie potrzebny na oczy, ogień, usta, nos, pazury i rogi). Masę marcepanową zagnieść z niebieskim barwnikiem na posypanym cukrem pudrem blacie. (Możecie użyć również innego koloru. Smok może być również czerwony, zielony lub żółty. Do zabarwionego na niebiesko marcepana dodałam jeszcze na końcu trochę barwnika niebieskiego, który tylko chwilę zagniotłam z marcepanem po to, aby masa nie była całkiem jednolita. Widać to na zdjęciach. Niektóre kółka mają ciemniejszy kolor). Marcepan włożyć między dwa duże kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować cienko.
  2. Kieliszkiem wykrawać kółka i układać je ściśle na torcie, zakładając troszkę jedno kółko na drugie. Gdy cały tort będzie pokryty niebieskimi łuskami, należy zrobić pozostałe części.

018

  1. Nos, rogi, źrenice, buzia i pazury to marcepan zagnieciony z kakao. Marcepan przeznaczony na ogień zabarwić na czerwono, rozwałkować i wyciąć w kształt płomienia.
  2. Kolce i skrzydła to pozostała niewykorzystana niebieska masa marcepanowa zagnieciona z dość dużą ilością kakao. (Dzięki temu otrzymamy prawie czarny kolor). Skrzydła zostały umocowane na dwóch patyczkach do szaszłyków, które na samym końcu zostały wbite w grzbiet smoka.

019

Smacznego.

