Kremowy sernik na kakaowym, ciasteczkowym spodzie pokryty piankowym musem truskawkowym. Aksamitny sernik z białą czekoladą i mascarpone, a do tego lekka warstwa truskawkowa sprawiają, że całość jest pyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach.
Składniki na formę kwadratową o boku 24 cm (wysokość ciasta ok. 5 cm):
Spód:
150 g herbatników
1 łyżka kakao
70 g masła
Masa serowa:
100 g białej czekolady
200 g słodkiej śmietanki 30%
500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
250 g mascarpone, temperatura pokojowa
100 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37 g)
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
Warstwa truskawkowa:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
500 g gęstego jogurtu naturalnego (np. 3,5 % lub typu greckiego 10%)
60 g cukru
12 listków żelatyny (lub 9 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
100 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Do dekoracji:
kilka truskawek
bita śmietana
Sposób przygotowania:
Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
Ciasteczka wyłożyć do przygotowanej formy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Czekoladę posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.
W razie potrzeby odlać płyn z twarogu i mascarpone. Do miski przełożyć twaróg, mascarpone, jajka, śmietankę z czekoladą i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.
Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić sernik do lodówki. (Może być do czasu przygotowania musu truskawkowego lub dłużej).
Przygotować warstwę truskawkową: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 9 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia.
Truskawki, jogurt i cukier zmiksować blenderem na gładką masę.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztą masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. Może to trwać ok. 30 - 90 minut).
Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy truskawkowej.
Masę truskawkową wylać na schłodzony sernik. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby obie warstwy dobrze stężały.
Ciasto udekorować według uznania np. bitą śmietaną i kawałkami truskawek.
Uwaga:
*Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy najpierw przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.
FANTASTYCZNIE WYGLĄDA:)) TAK ROZWAZAM,ŻEBY DOLNEJ MASY NIE PIEC TYLKO ZAMIAST BUDYNIU DODAĆ ŻELATYNĘ ZAMIAST BUDYNIU I TYLKO 3 JAJKA-ILE BYM MUSIAŁA DAĆ ZELATYNY?? DOSTALIŚMY OGROMNE RACHUNKI ZA PRĄD I STARAMY SIĘ OGRANICZAĆ PIECZENIE...POZDRAWIAM SERDECZNIE.ANGELIKA