
Kolejna strucla bożonarodzeniowa, tym razem z marcepanem w środku. Odkąd spróbowałam prawdziwego, niemieckiego Stollen, to ciasto przypadło mi do gustu i wolę go od tradycyjnego keksa. Stollen z marcepanem to ciężka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, w środku wypełniona marcepanem. Ciasto bardzo dobrze się formuje i co najważniejsze można je upiec spokojnie tydzień przed świętami.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
 - 40 g świeżych drożdży
 - 80 g cukru
 - 100 ml mleka
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 200 g masła
 - 3 żółtka
 - szczypta soli
 - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 - 150 g rodzynek
 - 100 g posiekanych migdałów bez skórki
 
Marcepan:
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
 - 200 g masy marcepanowej
 
Dodatkowo:
- ok. 100 g masła
 - cukier puder (ok. 200 g)
 - folia aluminiowa
 
Sposób przygotowania:
- 200 g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
 - Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
 - Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
 - Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Dodać skórkę pomarańczową i migdały i wyrabiać ciasto przez kolejne 2- 3 minuty. Na końcu wmieszać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
 - Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno. Skórkę cytrynową zagnieść z masą marcepanową i uformować wałek o długości 30 cm. (Gdyby się bardzo kleiło, podsypać cukrem pudrem).
 - Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko zagnieść. Z ciasta uformować prostokąt lub owal (ok. 30x 20cm).
 - Na środku ułożyć wałek z marcepana.
 

- Jedną połowę ciasta założyć na marcepan, a następnie na nią założyć drugą połowę ciasta. Końce skleić tak, aby marcepan nie wystawał.
 

- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 - Folię aluminiową złożyć tak, aby powstał długi, kilkakrotnie złożony pasek. (Folię należy złożyć kilkakrotnie, aby była sztywniejsza). Paskiem owinąć struclę. (Dzięki folii strucla nie straci mocno na kształcie).
 

- Ciasto pozostawić na 30 minut.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
 - 50 g masła roztopić. Gorącą struclę posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem. (Do boków ciasta cukier puder docisnąć). Ciasto można jeść jak tylko ostygnie, ale zaleca się owinięcie strucli w folię aluminiową i pozostawienie do następnego dnia. Następnego dnia należy usunąć nadmiar cukru i ponownie posmarować cienko ciasto roztopionym masłem (ok. 50 g) i posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu tydzień, nawet dwa, owinięte szczelnie w folię aluminiową. Najlepiej dodatkowo wsadzić je jeszcze do metalowej puszki lub worka, żeby chronić przed wyschnięciem.
 
| 
 Kuchnia:  | 
 Niemiecka  | 
|
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średnia | 
 
 