Tort Zygzak McQueen

79 Komentarzy

Tort Zygzak McQueen

Tort zrobiłam na 4- te urodziny synka, wielkiego fana bajki „Cars”. Jaki on był z tego powody szczęśliwy! Zapowiedział, że zje cały tort sam. Tort jest biszkoptowy, przełożony i udekorowany masą budyniową. Jest bardzo pracochłonny, ale widząc szczęście dziecka z pewnością warto się poświęcić.

 

Składniki:
Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru (lub 300g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (lub ok. 15g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 ¼ szklanki cukru (lub ok. 250g)
  • 3 szklanki mleka (750ml)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 750g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 375ml)

Dodatkowo:

  • kakao
  • barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, żółty
  • 5 małych wykałaczek
  • ewentualnie: lentilki, czekolada lub inne dodatki do masy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować budyń. Ok. 2 ¼ szklanki mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Biszkopt przekroić na pół w poprzek dłuższego boku.

02

  1. Połówki przekroić na dwa blaty.

03

  1. Trzy blaty pozostawić na podstawę auta (u mnie wykorzystałam tylko 2 blaty, bo autko byłoby za wysokie. Zależy jak wysoki wyrośnie biszkopt. Najlepiej poskładać powycinane wszystkie części biszkoptu i zdecydować, czy użyć 2 czy 3 blaty).
  2. Z czwartego blatu odciąć pasek o szerokości 3cm (Będzie to spoiler). Z pozostałej części wyciąć większy i mniejszy prostokąt. W prostokątach pościnać delikatnie brzegi, aby uzyskać ładny kształt auta. Z resztek wyciąć 2 małe prostokąty na nadkola.

04

044

  1. 750g miękkiego masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do części masy dodałam garść posiekanych lentilek.
  2. Na desce (lub innej płaskiej powierzchni) ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć częścią ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej (u mnie masa z lentilkami). Ułożyć małe prostokąty na nadkola.

05

  1. Przykryć je i przestrzeń między nimi masą tak, aby w środku pozostało wgłębienie.

06

  1. Nałożyć drugi blat. Docisnąć go z przodu, pośrodku, aby powstało wgłębienie. Nasączyć częścią ponczu. Nałożyć cienką warstwę masy. Kolejno ułożyć większy prostokąt, nasączyć ponczem, przełożyć masą. Przykryć mniejszym prostokątem i go nasączyć. Zaokrąglić brzegi auta, obcinając je nożem.
  2. Pasek przeznaczony na spoiler przyciąć na szerokość auta i przymocować go za pomocą 4 wykałaczek.
  3. Całe auto posmarować cienką warstwą masy. Można wstawić tort do lodówki, na co najmniej 30 minut, aby całość lekko stężała.

07

  1. Przy pomocy wykałaczki na aucie namalować wszystkie elementy.

08

  1. Część masy (niedużo, około 1- 2 kopiatych łyżek masy) wymieszać z kakao. Masę przełożyć do szprycy z małą okrągłą końcówką i namalować kontury. Resztę masy podzielić, wymieszać z barwnikami i udekorować auto. Na jeden kolor potrzeba nie więcej niż 2- 3 łyżki masy. Najwięcej pozostawić na czerwony kolor. Masę można rozsmarować na gładko lub wyciskać ze szprycy małe kleksy.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Sposób wycięcia auta znalazłam na stronie: www.wielkiezarcie.com, „Tort Zygzak”, autor: Aniula27.

