Sękacz
Oryginalny sękacz pieczony jest na otwartym ogniu, na obracającym się drewnianym wałku, który polewany jest kolejnymi porcjami ciasta. Wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Kolejne warstwy jasnego ciasta oddzielone są ciemnymi pasmami już spieczonego ciasta. Spływający nadmiar ciasta tworzy sople, które naśladują sęki.
Piekąc sękacz w warunkach domowych, musimy niestety zrezygnować z oryginalnego kształtu. Możemy upiec sękacz w dowolnej formie np. tortownicy lub keksówce. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie spuszczać ciasta z oczu, żeby poszczególne warstwy za bardzo się nie przypiekły. Podstawowe składniki tego ciasta to: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Do pieczenia sękacza nie używa się proszku do pieczenia. Dodatkowo sękacz można wzbogacić o masę marcepanową, orzechy, czy rum. Zdecydowałam się dodać masę marcepanową, dla wzbogacenia smaku.
Sękacz jest ciastem bardzo prostym do przygotowania. Pracochłonne jest jednak pieczenie kolejnych jego warstw. Sękacz najczęściej oblany jest czekoladą lub lukrem. Po upieczeniu można pokroić go na dowolne kawałki. Połowę pokroiłam jak tort, a drugą połowę na nieduże trójkąty i udekorowałam je polewą czekoladową.
Składniki:
Ciasto:
- 6 jajek
- 200 g masła
- 150 g masy marcepanowej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
Polewa:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
- Mąkę pszenną wymieszać osobno ze skrobią ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach).
- Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
- Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4 minuty w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 minuty, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 10 warstw.
- Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka roztopić w kąpieli wodnej.
- Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki i zanurzać je w płynnej czekoladzie.
Kuchnia: |
Niemiecka |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnie | |
Koszt: | średni |