
Tort na Pierwszą Komunię Świętą o smaku czekoladowym. Czekolada to jeden z najbardziej lubianych smaków, dlatego postanowiłam zrobić tort komunijny o tym smaku. Tort składa się z ciężkich, czekoladowych blatów przełożonych czekoladowymi kremami z białej, mlecznej i gorzkiej czekolady. Obłożony jest masą maślaną z mlekiem skondensowanym i udekorowany kwiatem z papieru ryżowego. Trwały, stabilny, pyszny i długo zachowujący świeżość.
Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 11,5 cm (bez dekoracji):
Ciasto czekoladowe (na dwie tortownice o śr. 20 cm*):
- 200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
 - 140 ml mleka
 - 200 g masła, temperatura pokojowa
 - 200 g cukru
 - 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 140 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
 - 260 g mąki pszennej
 - 1 ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
 - 40 g kakao
 - szczypta soli
 
Ganache z gorzkiej czekolady:
- 70 g czekolady gorzkiej
 - 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
 
Ganache z mlecznej czekolady:
- 80 g czekolady mlecznej
 - 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
 
Ganache z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
 - 80 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
 
Poncz:
- 100 ml likieru amaretto + 100 ml wody (lub bez alkoholu: 200 ml nektaru z marakui lub soku pomarańczowego)
 
Masa maślana z mlekiem skondensowanym:
- 300 g masła, temperatura pokojowa
 - 300 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
 
Do dekoracji:
- kwiat z papieru ryżowego według przepisu: "Chrupiące kwiaty z papieru ryżowego"
 - odrobina masy cukrowej + silikonowa foremka w kształcie krzyża + złoty barwnik spożywczy
 
Sposób przygotowania:
- Przygotować tort według przepisu: "Tort potrójnie czekoladowy", do punktu 20. (Proszę zwrócić uwagę, że ilość ganache z gorzkiej czekolady jest tutaj mniejsza i używamy całość do przełożenia tortu). Wokół tortu dobrze jest zacisnąć wysoką obręcz do tortu, aby tort był równy. Tort wstawić na noc do lodówki.
 - Przygotować kwiat z papieru ryżowego według przepisu: "Chrupiące kwiaty z papieru ryżowego". Włożyć na noc do lodówki.
 - Na drugi dzień wyciągnąć tort z lodówki, oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby "osiadł" bez obręczy.
 - Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 10 minut na jasną, miękką i kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Dobrze zmiksować na wysokich obrotach. Następnie miksować dalej przez ok. 15- 20 minut na najniższych obrotach, aby masę odpowietrzyć.
 - Tort obłożyć masą maślaną i wygładzić. (Polecam nałożyć na schłodzony tort najpierw cienką warstwę masy tzw. okruszkową. Tort schłodzić ok. ½ godziny w lodówce, aby masa stwardniała i nałożyć drugą warstwę masy. Po nałożeniu warstwy okruszkowej, resztę masy pozostawić na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Wygładzić packą lub łopatką do tortu. Paterę z tortem stawiam na talerzu obrotowym. Ułatwia on pracę przy wygładzaniu masy).
 - Resztę masy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować brzeg góry tortu.
 - Tort schłodzić w lodówce, a następnie ułożyć kwiatek z papieru ryżowego. Można zrobić krzyżyk z masy cukrowej (użyłam silikonowej foremki) i pomalować go złotym barwnikiem w proszku z odrobiną spirytusu.
 
Uwaga:
*Jeśli macie jedną tortownicę, polecam upiec ciasto dwukrotnie z połowy porcji.
 