Zebra

378 Komentarzy
Ciasto zebra

Ciasto zebra to babka z jasnego i ciemnego ciasta z dodatkiem oleju i wody gazowanej. Piekła je często moja mama. To mój smak dzieciństwa ߘࠃiasto jest smaczne, lekkie, wilgotne, słodkie i puszyste. Pyszne z herbatą, mlekiem lub kawą na podwieczorek.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 ½ szklanki cukru (lub 300 g)
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej (lub 375 g)
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • 1 szklanka wody gazowanej lub innego napoju gazowanego jak np. fanta (lub ewentualnie zwykła woda, przeczytaj uwagi pod przepisem*)
  • 3 łyżki mąki pszennej (do jasnego ciasta)
  • 3 łyżki kakao (do ciemnego ciasta)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. (Można też formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą). Odstawić na bok.
  2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku (każde miksując ok. ½ - 1 minuty).
  4. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, miksując krótko, tylko do połączenia. Następnie wlewać stopniowo na przemian olej i wodę, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki przesianego kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, mieszając delikatnie np. trzepaczką lub szpatułką do połączenia.

2

  1. Wlewać na środek tortownicy ciasto jasne na przemian z ciemnym (lub nakładać na przemian po ok. 3 łyżek jasnego i ciemnego ciasta).

3

4

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Ciasto przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Zachowuje świeżość co najmniej przez 3 dni.

Uwagi:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • Woda gazowana spulchnia dodatkowo ciasto, dlatego warto ją dodać (a nie zwykłą) bo jej dodatek zmniejsza ryzyko zakalca. Moja mama piekła na zwykłej wodzie i też wychodziło, ale bezpieczniej jest dodać wodę gazowaną ߘ馬t;/li>
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ciasto zebra Ciasto zebra
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 dni temu
    Wyszło super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 miesięcy temu
    Niestety wyszedł zakalec a robiłamWszystko jak trzeba :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bzyt · 4 miesięcy temu
    Czy można ubić całe jajka też się udalo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 5 miesięcy temu
    Nie zdarzyło mi się, żeby z jakiegokolwiek Pani przepisu wyszedł mi zakalec, ciasta i desery zawsze wychodzą doskonałe. Dodam, że zawsze odejmuję z przepisu jedno jajko i daję mniej cukru. Wszystko zawsze wychodzi pyszne, z Domowych Wypieków mam przetestowanych chyba z 60 przepisów.  Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Akuratka · 6 miesięcy temu
    Zebra wyszła puszysta, niezbyt słodka ( robiłam ją na wodzie gazowanej), wyrosła w formie górki na środku, ale nie pękła, więc wszystko jest ok. Z innych przepisów wychodził zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 7 miesięcy temu
    Mi wychodzi taka, ciasto jest jakby mokre nie wiem dlaczego ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 7 miesięcy temu
    Ciasto zrobione zgodnie z przepisem i zakalec 🫣😔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariusz · 7 miesięcy temu
    Moja wyszła tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 7 miesięcy temu
    Strasznie mnie denerwują takie nieprecyzyjne przepisy. Są szklanki o różnej pojemności i są łyżki o różnej pojemności. Nie lepiej podać po ludzku masy objętości tak żeby każdy wiedział ile ma czegoś być? Szklanka może mieć pomiędzy 150 a 300ml i to bardzo duże widełki.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ola · 5 miesięcy temu
      Na dole przepisu jest wyraźnie napisane "szklanka = 250ml". Trzeba czytać ze zrozumieniem i do końca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 8 miesięcy temu
    Zakalec na całego, nigdy więcej z tego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bebe · 9 miesięcy temu
    Niestety, tak jak się obawiałam, zakalec....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 miesięcy temu
    😍Wyszedł pyszny i jaki puszysty 🤩 rodzinka zachwycona 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iula · 1 lat temu
    Zakalec
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 1 lat temu
    Super przepis. Wypiek udał się. Ciasto puszyste i wilgotne. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Czy to ciasto nadaje się pod owoce?