Tort zrobiłam na 4- te urodziny synka, wielkiego fana bajki „Cars”. Jaki on był z tego powody szczęśliwy! Zapowiedział, że zje cały tort sam. Tort jest biszkoptowy, przełożony i udekorowany masą budyniową. Jest bardzo pracochłonny, ale widząc szczęście dziecka z pewnością warto się poświęcić.
ewentualnie: lentilki, czekolada lub inne dodatki do masy
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować budyń. Ok. 2 ¼ szklanki mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Biszkopt przekroić na pół w poprzek dłuższego boku.
Połówki przekroić na dwa blaty.
Trzy blaty pozostawić na podstawę auta (u mnie wykorzystałam tylko 2 blaty, bo autko byłoby za wysokie. Zależy jak wysoki wyrośnie biszkopt. Najlepiej poskładać powycinane wszystkie części biszkoptu i zdecydować, czy użyć 2 czy 3 blaty).
Z czwartego blatu odciąć pasek o szerokości 3cm (Będzie to spoiler). Z pozostałej części wyciąć większy i mniejszy prostokąt. W prostokątach pościnać delikatnie brzegi, aby uzyskać ładny kształt auta. Z resztek wyciąć 2 małe prostokąty na nadkola.
750g miękkiego masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do części masy dodałam garść posiekanych lentilek.
Na desce (lub innej płaskiej powierzchni) ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć częścią ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej (u mnie masa z lentilkami). Ułożyć małe prostokąty na nadkola.
Przykryć je i przestrzeń między nimi masą tak, aby w środku pozostało wgłębienie.
Nałożyć drugi blat. Docisnąć go z przodu, pośrodku, aby powstało wgłębienie. Nasączyć częścią ponczu. Nałożyć cienką warstwę masy. Kolejno ułożyć większy prostokąt, nasączyć ponczem, przełożyć masą. Przykryć mniejszym prostokątem i go nasączyć. Zaokrąglić brzegi auta, obcinając je nożem.
Pasek przeznaczony na spoiler przyciąć na szerokość auta i przymocować go za pomocą 4 wykałaczek.
Całe auto posmarować cienką warstwą masy. Można wstawić tort do lodówki, na co najmniej 30 minut, aby całość lekko stężała.
Przy pomocy wykałaczki na aucie namalować wszystkie elementy.
Część masy (niedużo, około 1- 2 kopiatych łyżek masy) wymieszać z kakao. Masę przełożyć do szprycy z małą okrągłą końcówką i namalować kontury. Resztę masy podzielić, wymieszać z barwnikami i udekorować auto. Na jeden kolor potrzeba nie więcej niż 2- 3 łyżki masy. Najwięcej pozostawić na czerwony kolor. Masę można rozsmarować na gładko lub wyciskać ze szprycy małe kleksy.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml Sposób wycięcia auta znalazłam na stronie: www.wielkiezarcie.com, „Tort Zygzak”, autor: Aniula27.
Mój synek będzie miał za trzy dni 3 urodziny, a jest ogromnym fanem zygzaka, więc ten tort będzie dla niego najlepszym prezentem, już stwierdził, że zje go sam. To jest najlepszy przepis jaki znalazłam na tort w kształcie zygzaka!
[b]Gosiu[/b] do wszystkich ciast i mas tylko i wyłącznie prawdziwego masła o co najmniej 82% zawartości tłuszczu. Miękkie masło to wyciągnięte odpowiednio wcześniej z lodówki, aby ociepliło się do temperatury pokojowej.
[b]Domi[/b] możesz ale tylko troszeczkę, z łyżkę/ dwie, aby za bardzo nie rozrzedzić masy. Jeśli chcesz dodać dużo owoców to lepiej je pokroić na kawałki, ułożyć na biszkopcie i pokryć masą budyniową. Jeszcze jedna możliwość jest taka, aby ugotować budyń na zmiksowanych owocach(zamiast mleka lub częściowo go zastępując).
Witam, no i zrobilam.... Moj pierwszy w zyciu budyn domowy i krem budyniowy i ...musze powiedziec ze rewelacja. Co prawda tort nie wyszedl tak pieknie jak obrazku ale najwazniejsze ze solenizant szczesliwy byl, a o to chodzilo ;-) . Pozdrawiam
[b]Kamilo[/b] masa budyniowa jest smaczna. Owszem jest to masa również na maśle, ale nie smakuje jak słodkie masy z samego masła i cukru. Takich mas w ogole nie używam, bo nie lubię. Tort możesz przełożyć czym Ci się podoba. Dżem i masa z serka mascarpone, owoce spokojnie możesz użyć.
Witam, tort wyglada super mam tylko pytanie co do masy budyniowej. Czy nie jest ona za slodka albo moze nie jest jakby sie jadlo maslo z dodatkiem cukru waniliowego? Pytam bo nigdy takiej nie robilam. I jeszcze jedno pytanie mam, czy moge uzyc innego przelozenia tortu np. dzem lub smietane z serkiem mascarpone i owocami a na wierzch polozyc mase budyniowa? Pozdrawiam
[b]Beciałku[/b] jeśli wyjdzie nierówny, to po upieczeniu, gdy lekko przestygnie odwróć go do góry dnem na deskę lub blat wyłożony papierem do pieczenia. Piekę biszkopt zawsze na grzałce góra- dół.
Mój synek jest wielkim fanem zigzaka :) chcę zrobić mu taki torcik na zbliżające się 3 urodzinki.
Mam pytanka, biszkopt nie zawsze wychodzi mi równy, co mogę zrobić by biszkopt ładnie wyrósł?? i czy lepiej piec z termoobiegiem ?? piekarnik nagrzać góra dół czy może jednak lepiej sam dół?? będe wdzięczna za odpowiedź.
[b]Gosiu[/b] ale jakie niewykorzytane żółtka? Pozostają tylko niewykorzystane białka z masy, ale one już nie są potrzebne. Możesz je wykorzytać do innego przepisu lub zamrozić na później.
Witam.Mam dwa pytania,patrzac na zdjęcia końcowe tortu chciałam zapytać o podstawe tortu,bo robiony był z całego biszkopta a na końcu jest ułożony na biszkopcie posmarowanym masa kakaowa?chyba cos przeoczyłam...
Drugie pytanie jest takie czym można zastapic ye barwniki?Mieszkam w małej miejscowości i raczej takich tutaj nie dostane.
A torcik super.Mam wielka ochote zrobić taki na roczek mojego synka ale trochę się obawiam czy mi wyjdzie taki ładny,czy lepiej kupic gotowy