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

tort smok

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Dzień dobry, w zeszłym roku robilam ten tort na urodziny syna, w tym roku robię go ponownie 😜 zastanawiam się jednak czy moge sama zrobić mase marcepanowa (z przepisu z tej strony), bo akurat nigdzie nie mogę znaleźć
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 5 lat temu
    Dobry wieczór, mam pytanie odnośnie zdobienia - czy można je wykonać jeden dzień przed podaniem czy najlepiej tego samego dnia? Boje się, że nie zdaze wszystkiego przygotować w dzień urodzin.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Tak, oczywiście. Zrób tort dzień lub dwa wcześniej. On jest pracochłonny. Wszystkie torty najlepiej zrobić co najmniej dzień wcześniej, poza bezowymi, które w zależności od nadzienia, najczęściej powinny być zjedzone w dzień przygotowania ;)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kamila · 5 lat temu
        Ufff :-) tak zrobie i dziekuje za szybka odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 lat temu
    Dzień dobry,
    ile porcji wychodzi ze smoka? Zastanawiam się nad zrobieniem go córce do przedszkola, ale nie wiem, czy jeden by wystarczył.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Na grupę przedszkolną nawet ponad 20 dzieci spokojnie bym go zrobiła. Opiekunki sobie poradzą z podziałem ;) . Dzieci nie zjedzą dużych kawałków, to nie muszą być normalne porcje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 7 lat temu
    Witam serdecznie.
    Gdzie można zdobyć masę marcepanową?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 8 lat temu
    Witam. Czy ciasto mogę posmarować nutellą, zamiast masą budyniową i na to przykleić masę marcepanową? Chciała bym tort zrobić dzień wcześniej i obawiam się, czy masa marcepanowa mi się nie zsunie bądź się nie "roztopi"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 8 lat temu
    Witam! Chce zrobić ten tort a zastanawiał się nad tą mąką bezglutenowa. Jakiej Pani użyła? Czy może być uniwersalna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Witam!
    Tort przecudny i planuję go zrobić tacie na urodziny(mimo że tata to kocha takie rzeczy :P ) Mam pytanko. Czy tortownica musi być 26cm czy może być 24cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Katarzyno jak chcesz użyć mniejszej formy to pomniejsz składniki według przelicznika form do pieczenia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 9 lat temu
    Przecudny! i wygląda smakowicie! będę próbować piec na 6 urodziny syna mam nadzieję że się uda:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 9 lat temu
    A czy taki kształt będzie równie stabilny zrobiony z ciasta ucieranego? nie przepadam za czekoladowym. Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 9 lat temu
    Witam, a czym "doklejać" takie elementy jakoczy czy brwi? i czy łuski nie poodklejają się jeśli tylko częściowo będą przylegałydo masy aczęściowo do innych łusek? z góry dziękujęza opowiedź, pozdrawiam
    szykuję się do zrobienia czerwonego dinozaura, jak mi wyjdzie jako tko to prześlę zdjęcie:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aneto marcepan zachowuje się podobnie jak plastelina. Wszystko ładnie się skleja, jedno z drugim. Nie trzeba niczym podklejac części.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 9 lat temu
    Dziękuję za pomysł. Skorzystałam itort wyszedł suuuuuuuuuuuuper, dzieciaki zachwycone. jeszcze raz dziękuję i wiem że nie tylko na torcie skończę przygodę z domowe-wypieki.pl;-)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 9 lat temu
    Witam, chciałam się pochwalić, inspirowana wyglądem tego pięknego tortu oraz zaopatrzona w instrukcję jego wykonania przystąpiłam do dzieła. Bardzo dziękuję za te dokładne i oto tort na pierwsze urodziny mojego synka
    [img]20150207_163241[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anusss · 9 lat temu
    mistrzostwo świata;) aż mi dech zaparło, uwielbiam smoki a ten tort to spełnienie marzeń;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Tort jest przecudny! Według przepisów Pani robiłam tort pirat i tort truskawkowy letni. Wszystkie wyszły znakomicie. Pani ma ogromny talent. Dziękuję za możliwość skorzystania z Pani pomysłów. Ten tort chcę zrobić na 5 urodziny synka. Poczytałam komentarze i Pani odpowiedzi. Jednak mam pewne pytania. Czy tort nie wyjdzie za suchy? Czy można te dwie duże połówki przekroić na pół każdą i posmarować między nimi masą budyniową? A może można ten tort przed nałożeniem masy budyniowej cały nasączyć ponczem? Dziękuję za odpowiedź. Podziwiam Pani zdolności i gratuluję pomysłów.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Natalio możesz przełożyć te dwie połówki masą budyniową. Ona jest stabilna i dobrze je sklei. Nasączyć też go trochę możesz. Najlepiej zrób dziurki w cieście wykałaczką, aby poncz mógł wsiąknąć. Ciasto nie jest mocno suche. Nie przejmowałabym się tak. Dzieci z reguły wolą suche ciasta niż ciasta z kremem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Cudny. Jak dlugo mozna go przechowywac? Czy da sie go przewiezc, tzn. czy podroz mu nie zaszkodzi?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu wytrzyma parę dni w lodówce. Możesz go również przewozić.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kasia · 7 lat temu
        Swietnie, Chyba sie z nim zmierze. I skoro ma rozmiary 40 cm na 30cm (tzn. deska na ktorej lezy) to nie jest bardzo duzy, jak mi sie wydawal. Dziekuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Witam serdecznie, chcę zrobić ten tort na sobotę na urodziny synka i mam pytanie - czy mogę tort przełożyć masą zrobioną z serka mascarpone i nutelli oraz czy dodatkowo przy przekładaniu mogę dodać jakieś owoce?; czy mogę ten tort posmarować z wierzchu tą masą ( serek mascarpone z nutellą) czy lepiej tą masą budyniową?; czy mogę zrobić tort na bazie ciasta biszkoptowego?; czy do dekoracji tortu mogę użyć masy cukrowej, a nie marcepanowej? Z góry dziękuje za udzielenie odpowiedzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Kasiu możesz zrobić biszkopt i przełożyć go masą z mascarpone i nutelli. Owoców nie dodawaj. Tort powinien być stabilny. Możesz zrobić masę cukrową, ale pod nią pozostawiłabym tą masę budyniową co jest w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    alojzy · 10 lat temu
    Witam!
    Po pierwsze gratuluje pomyslu i wykonania! Tort wyglada przepieknie!Chcialabym rowniez taki wykonac i mam w zwiazku z tym pytanie,czy ta masa budyniowa mozna rowniez sprobowac przelozyc sam tort,a gdyby jeszcze dalo rade rowniez i jakimz dzemem albo konfitura? Czy niesie to za soba duze ryzyko rozjechania sie poszczegolnych czesci ciala smoka? I kolejne pytanie:) Jaki byl procent migdalow w skladzie uzytej przez pania masy marcepanowej?U mnie dostepne sa rozne warianty i nie wiem czy lepsza jest wieksza zawartosc marcepanu czy wrecz przeciwnie?
    Dziekuje i pozdrawiam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Alojzy masą budyniową możesz przełożyć tort. Przed dekoracją wstaw go do lodówki, aby masa stwardniała. Co do masy marcepanowej to nigdy nie zwracałam uwagi na ilość migdałów. Mam akurat jedną masę marcepanową w domu i w składzie jest 54% migdałów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 10 lat temu
    Jakich barwnikow pani uzywa? I gdzie mozna kupic ta mase marcepanowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Karolino do tego tortu dodałam barwniki Oetkera w tubkach (w żelu), ponieważ robiłam tort w wersji bezglutenowej. Polecam również barwniki Wiltona w żelu. Masę marcepanową proszę szukać w supermarketach lub zamówić w necie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 10 lat temu
    Genialne! Ma Pani ogromny talent. Mam pytanie, czy zamiast masy budyniowej mogłabym użyć masy z serka mascarpone? czy poleca Pani jakiś konkretny marcepan? Nigdy go nie kupowałam i nie wiem na co zwrócić uwagę.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Obawiałabym się takiego kremu. Raz zrobiłam krem z twarogu i śmietany, pokryłam całość marcepanem i na drugi dzień marcepan zaczął się rozpuszczać tj. widać było prześwity kremu. Dlatego czy to pod masę cukrową czy marcepanową proponuję masę maślaną lub budyniową, ewentualnie krem czekoladowy typu nutella. Masę marcepanową kupuję zawsze najtańszą ;) W Niemczech są w kostkach 200gramowych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    palisia5 · 10 lat temu
    Witam! Chciałam się zapytac czy jeśli te ciasto przełoze kremem ze śmietany i serka mascarpone i np położę na to cienko pokrojone truskawki to czy ta konstrukcja bedzie mi się trzymała??bo mam takie wrażenie że to wszystko się Poprostu zsunie:-) no i czy jeśli urodziny są w sobotę a ja w czwartek wieczorem upiekę ciasto, w piątek udekoruje to czy ten tort nie bedzie za długo stał?nie wpłynie to na jakość?no i gdzie ten tort przechowywac żeby masa cukrowa przetrwała ponieważ mam zamiar robić z tej masy, nie z marcepanowej?:-) no i ostatnie pytanie-czy ciasto może nie wyjść?:-):-) serdecznie pozdrawiam! Tort jest piękny!:-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Palisiu też mi się wydaje, że się zsunie. Nie robiłabym takiego kremu i jeszcze owoców. Co najwyżej możesz dać krem między te dwa grube półkrążki (grzbiet smoka).
      Ciasto możesz zacząć robić w czwartek. Gotowe trzymaj w lodówce.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Palisia · 7 lat temu
        Chciałam się jeszcze zapytać czy jeśli zrobię lukier plastyczny to będzie się on trzymał na tej masie budyniowej czy lepiej posmarować wtedy smoka kremem maślanym?