Tort Zygzak McQueen

79 Komentarzy

Tort Zygzak McQueen

Tort zrobiłam na 4- te urodziny synka, wielkiego fana bajki „Cars”. Jaki on był z tego powody szczęśliwy! Zapowiedział, że zje cały tort sam. Tort jest biszkoptowy, przełożony i udekorowany masą budyniową. Jest bardzo pracochłonny, ale widząc szczęście dziecka z pewnością warto się poświęcić.

 

Składniki:
Biszkopt:

  • 10 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru (lub 300g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (lub ok. 15g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 ¼ szklanki cukru (lub ok. 250g)
  • 3 szklanki mleka (750ml)
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 750g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 375ml)

Dodatkowo:

  • kakao
  • barwniki spożywcze: czerwony, niebieski, żółty
  • 5 małych wykałaczek
  • ewentualnie: lentilki, czekolada lub inne dodatki do masy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
  2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40cm wysmarować margaryną i posypać mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (Sprawdzić patyczkiem). Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. Przygotować budyń. Ok. 2 ¼ szklanki mleka i cukier zagotować. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Biszkopt przekroić na pół w poprzek dłuższego boku.

02

  1. Połówki przekroić na dwa blaty.

03

  1. Trzy blaty pozostawić na podstawę auta (u mnie wykorzystałam tylko 2 blaty, bo autko byłoby za wysokie. Zależy jak wysoki wyrośnie biszkopt. Najlepiej poskładać powycinane wszystkie części biszkoptu i zdecydować, czy użyć 2 czy 3 blaty).
  2. Z czwartego blatu odciąć pasek o szerokości 3cm (Będzie to spoiler). Z pozostałej części wyciąć większy i mniejszy prostokąt. W prostokątach pościnać delikatnie brzegi, aby uzyskać ładny kształt auta. Z resztek wyciąć 2 małe prostokąty na nadkola.

04

044

  1. 750g miękkiego masła utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Do części masy dodałam garść posiekanych lentilek.
  2. Na desce (lub innej płaskiej powierzchni) ułożyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć częścią ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej (u mnie masa z lentilkami). Ułożyć małe prostokąty na nadkola.

05

  1. Przykryć je i przestrzeń między nimi masą tak, aby w środku pozostało wgłębienie.

06

  1. Nałożyć drugi blat. Docisnąć go z przodu, pośrodku, aby powstało wgłębienie. Nasączyć częścią ponczu. Nałożyć cienką warstwę masy. Kolejno ułożyć większy prostokąt, nasączyć ponczem, przełożyć masą. Przykryć mniejszym prostokątem i go nasączyć. Zaokrąglić brzegi auta, obcinając je nożem.
  2. Pasek przeznaczony na spoiler przyciąć na szerokość auta i przymocować go za pomocą 4 wykałaczek.
  3. Całe auto posmarować cienką warstwą masy. Można wstawić tort do lodówki, na co najmniej 30 minut, aby całość lekko stężała.

07

  1. Przy pomocy wykałaczki na aucie namalować wszystkie elementy.

08

  1. Część masy (niedużo, około 1- 2 kopiatych łyżek masy) wymieszać z kakao. Masę przełożyć do szprycy z małą okrągłą końcówką i namalować kontury. Resztę masy podzielić, wymieszać z barwnikami i udekorować auto. Na jeden kolor potrzeba nie więcej niż 2- 3 łyżki masy. Najwięcej pozostawić na czerwony kolor. Masę można rozsmarować na gładko lub wyciskać ze szprycy małe kleksy.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml
Sposób wycięcia auta znalazłam na stronie: www.wielkiezarcie.com, „Tort Zygzak”, autor: Aniula27.

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Tort Zygzak McQueen

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ptyś z budyniem · 13 lat temu
    mega fajne gratuluję zdolności, myślę że jak kiedyś opatrzność obdarzy nas synem to zrobię taki tort:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Proszę bardzo :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 13 lat temu
    Dziękuję za przepis na ten tort....robiam go i goście na urodzinkach byli zachwyceni :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiolka · 14 lat temu
    śliczny ten torcik :) aj dzieci zadowolone a najbardziej synek:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Aniu[/b] dziękuję :-) Jaki piękny Ci wyszedł i ten czerwony kolor taki intensywny. Taki właśnie ma być Zygzak :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    To jeśli miałabyś ochotę to dodaj proszę zdjęcie do "zdjęć czytelników" lub jeśli wolisz, wyślij mi to sama dodam :-) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Aniu[/b] Bardzo się cieszę :-) Wszystkiego dobrego dla Twojego Synka. A masz może zdjęcie? Chętnie umieściłabym taki okaz w galerii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 14 lat temu
    tort wspaniały.odważyłam się go zrobić wczoraj na 4 urodziny mojego synka,był zachwycony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cudawianki · 14 lat temu
    cudny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justynaa · 14 lat temu
    chyle głowy!!! po prostu padłam na kolana! niesamowite....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    od-kuchni.blog.pl · 14 lat temu
    Tort jest mega! Gratuluje pomysłowości i zdolności manualnych :) I oczywiście wszystkiego naj dla Synka!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 14 lat temu
    świetny! idealny dla takiego fana :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 14 lat temu
    [b]Kabamaigo[/b] tort w złożeniu nie jest trudny, ale jego udekorowanie wymaga cierpliwości i dużo czasu. Jeśli nie przeszkadza Ci, że jest pracochłonny to warto spróbować :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kabamaiga · 14 lat temu
    Wspaniały. Moja córcia też uwielbia zygzaka, a ma za miesiąc urodziny. Tylko czy mi się coś takiego uda?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 14 lat temu
    Przepiękny! Sto lat dla Młodego :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Pięny tort!
    Wszystkiego co najlepsze dla Synka!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pyra · 14 lat temu
    Śliczny! wszystkiego naj.. dla jubilata.