Tort Zygzak McQueen

79 Komentarzy

Tort Zygzak McQueen

Tort zrobiłam na 4- te urodziny synka, wielkiego fana bajki „Cars”. Jaki on był z tego powody szczęśliwy! Zapowiedział, że zje cały tort sam. Tort jest biszkoptowy, przełożony i udekorowany masą budyniową. Jest bardzo pracochłonny, ale widząc szczęście dziecka z pewnością warto się poświęcić.

 

Składniki:
Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru (lub 300g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (lub ok. 15g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 ¼ szklanki cukru (lub ok. 250g)
  • 3 szklanki mleka (750ml)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 750g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 375ml)

Dodatkowo:

  • kakao
  • barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, żółty
  • 5 małych wykałaczek
  • ewentualnie: lentilki, czekolada lub inne dodatki do masy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować budyń. Ok. 2 ¼ szklanki mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Biszkopt przekroić na pół w poprzek dłuższego boku.

02

  1. Połówki przekroić na dwa blaty.

03

  1. Trzy blaty pozostawić na podstawę auta (u mnie wykorzystałam tylko 2 blaty, bo autko byłoby za wysokie. Zależy jak wysoki wyrośnie biszkopt. Najlepiej poskładać powycinane wszystkie części biszkoptu i zdecydować, czy użyć 2 czy 3 blaty).
  2. Z czwartego blatu odciąć pasek o szerokości 3cm (Będzie to spoiler). Z pozostałej części wyciąć większy i mniejszy prostokąt. W prostokątach pościnać delikatnie brzegi, aby uzyskać ładny kształt auta. Z resztek wyciąć 2 małe prostokąty na nadkola.

04

044

  1. 750g miękkiego masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do części masy dodałam garść posiekanych lentilek.
  2. Na desce (lub innej płaskiej powierzchni) ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć częścią ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej (u mnie masa z lentilkami). Ułożyć małe prostokąty na nadkola.

05

  1. Przykryć je i przestrzeń między nimi masą tak, aby w środku pozostało wgłębienie.

06

  1. Nałożyć drugi blat. Docisnąć go z przodu, pośrodku, aby powstało wgłębienie. Nasączyć częścią ponczu. Nałożyć cienką warstwę masy. Kolejno ułożyć większy prostokąt, nasączyć ponczem, przełożyć masą. Przykryć mniejszym prostokątem i go nasączyć. Zaokrąglić brzegi auta, obcinając je nożem.
  2. Pasek przeznaczony na spoiler przyciąć na szerokość auta i przymocować go za pomocą 4 wykałaczek.
  3. Całe auto posmarować cienką warstwą masy. Można wstawić tort do lodówki, na co najmniej 30 minut, aby całość lekko stężała.

07

  1. Przy pomocy wykałaczki na aucie namalować wszystkie elementy.

08

  1. Część masy (niedużo, około 1- 2 kopiatych łyżek masy) wymieszać z kakao. Masę przełożyć do szprycy z małą okrągłą końcówką i namalować kontury. Resztę masy podzielić, wymieszać z barwnikami i udekorować auto. Na jeden kolor potrzeba nie więcej niż 2- 3 łyżki masy. Najwięcej pozostawić na czerwony kolor. Masę można rozsmarować na gładko lub wyciskać ze szprycy małe kleksy.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Sposób wycięcia auta znalazłam na stronie: www.wielkiezarcie.com, „Tort Zygzak”, autor: Aniula27.

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    SYLWIA · 11 lat temu
    Pani Asiu w przepisie jest napisane Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Nie rozumiem jaki budyn, skoro w skladnich nie wystepuje budyn (do kupienia)serdecznie dziekuje za wyjasnienie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asia · 11 lat temu
    Dziękuję Asiu za jeszcze jeden wspaniały przepis! Bardzo lubię, że tak bardzo dokładnie opisujesz krok po kroku co trzeba zrobić. Torcik wyszedł mi super! Masę zrobiłam jednak maślaną na bazie szwajcarskiej! Zaraz dorzucę fotki do galerii!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Elwiro[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 11 lat temu
    A czy zamiast masy budyniowej można użyć bitej śmietany?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Leno[/b] oczywiście. Ciasto powinno poleżeć co najmniej przez noc w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 11 lat temu
    super dziekuję , czy tort mogę swobodnie zrobić dzień wcześniej?Nie chcialabym, aby sybek go widział ?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Leno[/b] to jest masa budyniowa (budyń utarty z masłem). Jest stabilna, ale jak każda masa przy wysokiej temperaturze będzie stopniowo miękła. Najlepiej tort nie trzymać cały czas na stole, tylko w lodówce i wyciągnąć przed podaniem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    super przepis swietna pomoc w opisie no i efekt końcowy radosc dziecka bezcenna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lena · 11 lat temu
    jak masa zachowuje się przy wysokiej temperaturze? Synek ma urodziny za tydzień i boję sie, czy tort wyjdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Katarzyno[/b] możesz, tylko uważaj z cukrem. Dodaj go do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 12 lat temu
    mam pytanie, czy zamiast mleka do masy budyniowej można użyć kubusia pomarańczowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    przepis świetny zrobiłam na 4te urodziny synka i wyszedł znakomicie, a przy tym był pyszny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Patrycjo[/b] myślę, że jak pokroisz po małym kawałku to wystarczy. Jeśli planujesz tyle gości to zrobiłabym ewentualnie jeszcze dodatkowo inne, drugie ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    Witam kochana chciałabym się dowiedzieć czy ten torcik starczy dla 16 osob czy zrobić wieszkszy??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Alvinie[/b] z margaryną masa też wyjdzie, ale na maśle jest zdecydowanie smaczniejsza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Wąś · 12 lat temu
    a czy można dać margaryne zamiast masła do masy budyniowej..?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Mirtel[/b] tak, możesz dodać więcej mąki ziemniaczanej. Ja daję naprawdę bardzo kopiate łyżki (tak po 20g na jedną łyżkę).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirtel · 12 lat temu
    Zrobiłam ten tort prawie rok temu na urodziny brata przyjaciółki. Robiłyśmy go do 3 nad ranem, ale warto było :) jednym problemem była konsystencja masy - wyszedł nam typowy budyń, który odrobinę spływał. troszkę przeszkadzało to w dekorowaniu, ale nie na tyle, by tort się zmarnował ;). stąd moje pytanie, bo w tym roku planujemy znów coś fajnego upiec z tą masą - co trzeba zrobić, aby wyszła gęstsza? dodać więcej mąki ziemniaczanej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Maggie[/b] prawie zawsze używam barwników w tubce z firmy Schwartau, a dokładnie takie: http://www.amazon.de/Schwartau-Back-Speisefarben-Pack-Schale/dp/B0036U8QB6/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1339356960&sr=8-2
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maggie · 13 lat temu
    tort jest świetny! chciałabym go zrobić swojemu chłopakowi na urodziny ( w końcu też dziecko tylko większe ;) ) i prosiłabym o małą podpowiedź co do barwników: użyła Pani w proszku w żelu?? i jakiej firmy? Pozdrawiam! ;)