Miodownik z masą budyniową

174 Komentarzy
Miodownik z masą budyniową

Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą budyniową oraz dla przełamania słodyczy również powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta pokrywa przepyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy placki miodowe zmiękną. Dlatego przy tym cieście trzeba poćwiczyć cierpliwość. Ciasto szybciej zmięknie, jeśli będziemy je trzymane nie w lodówce, a w innym chłodnym miejscu. Można je trzymać również w lodówce, ale wtedy ciasto będzie miękło dłużej.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 400 ml mleka

Dodatkowo:

  • ok. 400 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Mleko i miód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać ostudzone mleko z miodem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).

2

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części.
  2. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. (Ciasto jest dość klejące. Ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)

3

  1. Przygotować masę orzechową: Masło roztopić w rondelku z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć, mieszając, na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

41

42

  1. Przygotować masę budyniową: Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400 ml mleka i z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło ucierać przez ok. 10 minut, na wysokich obrotach, na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niższych obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń, miksując do połączenia się składników.

5

  1. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.

6

7

  1. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24 godzinach, a może to trwać do 3 dni.
  2. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową Miodownik z masą budyniową
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MALWINA · 11 lat temu
    Wspaniały przepis akurat skończyłam robić ,ciasto wyszło ślicznie no i te orzeszki uwieńczenie całej pracy. Jeszcze nie smakowałam czekam na swięta ;-) Pozdrawiam i Polecam Wesołych świąt !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    milenasy · 11 lat temu
    Nieskromnie powiem, że wyszło mi ładniejsze niż to na zdjeciu :lol: Zrobiłam w blaszce 24x30 i wyszedł baaaardzo wysoki. Nieco też zmieniłam przepis, bo górny placek podpiekłam najpierw przez 5 minut, a dopiero potem dałam masę orzechowa,żeby uniknąć niedopieczonego placka. Ciasto rewelacaja, wyjdzie nawet największemu amatorowi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    piekłam w sobote w nidziele już nie było, jest pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiola · 11 lat temu
    ciasto jest pyszne robiłam je dzisiaj drugi raz i zawsze sie udaje naprawde polecam kto jeszcze nie robił
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 11 lat temu
    Ciasto świetne,ja nazywam je pychotką.
    Można je również zrobić z dżemem wiśniowym.:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Ciasto robiłam na roczek mojego synka i wyszło rewelacyjne. Nigdy nie jadłam miodownika z powidłami ale bardzo mi zasmakował zresztą nie tylko mnie:) Dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 12 lat temu
    Bardzo dziękuję za przepis! Ciasto właśnie stoi na biurku i teraz będzie miękło. Wprowadziłam małą zmianę, zamiast powideł śliwkowych dałam własnej roboty dżem ze śliwek mirabelek (lekko kwaskowy), a połowę kremu zrobiłam kakaową ;) Nie mogę doczekać się degustacji. Na pewno będzie pyszne! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 12 lat temu
    Przepis świetny. Robiłam pierwszy raz na święta :-) trochę przeraziła mnie konsystencja ciasta, ale wszystko pięknie wyrosło. Naprawdę polecam bo placek jest przepyszny :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    świetne ciasto. chyba najlepsze jakie robiłam. polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 12 lat temu
    Dwa razy już robiłem to ciasto i zostało zjedzone w bardzo szybkim tempie :) idą święta wielkanocne i mimo, że bardziej pasuje do gwiazdki domownicy się domagają zamiast mazurka właśnie miodownika :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    urszula · 12 lat temu
    Nie wiem jaki mam dodac miod,sztuczny czy prawdziwy,dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    No to biore sie dzisiaj za robienie tego ciaaasta :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 12 lat temu
    A mozna zamiast wykladac blaszke papierem wysmaorwac tluszczem i obsypac mąką lub bułką tartą? czy nie bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    robert · 12 lat temu
    Czy to miodowe ciasto ma sie tak kleic do reki czy sie w koncu wyrobi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patka · 12 lat temu
    Właśnie skończyłam go robić...wygląda pysznie, tylko się zastanawiam czy nie przypaliłam podczas pieczenia, placek jest okrutnie twardy. Mam nadzieje, że jednak wyszedł ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Przepis super. Od dziś jest to moje ulubione ciasto numer jeden. Polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 12 lat temu
    Przeraziło mnie, ze ciasto trzeba wyklejac, ale wyroslo bez wiekszych problemow, martwi mnie tylko posmak sody.
    Przebija sie zdecydowanie, ciekawe czy ten posmak sie ulotni, oby, bo mam mieszane uczucia. Budyn i masa z orzechami wyszly pyszne, cisato prezentuje sie okazale.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 lat temu
    Ten przepis jest wprost genialny!!! Zrobiłam trochę więcej kremu i zamiast margaryny dałam masło - wyszło przepysznie. Zrobiłam to ciasto po raz pierwszy jakieś 2 tygodnie przed świętami i skończyło się na tym, że na święta musiałam upiec cztery, tak wszystkim smakowało ;p Pięknie dziękuję za recepturę. Już wiem, że na stałe zagości w moim repertuarze wypieków :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lola · 12 lat temu
    Pieklam na swieta ,wyszedl super a nie jestem trzeba przyznac znawcą tematu.Naprawdę polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kate · 12 lat temu
    Świetny przepis! Na święta trochę go zmodyfikowalam, bo z tych proporcji na masę budyniową wystarcza jej tylko na dobre 1 przelożenie. Dolne 2 placki przelożylam gotową masą kajmakową utartą z polową kostki masla. Bez powidel... Mama i teściowa byly zachwycone, mąż mniej;)