Sękacz

42 Komentarzy
Sękacz

Oryginalny sękacz pieczony jest na otwartym ogniu, na obracającym się drewnianym wałku, który polewany jest kolejnymi porcjami ciasta. Wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Kolejne warstwy jasnego ciasta oddzielone są ciemnymi pasmami już spieczonego ciasta. Spływający nadmiar ciasta tworzy sople, które naśladują sęki.

Piekąc sękacz w warunkach domowych, musimy niestety zrezygnować z oryginalnego kształtu. Możemy upiec sękacz w dowolnej formie np. tortownicy lub keksówce. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie spuszczać ciasta z oczu, żeby poszczególne warstwy za bardzo się nie przypiekły. Podstawowe składniki tego ciasta to: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Do pieczenia sękacza nie używa się proszku do pieczenia. Dodatkowo sękacz można wzbogacić o masę marcepanową, orzechy, czy rum. Zdecydowałam się dodać masę marcepanową, dla wzbogacenia smaku.

Sękacz jest ciastem bardzo prostym do przygotowania. Pracochłonne jest jednak pieczenie kolejnych jego warstw. Sękacz najczęściej oblany jest czekoladą lub lukrem. Po upieczeniu można pokroić go na dowolne kawałki. Połowę pokroiłam jak tort, a drugą połowę na nieduże trójkąty i udekorowałam je polewą czekoladową.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
  3. Mąkę pszenną wymieszać osobno ze skrobią ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach).
  4. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
  5. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  7. Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4 minuty w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 minuty, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 10 warstw.
  9. Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  10. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka roztopić w kąpieli wodnej.
  11. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki i zanurzać je w płynnej czekoladzie.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sękacz Sękacz Sękacz
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Dobry i ładny, ale sękacza jakiego ja znam z Podlasia to nie przypomina niestety :-) chyba czas budować ruszt i piec tradycyjną wersję na bazie innego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 3 lat temu
    Bardzo palą mi się boki czy to normalne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 9 lat temu
    Witam, chciałabym upiec wersję bez marcepanu. Czy w takim razie mam go tylko pominąć, czy dodać innych składników inne ilości ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ada · 9 lat temu
    Jak długo to ciasto/ciasteczka zachowuje świeżość? Jeśli zrobię jednego dnia wieczorem to na drugi dzień wieczorem nadal będzie tak samo smaczne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angela · 9 lat temu
    A gdzie dostanę cukier waniliowy?? Bo w sklepach sa tylko cukru waniLINowe niestety (nie ma nic wspólnego z wanilią) ;/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Możesz zrobić go sama. Przepis jest na stronie. Powoli na rynku polskim można również kupić prawdziwy cukier waniliowy np. firmy Kotanyi "cukier z prawdziwą wanilią".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 10 lat temu
    przepis super ... identycznie wszystko opisane jest ns stronie ewy wachowicz ... składniki opis itd..jakby ściągnięty
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ilono dziękuję za uwagę. Rzeczywiście .. na stronie Pani Wachowicz rozpoznaje tekst, który sama napisałam ...
      Jest oczywiście miło, jeśli ktoś wzorując się na przepisach innych podaje ich źródło. Bardzo często przepisy sa niestety kopiowane i umieszczane przez osoby prywatne, tylko z niewielkimi modyfikacjami (w tym przypadku jest wyrzucona tylko masa marcepanowa). Trudno tutaj dochodzić kto i jak. Nie będę się rozpisywać, bo temat jest obszerny zarówno z natury prawnej jak i ludzkiej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 11 lat temu
    A jeśli chce się dać zamiast marcepanu orzechy to taka sama ilość jak marcepanu? Trzeba wtedy zwiększyć ilość jakiegoś innego składnika?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Klaudio, z orzechami to już nie tak łatwo. Trzeba by było przerobić przepis. Nie można masy marcepanowej zamienić na orzechy. Można co najwyżej zmiejszyć ilość mąki i dodać zmielone orzechy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 12 lat temu
    czy zamiast masła może być margaryna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina Kierlik · 12 lat temu
    Zamiast marcepanu ile dodać rumu???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tsu · 12 lat temu
    jest cudowny... zjadłam pół blachy, więcej nie wcisnę... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karolka · 12 lat temu
    super przepis pyszne ciasto dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cyprian · 12 lat temu
    A może wiecie gdzie dostanę masę marcepanową czy będzie w lidlu albo w polo markecie ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzyszyof Majewski · 12 lat temu
    Absolutna rewelacja! Fantastyczny, pełny i bogaty smak i równie świetna konsystencja :)
    Z tego właśnie względu nie mogę sie przemóc by oblać sękacza czekoladą. Zwyczajnie żal tego cudownego smaku :) u mnie w rodzinie wszyscy się zachwycają właśnie wersją bez dodatków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 12 lat temu
    Witam, ze względu na to iż mój piekarnik piecze "wolniej" ciasto które piecze się 45 min. u mnie muszę piec około godziny. Chcę upiec sękacz i martwi mnie po czym poznać że warstwa będzie już upieczona, bo obawiam się że te 4 minuty mogą nie wystarczyć. Czy ma Pani jakiś sposób jak to rozpoznać? Czy może wbić wykałaczkę, by zobaczyć czy ciasto się nie przykleiło? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 12 lat temu
    Witam, czy do tego przepisu daje się naprawdę 5dag mąki ziemniaczanej i 5 dag mąki pszennej? nie za mało? Chcę jutro upiec sękacza.Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja M · 13 lat temu
    szukałam dzisiaj przepisu na sękacz cały dzień. Znalazłam ten - wydał się najlepseijszy :) właśnie piekę 3 warstwę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 13 lat temu
    Strasznie sie ciesze, ze znalazlam ten przepis. Musze go koniecznie przetestowac. Ale zastanawiam sie ile dni pozostaje sekacz swiezy. Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Myślę, że przetrzymywany w lodówce wytrzyma parę dni.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 7 lat temu
        Ciasto rewelacja. Mialam maly problem z marcepanem, ale wszystko wyszlo jak nalezy. Napewno wszyscy beda sie w Swieta zajadac. Dziekuje za przepis, pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kucharka · 13 lat temu
    Witaj, mam pytanie: czy wyjdzie mi ten sękacz bez dodatku masy marcepanowej?
    Ale cudowne masz te przepisy wszystkie! :)
    Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, wyjdzie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kucharka · 7 lat temu
        Zrobilam sękacz bez masy marcepanowej i wyszedl chyba ok... Jest podobny do tego z Twoich zdjęć i bardzo smaczny Myślalam tylko, że bardziej będzie smakowal jak ten oryginalny, ale i tak jest pyszny i świetnie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cozerka · 14 lat temu
    właśnie robię...kolejne warstwy leję już na blachę.
    masa wyszła pyszna i muszę się powstrzymywać aby nie wyjadać surowego ciasta :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivon · 14 lat temu
    Cacko Ci wyszło :) Jako, że ja uwielbiam sękacza nie omieszkam go zrobić :)