Piernik przekładany masą serową, upieczony w formie babki. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, nie za suche, ale też nie bardzo wilgotne. Piernik bardzo dobrze smakuje w połączeniu z serem. Babka udekorowana jest czekoladą i gwiazdkami marcepanowymi, które dodają jej uroku i wzbogacają smak. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Babka jest duża. Pieczona jest w formie z kominkiem o średnicy 28cm.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
300g płynnego miodu
125g masła
200g cukru
4 łyżki kakao
3 jajka
400g mąki pszennej
100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g siekanych migdałów bez skórki
4 łyżeczki przyprawy korzennej
Masa serowa:
500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
100g masła
100g cukru
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:
50- 100g czekolady gorzkiej
trochę masy marcepanowej
cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy miodowej wmieszać trzepaczką jajka, kakao i przyprawę korzenną.
Kandyzowaną skórkę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Połączyć z masą miodową, używając trzepaczki.
Przygotować masę serową. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jasną masę. Dodać stopniowo ser i budyń w proszku.
Formę na babkę z kominkiem (o średnicy 28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć trochę mniej niż połowę ciasta piernikowego. Następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć resztą ciasta i wyłożyć resztę masy serowej. (W formie powinno zostać jeszcze sporo miejsca. Babka mocno rośnie).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Po 1 godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
Ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ostygnie, polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Wykrawać gwiazdki foremką i układać na jeszcze miękkiej czekoladzie.
Zrobiona ;) Smak ciasta piernikowego przepyszny! Jednak to ciasto jest ciężkie i całkowicie zdominowało masę sernikową. Polecam więc więcej sernika niż piernika. Pozdrawiam :)