Ciasto serowo- kawowe

17 Komentarzy

ciasto serowo-kawowe

Delikatne ciasto biszkoptowe z delikatną masą serowo- kawową. Całe ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie. Biszkopt nasączony jest kawą, dzięki której nie jest suchy. Spokojnie można ukroić sobie większy kawałek. Ciasto jest bardzo smaczne.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo- kawowa:

  • 30 ml mocnej kawy
  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżki rumu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Poncz:

  • 200 ml mocnej kawy (posłodzonej według uznania)

Dodatkowo:

  • drobno zmielona kawa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  2. Przygotować masę: Twaróg, cukier i rum utrzeć mikserem na jednolitą masę.
  3. 4 płaskie łyżeczki żelatyny zalać 30 ml kawy i 2 łyżkami wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  4. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. (Jeśli masa będzie za rzadka, można miskę z masą włożyć na chwilę do zimnej wody, aż masa zacznie tężeć).
  5. Dolny blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. (Kawa powinna być zimna). Wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Ciasto posypać z góry zmieloną kawą.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto serowo-kawowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Klaudio[/b] obojętne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 9 lat temu
    Jakiego rumu należy użyć??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Basiu[/b] możesz. W tym wypadku możesz zmiejszyć ilość żelatyny np. o połowę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    Witam. Proszę mi powiedzieć czy moge użyć serka philadelphia zamiast twarogu? z góry dziękuje za odpowiedz :)
    Ps : super strona, czytelna z super przepisami :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 10 lat temu
    Ciasto jest bardzo dobre i łatwe do zrobienia.Nie starczyło mi jednak masy na wierzchnią warstwę,mimo to poradziłam sobie w inny sposób.Gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Karolino[/b] jak się zwarzyła to dobrze zrobiłaś, że ją ponownie ogrzałaś. To normalne, że zrobi się rzadka. Teraz musisz schłodzić masę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miała odpowiednią konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 lat temu
    Witam Joanno,
    Mam pytanie dotyczące masy kawowej. Nie widziałam takiej u Ciebie na stronie ale nie mam kogo spytać. Masę zrobiłam z jajek na parze ucieranych z cukrem pudrem i kawa. Potem to ostudziłam i dodawalam powoli otarte masło. I wsytsko szło dobrze az nagle sie zważyło. Więc sposobem babcinym z powrotem na parę . i było by dobrze tylko teraz ta masa jest strasznie zadka. Poradz mi co mam zrobić i gdzie popełniłam bląd. To już moja druga masa do trgo jednego tortu.
    Dziękuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 11 lat temu
    Czy można by zamiast twarogu z wiaderka zmielić zwykły ser biały i wtedy nie dodawać żelatyny? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 11 lat temu
    Witam, czy ser twarogowy można zastąpić serkiem mascarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nadziana · 11 lat temu
    Prześliczne zdjęcia i ciasta, wyglądają jak kupne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia .p · 12 lat temu
    pysznie wyglada i smakuje napewno tak samo uwielbiam dobra kawe dlatego koniecznie musze zrobic te bajeczne cisto pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klara · 12 lat temu
    czy ktoś zrobi ciasto wg tego przepisu? Byo atwe i smaczne? ide do przyszej teściowej w świeta i chcę przycgotować coś pysznego i latwego. pieczenie nie jest moją mocną stroną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 13 lat temu
    to ciasto wygląda przecudnie i tak leciutko jak obłoczek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 13 lat temu
    wygląda bajecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mniamusne.blox.pl · 13 lat temu
    Wspaniałe to ciasto. Uwielbiam ciasta z kremem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    http://alebabka.blog · 13 lat temu
    Wygląda na bardzo delikatne - obecnie mam dokręcony aparat ortodontyczny i takie przepisy są dla mnie idealne:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 13 lat temu
    Dla mnie kawa + ser + śmietanka = bajka i do tego wygląd, pycha