Chleb owocowy (Früchtebrot)
Słodki, ciężki, ciemny chlebek napakowany suszonymi owocami. Nazwano go chlebem, ale raczej przypomina aromatyczne ciasto, z wyglądu przypominające keksa. Chleb jest zwarty, zdrowy, soczysty, z dużą ilością orzechów i owoców. Piecze się go szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Najczęściej pieczony jest na mące pełnoziarnistej. Jest popularny szczególnie w południowej części Niemiec i w Austrii. Dobrze zapakowany np. w folię aluminiową i przechowywany w suchym i ciemnym miejscu utrzymuje długo świeżość.
Można jeść go jak ciasto do kawy, albo podać na śniadanie z masłem w towarzystwie owocowej herbaty.
W okresie świątecznym można do ciasta dodać również przyprawę do piernika, aby ciasto było bardziej aromatyczne.
Składniki:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150g płynnego miodu
- 150g orzechów laskowych
- 150g daktyli suszonych, bez pestek
- 150g fig suszonych
- 150g rodzynek
- 100g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- przyprawa do piernika (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać (nie za drobno).
- Daktyle i figi pokroić (nie za drobno).
- Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno.
- W jednej misce wymieszać orzechy, daktyle, figi, kandyzowaną skórkę i rodzynki.
- Jajka ubić na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo miód, a następnie rum.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem (i ewentualnie przyprawą do piernika). Dodać do ubitej masy jajecznej, miksując na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia się składników.
- Wyłączyć mikser i dodać przygotowane bakalie. Wymieszać dokładnie szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Ciasto wyłożyć do keksówki (o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto równomiernie.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 160°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Następnie owinąć w folię aluminiową i pozostawić na 2- 3 dni, aby przeszło smakiem.
Uwaga:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: lebkuchen.lohnt-sich.com
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 18 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | wysoki |