Delikatne ciasto biszkoptowe z delikatną masą serowo- kawową. Całe ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie. Biszkopt nasączony jest kawą, dzięki której nie jest suchy. Spokojnie można ukroić sobie większy kawałek. Ciasto jest bardzo smaczne.
Składniki: Biszkopt:
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
¾ szklanki cukru (lub 150 g)
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo- kawowa:
30 ml mocnej kawy
500 g twarogu z wiaderka lub quarku
2 łyżki rumu
6 łyżek cukru
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Poncz:
200 ml mocnej kawy (posłodzonej według uznania)
Dodatkowo:
drobno zmielona kawa do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę: Twaróg, cukier i rum utrzeć mikserem na jednolitą masę.
4 płaskie łyżeczki żelatyny zalać 30 ml kawy i 2 łyżkami wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. (Jeśli masa będzie za rzadka, można miskę z masą włożyć na chwilę do zimnej wody, aż masa zacznie tężeć).
Dolny blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. (Kawa powinna być zimna). Wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Witam. Proszę mi powiedzieć czy moge użyć serka philadelphia zamiast twarogu? z góry dziękuje za odpowiedz :)
Ps : super strona, czytelna z super przepisami :)
Ciasto jest bardzo dobre i łatwe do zrobienia.Nie starczyło mi jednak masy na wierzchnią warstwę,mimo to poradziłam sobie w inny sposób.Gorąco polecam.
[b]Karolino[/b] jak się zwarzyła to dobrze zrobiłaś, że ją ponownie ogrzałaś. To normalne, że zrobi się rzadka. Teraz musisz schłodzić masę, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miała odpowiednią konsystencję.
Witam Joanno,
Mam pytanie dotyczące masy kawowej. Nie widziałam takiej u Ciebie na stronie ale nie mam kogo spytać. Masę zrobiłam z jajek na parze ucieranych z cukrem pudrem i kawa. Potem to ostudziłam i dodawalam powoli otarte masło. I wsytsko szło dobrze az nagle sie zważyło. Więc sposobem babcinym z powrotem na parę . i było by dobrze tylko teraz ta masa jest strasznie zadka. Poradz mi co mam zrobić i gdzie popełniłam bląd. To już moja druga masa do trgo jednego tortu.
Dziękuje
czy ktoś zrobi ciasto wg tego przepisu? Byo atwe i smaczne? ide do przyszej teściowej w świeta i chcę przycgotować coś pysznego i latwego. pieczenie nie jest moją mocną stroną