Sękacz

42 Komentarzy
Sękacz

Oryginalny sękacz pieczony jest na otwartym ogniu, na obracającym się drewnianym wałku, który polewany jest kolejnymi porcjami ciasta. Wyglądem przypomina ścięty pień drzewa. Kolejne warstwy jasnego ciasta oddzielone są ciemnymi pasmami już spieczonego ciasta. Spływający nadmiar ciasta tworzy sople, które naśladują sęki.

Piekąc sękacz w warunkach domowych, musimy niestety zrezygnować z oryginalnego kształtu. Możemy upiec sękacz w dowolnej formie np. tortownicy lub keksówce. Ważne jest, aby podczas pieczenia nie spuszczać ciasta z oczu, żeby poszczególne warstwy za bardzo się nie przypiekły. Podstawowe składniki tego ciasta to: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Do pieczenia sękacza nie używa się proszku do pieczenia. Dodatkowo sękacz można wzbogacić o masę marcepanową, orzechy, czy rum. Zdecydowałam się dodać masę marcepanową, dla wzbogacenia smaku.

Sękacz jest ciastem bardzo prostym do przygotowania. Pracochłonne jest jednak pieczenie kolejnych jego warstw. Sękacz najczęściej oblany jest czekoladą lub lukrem. Po upieczeniu można pokroić go na dowolne kawałki. Połowę pokroiłam jak tort, a drugą połowę na nieduże trójkąty i udekorowałam je polewą czekoladową.

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200 g masła
  • 150 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Polewa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i pokrojoną na małe kawałeczki masą marcepanową na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
  3. Mąkę pszenną wymieszać osobno ze skrobią ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszam mikserem na najniższych obrotach).
  4. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
  5. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  6. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  7. Nałożyć ok. 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 3- 4 minuty w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół) na środkowej szynie piekarnika. (Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Najlepiej nie spuszczać go z oka, bo szybko się rumieni). Formę wyciągnąć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 minuty, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 10 warstw.
  9. Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
  10. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i razem z 2 łyżkami masła i 2 łyżkami mleka roztopić w kąpieli wodnej.
  11. Ciasto można polać całe polewą i później pokroić na kawałki lub najpierw pokroić na dowolne kawałki i zanurzać je w płynnej czekoladzie.

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Sękacz Sękacz Sękacz
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia_h · 14 lat temu
    A ja bym chciala bardzo podziekować za ten przepis. Pochodzę z Podlasia gdzie moim zdaniem robi się najlepsze sekacze i je uwielbiam. Niestety na codzien mieszkam w Londynie i bardzo mi brakuje tego cista, tzn brakowalo bo od dzis jak tylko zapragnę będe miala ten domowy. Co prawda w smaku troszke sie rozni od oryginalu, ale jest pyszny i moj przyszly maz oszalal na jego punkcie:P
    Zapraszam tez na mojego bloga (jestem swiezakiem w tej dziedzinie) gdzie pozwolilam sobie zacytowac przepis i umiescilam zdjecie sekacza w moim wykonaniu. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beatah · 14 lat temu
    Rozłożyłaś mnie na łopatki tymi cudnymi trójkącikami!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cukrowa Wróżka · 14 lat temu
    Miałam taki w planach na Wielkanoc, ale choroba mnie zmogła.. szkoda, bo świetnie wyglądu i smaku jestem ciekawa!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 14 lat temu
    Jaka piękna prezentacja:)Bardzo fajny pomysł z tymi trójkątami:)
    Bardzo ciekawi mnie to jak smakuje. Chyba będę musiała kiedyś upiec:0
    Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    CucinA · 14 lat temu
    Super! Pracochłonny, ale fajnie wygląda :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorotus76 · 14 lat temu
    Perfekcja w każdym kawałku! Piękny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cozerka · 14 lat temu
    podoba mi się...wykonanie może trochę upierdliwe. W domu mam jednak wielbiciela tego wypieku.
    Może więc spróbuję :)
    Czekoladowe trójkąciki wyglądają bosko!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 14 lat temu
    robiłam i bardzo mi smakował z tymi małymi trójkącikami w czekoladzie świetny pomysł...;)