Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami
Pyszny, mocno czekoladowy spód pokryty jest delikatnym kremem serowym. Do całości pasują idealnie kwaśne owoce. Porzeczki czerwone, według mnie, sprawdzą się tutaj najlepiej. Brownie jest mocno czekoladowe. Po zjedzeniu kawałka gwarantuję, że ochota na czekoladę zostanie zaspokojona ;). Smakuje tak intensywnie czekoladowo, jakbyśmy jedli prawie samą czekoladę.
Na dole przepisu znajdziecie wersję bezglutenową.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 300g gorzkiej czekolady
- 250g masła
- 180g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
Krem serowy:
- 250g serka mascarpone
- 350g serka śmietankowego, quarku lub twarogu z wiaderka
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 100g cukru
Dodatkowo:
- 250g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
- Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
- Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić zimne ciasto na noc do lodówki).
- Przygotować krem. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
- Porzeczki omyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.
Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku. Po upieczeniu ciasto może być w środku lekko wilgotne.
Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 300g gorzkiej czekolady (bez dodatku glutenu)
- 250g masła
- 180g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 2 łyżki zmielonych migdałów
Krem serowy:
- 250g serka mascarpone
- 350g serka śmietankowego, quarku lub twarogu z wiaderka
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- 100g cukru
Dodatkowo:
- 250g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
jak powyżej
Przepis z magazynu: "Landlust".
Czas przygotowania: |
około 30 min. | |
Czas pieczenia: |
około 35 min. | |
Liczba porcji: |
około 12- 16 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | wysoki |