Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa przepyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można je trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto miodowe:
500 g mąki pszennej
200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
200 g cukru pudru
2 jajka (rozmiar M), schłodzone
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
200 g posiekanych orzechów włoskich
100 g cukru
120 g masła (lub margaryny)
2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
250 g masła
100 g cukru
400 ml mleka
Dodatkowo:
ok. 400 g powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto miodowe: Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
Przygotować masę orzechową: Masło roztopić w rondelku z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć, mieszając, na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać przez ok. 10 minut, na wysokich obrotach, na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niższych obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.
Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.
Wspaniały przepis akurat skończyłam robić ,ciasto wyszło ślicznie no i te orzeszki uwieńczenie całej pracy. Jeszcze nie smakowałam czekam na swięta ;-) Pozdrawiam i Polecam Wesołych świąt !!!
Nieskromnie powiem, że wyszło mi ładniejsze niż to na zdjeciu :lol: Zrobiłam w blaszce 24x30 i wyszedł baaaardzo wysoki. Nieco też zmieniłam przepis, bo górny placek podpiekłam najpierw przez 5 minut, a dopiero potem dałam masę orzechowa,żeby uniknąć niedopieczonego placka. Ciasto rewelacaja, wyjdzie nawet największemu amatorowi
Ciasto robiłam na roczek mojego synka i wyszło rewelacyjne. Nigdy nie jadłam miodownika z powidłami ale bardzo mi zasmakował zresztą nie tylko mnie:) Dziękuję za przepis:)
Bardzo dziękuję za przepis! Ciasto właśnie stoi na biurku i teraz będzie miękło. Wprowadziłam małą zmianę, zamiast powideł śliwkowych dałam własnej roboty dżem ze śliwek mirabelek (lekko kwaskowy), a połowę kremu zrobiłam kakaową ;) Nie mogę doczekać się degustacji. Na pewno będzie pyszne! Dziękuję!
Przepis świetny. Robiłam pierwszy raz na święta :-) trochę przeraziła mnie konsystencja ciasta, ale wszystko pięknie wyrosło. Naprawdę polecam bo placek jest przepyszny :-)
Dwa razy już robiłem to ciasto i zostało zjedzone w bardzo szybkim tempie :) idą święta wielkanocne i mimo, że bardziej pasuje do gwiazdki domownicy się domagają zamiast mazurka właśnie miodownika :)
Właśnie skończyłam go robić...wygląda pysznie, tylko się zastanawiam czy nie przypaliłam podczas pieczenia, placek jest okrutnie twardy. Mam nadzieje, że jednak wyszedł ;)
Przeraziło mnie, ze ciasto trzeba wyklejac, ale wyroslo bez wiekszych problemow, martwi mnie tylko posmak sody.
Przebija sie zdecydowanie, ciekawe czy ten posmak sie ulotni, oby, bo mam mieszane uczucia. Budyn i masa z orzechami wyszly pyszne, cisato prezentuje sie okazale.
Ten przepis jest wprost genialny!!! Zrobiłam trochę więcej kremu i zamiast margaryny dałam masło - wyszło przepysznie. Zrobiłam to ciasto po raz pierwszy jakieś 2 tygodnie przed świętami i skończyło się na tym, że na święta musiałam upiec cztery, tak wszystkim smakowało ;p Pięknie dziękuję za recepturę. Już wiem, że na stałe zagości w moim repertuarze wypieków :)
Świetny przepis! Na święta trochę go zmodyfikowalam, bo z tych proporcji na masę budyniową wystarcza jej tylko na dobre 1 przelożenie. Dolne 2 placki przelożylam gotową masą kajmakową utartą z polową kostki masla. Bez powidel... Mama i teściowa byly zachwycone, mąż mniej;)