Tort komunijny malinowo- pistacjowy

9 Komentarzy
Tort komunijny malinowo- pistacjowy

Tort komunijny składający się z jasnego i ciemnego biszkoptu budyniowego, przełożonego kremem pistacjowym i żelkami malinowymi. Jest lekki, orzeźwiający, kolorowy w przekroju. Cały pokryty masą maślaną z mlekiem skondensowanym i kwiatkami z papieru waflowego.

Tort można przygotować również w wersji bezglutenowej. Przepis na biszkopt budyniowy, bezglutenowy znajduje się tutaj: "Biszkopt budyniowy (bezglutenowy)".

Żelki, biszkopty i ganache do kremu pistacjowego najlepiej przygotować dzień przed składaniem tortu.

Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości ok. 14 cm (bez dekoracji):

Biszkopt budyniowy jasny:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37- 40 g)

Biszkopt budyniowy ciemny:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (ok. 37- 40 g)

Krem pistacjowy z mascarpone:

  • 250 g słodkiej śmietanki 30- 36%
  • 180 g białej czekolady
  • 100 g kupnego kremu pistacjowego* lub pasty pistacjowej (100% orzechów)
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Poncz:

  • 100 ml soku pomarańczowego (wycisnęłam ze świeżej pomarańczy)

Masa maślana z mlekiem skondensowanym:

  • 300 g masła, temperatura pokojowa
  • 300 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa

Dodatkowo:

  • dwie żelki malinowe według przepisu: "Żelka malinowa"
  • ok. 80 g kupnego kremu pistacjowego*

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej przygotować ganache pistacjowy do kremu pistacjowego z mascarpone: Do rondelka przełożyć drobno posiekaną białą czekoladę, śmietankę i krem pistacjowy (lub pastę). Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, przykryć, a następnie włożyć na noc do lodówki.
  2. Przygotować dwie żelki malinowe według przepisu: "Żelka malinowa" **.
  3. Przygotować biszkopt budyniowy jasny: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  4. Mąkę i budyń w proszku wsypać do miski i wymieszać krótko trzepaczką, aby proszek nie był zbity. Gdyby były grudki, należy całość przesiać.
  5. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (po ok. łyżce) cukier, robiąc spore odstępy po każdym dodaniu. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  6. Mąkę z budyniem dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.
  7. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  9. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat (lub kratkę kuchenną) wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt).
  10. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie oddzielić nożem od formy i przeciąć na pół, aby powstały dwa blaty.
  11. W ten sam sposób upiec biszkopt budyniowy ciemny. Chłodny przeciąć na pół, aby powstały dwa blaty.
  12. Przygotować krem pistacjowy z mascarpone: Do schłodzonego kremu ganache dodać schłodzony serek mascarpone. Całość zmiksować na wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu.
  13. Na paterze ułożyć jasny blat biszkoptowy. (Ciemny, dolny blat biszkoptowy pozostawiam, aby ułożyć go jako ostatni blat tortu, odwrócony dołem do góry, aby tort był płaski). Nasączyć go częścią ponczu. Zacisnąć wysoką obręcz do tortu.

2

  1. Rozłożyć trochę kremu pistacjowego z mascarpone, aby przykryć blat. Na środku ułożyć żelkę malinową i przykryć kremem. Przykryć ciemnym blatem i go nasączyć.

