Piernik przekładany masą serową, upieczony w formie babki. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, nie za suche, ale też nie bardzo wilgotne. Piernik bardzo dobrze smakuje w połączeniu z serem. Babka udekorowana jest czekoladą i gwiazdkami marcepanowymi, które dodają jej uroku i wzbogacają smak. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.
Babka jest duża. Pieczona jest w formie z kominkiem o średnicy 28cm.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
300g płynnego miodu
125g masła
200g cukru
4 łyżki kakao
3 jajka
400g mąki pszennej
100g kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100g siekanych migdałów bez skórki
4 łyżeczki przyprawy korzennej
Masa serowa:
500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
100g masła
100g cukru
2 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:
50- 100g czekolady gorzkiej
trochę masy marcepanowej
cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto piernikowe. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Do ostudzonej masy miodowej wmieszać trzepaczką jajka, kakao i przyprawę korzenną.
Kandyzowaną skórkę posiekać drobno. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i migdałami. Połączyć z masą miodową, używając trzepaczki.
Przygotować masę serową. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami na jasną masę. Dodać stopniowo ser i budyń w proszku.
Formę na babkę z kominkiem (o średnicy 28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Wyłożyć trochę mniej niż połowę ciasta piernikowego. Następnie wyłożyć połowę masy serowej. Przykryć resztą ciasta i wyłożyć resztę masy serowej. (W formie powinno zostać jeszcze sporo miejsca. Babka mocno rośnie).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (Po 1 godzinie sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe).
Ciasto wyciągnąć na blat i pozostawić w formie. Lekko ciepłe przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ostygnie, polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Masę marcepanową rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie. Wykrawać gwiazdki foremką i układać na jeszcze miękkiej czekoladzie.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
5 lat temu
niestety ciasto przypaliło się z góry, przez co stało się gorzkie =( zapewne za długi czas pieczenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
5 lat temu
Zrobiona ;) Smak ciasta piernikowego przepyszny! Jednak to ciasto jest ciężkie i całkowicie zdominowało masę sernikową. Polecam więc więcej sernika niż piernika. Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
BASIEŃKA·
12 lat temu
babeczka wygląda superowo ,jeszcze se serem -to co lubie,a jaka wyjdzie pożyjemy zobaczymy jak sprobuję POZDROWIONKA:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
myniolinka·
15 lat temu
rewelacyjna! połączenie smaków pierwsza klasa! oj bardzo chciałabym spróbować chociaż kawałeczek..
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
tjaryma·
15 lat temu
Pięknie Ci wyrosła szczególnie biorąc pod uwagę ten ser i miód. No a zdobienie pierwsza klasa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta·
15 lat temu
ale cudna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zauberi·
15 lat temu
wygląda przepysznie!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pati·
15 lat temu
Wspaniała babka! Widzę to po składnikach i po przepięknych łatach :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
15 lat temu
Cudowna ta babka, a jak z serem to tym bardziej mi się podoba i smakuje :)