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 10 lat temu
    Mój synek będzie miał za trzy dni 3 urodziny, a jest ogromnym fanem zygzaka, więc ten tort będzie dla niego najlepszym prezentem, już stwierdził, że zje go sam. To jest najlepszy przepis jaki znalazłam na tort w kształcie zygzaka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Gosiu[/b] mieszkam w Niemczech i piekę tylko na niemieckich produktach. Myślę, że prawdziwe masło powinno być każde dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    Asiu a podała byś mi dokładnie nazwę masło którego ty używasz do tortu bardzo cie o to proszę . Miłego Dnia Życzę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Gosiu[/b] do wszystkich ciast i mas tylko i wyłącznie prawdziwego masła o co najmniej 82% zawartości tłuszczu. Miękkie masło to wyciągnięte odpowiednio wcześniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 10 lat temu
    Hej Asiu a mam pytanko jakiego ty używasz masła miękkiego.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Domi[/b] możesz ale tylko troszeczkę, z łyżkę/ dwie, aby za bardzo nie rozrzedzić masy. Jeśli chcesz dodać dużo owoców to lepiej je pokroić na kawałki, ułożyć na biszkopcie i pokryć masą budyniową. Jeszcze jedna możliwość jest taka, aby ugotować budyń na zmiksowanych owocach(zamiast mleka lub częściowo go zastępując).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 10 lat temu
    WITAM a czy mogę do tą masę budyniową wymieszać z zmiksowanymi truskawkami czy borówkami?? Chciałabym żeby był w środku trochę kolorowy:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 10 lat temu
    Witam, no i zrobilam.... Moj pierwszy w zyciu budyn domowy i krem budyniowy i ...musze powiedziec ze rewelacja. Co prawda tort nie wyszedl tak pieknie jak obrazku ale najwazniejsze ze solenizant szczesliwy byl, a o to chodzilo ;-) . Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 10 lat temu
    Dziekuje bardzo za szybka odpowidz, wyglada na to ze czeka mnie w piatek wieczorem zabawa z robieniem tortu dla mojego solenizanta. ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kamilo[/b] masa budyniowa jest smaczna. Owszem jest to masa również na maśle, ale nie smakuje jak słodkie masy z samego masła i cukru. Takich mas w ogole nie używam, bo nie lubię. Tort możesz przełożyć czym Ci się podoba. Dżem i masa z serka mascarpone, owoce spokojnie możesz użyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 10 lat temu
    Witam, tort wyglada super mam tylko pytanie co do masy budyniowej. Czy nie jest ona za slodka albo moze nie jest jakby sie jadlo maslo z dodatkiem cukru waniliowego? Pytam bo nigdy takiej nie robilam. I jeszcze jedno pytanie mam, czy moge uzyc innego przelozenia tortu np. dzem lub smietane z serkiem mascarpone i owocami a na wierzch polozyc mase budyniowa? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    Asiu dziękuje za odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Beciałku[/b] jeśli wyjdzie nierówny, to po upieczeniu, gdy lekko przestygnie odwróć go do góry dnem na deskę lub blat wyłożony papierem do pieczenia. Piekę biszkopt zawsze na grzałce góra- dół.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 10 lat temu
    Mój synek jest wielkim fanem zigzaka :) chcę zrobić mu taki torcik na zbliżające się 3 urodzinki.
    Mam pytanka, biszkopt nie zawsze wychodzi mi równy, co mogę zrobić by biszkopt ładnie wyrósł?? i czy lepiej piec z termoobiegiem ?? piekarnik nagrzać góra dół czy może jednak lepiej sam dół?? będe wdzięczna za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Gosiu[/b] ale jakie niewykorzytane żółtka? Pozostają tylko niewykorzystane białka z masy, ale one już nie są potrzebne. Możesz je wykorzytać do innego przepisu lub zamrozić na później.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 10 lat temu
    Witam a co zrobic z pozostałymi żółtkami to wszystkie dodc do biszkoptu czy aby jedno prosze o szybka odpowiedz pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Magdo[/b] Cars leży na desce, którą posmarowałam masą kakaową :D Barwniki radzę zamówić w necie np. na allegro. Do środka możesz dać dowolne masy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    A CZY MOZNA UZYC DWOCH ROZNYCH MAS?TAK ZEBY BYŁO KOLOROWIEJ I SMACZNIEJ?TYLKO JAKA BYS PROPONOWAŁA?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 10 lat temu
    Witam.Mam dwa pytania,patrzac na zdjęcia końcowe tortu chciałam zapytać o podstawe tortu,bo robiony był z całego biszkopta a na końcu jest ułożony na biszkopcie posmarowanym masa kakaowa?chyba cos przeoczyłam...
    Drugie pytanie jest takie czym można zastapic ye barwniki?Mieszkam w małej miejscowości i raczej takich tutaj nie dostane.
    A torcik super.Mam wielka ochote zrobić taki na roczek mojego synka ale trochę się obawiam czy mi wyjdzie taki ładny,czy lepiej kupic gotowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Sylwio[/b] budyń przygotowujesz sama z mleka, cukru, mąki i żółtek według punktu 4. Nie używamy kupnego budyniu w proszku.