Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym

1 Komentarz
Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym

Kremowy sernik na kakaowym, ciasteczkowym spodzie pokryty piankowym musem truskawkowym. Aksamitny sernik z białą czekoladą i mascarpone, a do tego lekka warstwa truskawkowa sprawiają, że całość jest pyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach.

Składniki na formę kwadratową o boku 24 cm (wysokość ciasta ok. 5 cm):

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
  • 250 g mascarpone, temperatura pokojowa
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37 g)
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego (np. 3,5 % lub typu greckiego 10%)
  • 60 g cukru
  • 12 listków żelatyny (lub 9 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Do dekoracji:

  • kilka truskawek
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy kwadratowej o boku 24 cm (polecam z odpinanym brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
  3. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  4. Ciasteczka wyłożyć do przygotowanej formy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Czekoladę posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, prawie do zagotowania. Ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.

2

  1. W razie potrzeby odlać płyn z twarogu i mascarpone. Do miski przełożyć twaróg, mascarpone, jajka, śmietankę z czekoladą i cukier z budyniem w proszku. Zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.

4

  1. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).

5

  1. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić sernik do lodówki. (Może być do czasu przygotowania musu truskawkowego lub dłużej).
  2. Przygotować warstwę truskawkową: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Żelatynę namoczyć w 9 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na ok. 5- 10 minut do napęcznienia.
  3. Truskawki, jogurt i cukier zmiksować blenderem na gładką masę.
  4. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie połączyć z resztą masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała. Może to trwać ok. 30 - 90 minut).
  5. Śmietankę ubić na sztywno i wmieszać do lekko tężejącej masy truskawkowej.
  6. Masę truskawkową wylać na schłodzony sernik. Wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby obie warstwy dobrze stężały.

6

  1. Ciasto udekorować według uznania np. bitą śmietaną i kawałkami truskawek.

Uwaga:

*Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy najpierw przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowymSernik z białą czekoladą i musem truskawkowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANGELIKA · 5 miesięcy temu
    FANTASTYCZNIE WYGLĄDA:)) TAK ROZWAZAM,ŻEBY DOLNEJ MASY NIE PIEC TYLKO ZAMIAST BUDYNIU DODAĆ ŻELATYNĘ ZAMIAST BUDYNIU I TYLKO 3 JAJKA-ILE BYM MUSIAŁA DAĆ ZELATYNY?? DOSTALIŚMY OGROMNE RACHUNKI ZA PRĄD I STARAMY SIĘ OGRANICZAĆ PIECZENIE...POZDRAWIAM SERDECZNIE.ANGELIKA