3

4

  1. Wyłożyć trochę kremu, aby przykryć blat. Ułożyć żelkę i przykryć kremem.

5

  1. Przykryć jasnym blatem, nasączyć, rozłożyć resztę kremu, na środku rozłożyć kupny krem pistacjowy.

6

  1. Przykryć ciemnym blatem, odwracając go do góry dnem, aby tort był płaski, a następnie go nasączyć.

7

  1. Tort wstawić na noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień wyciągnąć tort z lodówki, oddzielić nożem ciasto od obręczy i ściągnąć obręcz do tortu. Tort wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby "osiadł" bez obręczy.
  3. Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez co najmniej 10 minut na jasną, miękką i kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Dobrze zmiksować na wysokich obrotach. Następnie miksować dalej przez ok. 15- 20 minut na najniższych obrotach, aby masę odpowietrzyć.
  4. Tort obłożyć masą maślaną i wygładzić. (Polecam nałożyć na schłodzony tort najpierw cienką warstwę masy tzw. okruszkową. Tort schłodzić ok. ½ godziny w lodówce, aby masa stwardniała i nałożyć drugą warstwę masy. Po nałożeniu warstwy okruszkowej, resztę masy pozostawić na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Wygładzić packą lub łopatką do tortu. Paterę z tortem stawiam na talerzu obrotowym. Ułatwia on pracę przy wygładzaniu masy).
  5. Resztę masy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować brzeg góry tortu.
  6. Tort schłodzić w lodówce, a następnie udekorować kwiatami z papieru waflowego. Można zrobić krzyżyk z masy cukrowej (użyłam silikonowej foremki) i pomalować go złotym barwnikiem w proszku z odrobiną spirytusu.

Uwagi:

* Krem pistacjowy zawiera pistacje (u mnie 45%), cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli. Pasta natomiast to 100% pistacji.

** Jeśli posiadasz dwie tortownice o śr. 17 cm to można zrobić od razu z podwójnej porcji i rozlać do dwóch form. Jeśli posiadasz jedną tortownicę o śr. 17 cm to należy poczekać, aż pierwsza żelka się stężeje, wyciągnąć z formy, owinąć w folię spożywczą i przygotować drugą żelkę.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Tort komunijny malinowo- pistacjowy Tort komunijny malinowo- pistacjowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 miesięcy temu
    Czesc Asiu, tort przepyszny ;) nie za słodki idealny na tak upalne dni :) jedynie co to pasta pistacjowa dosc droga ale to wiadomo. Dziekuje bardzo za przepis i dodaje fotke. Serdecznie pozdrawiam :)    
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 miesięcy temu
    Dzień dobry Asiu, pytanie odnośnie białej czekolady w kremie pistacjowym. Trzeba dodać czy można ominąć? Serdecznie pozdrawiam 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Myślę, że można zrobić bez białej czekolady. Nie wiem tylko jak gęsty masz krem pistacjowy, żeby krem nie wyszedł za luźny. Może zamiast czekolady dodaj więcej mascarpone albo trochę żelatyny?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Beata · 5 miesięcy temu
        Zrobie jednak z biala czekolada :) Tort bede robic na niedziele jak juz w czwartek upieke biszkopty i przeloze je w piatek zostawie na noc w lodowce i dopiero w sobote obloze masa maslana to nic nie powinno sie do niedzieli zepsuc albo ? 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
          Nie, nic się nie zepsuje. Też tak będę piekła tort na tę niedzielę 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 6 miesięcy temu
    Tort przepiękny.mam pytanie czy mogę do tego tortu wykorzystać przełożenie malinowe z tortu (tort komunijny z musem malinowym i gnache z białym gnache).i który lepiej zastosować biszkopt ten z wrzątkiem czy te dwa .w tamtym torcie miałam problem z idealnym pokryciem gnache i mam nadzieję że tynk z masła i mleka skondensowanego dam radę opanować.i kiedy kłaść ozdoby z masy cukrowej i kwiatki , żeby nic się nie rozpuściło.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Możesz zrobić tamten mus malinowy. Biszkopt może być dowolny. Masę z mlekiem skondensowanym robi się bardzo prosto i ozdoby z masy cukrowej utrzymują się na niej długo bez problemu. Kwiaty, jeśli świeże to najlepiej ułożyć w dzień podania.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magdalena · 5 miesięcy temu
        Dziękuję za odpowiedź, faktycznie prosty ten tynk z mleka skondensowanego, tort wyszedł jak marzenie, dziękuję ogromnie za przepis 💐💐😀