Tort żółw
Lekki tort na urodziny dziecięce w kształcie żółwia. Tort składa się z ciasta biszkoptowego wypełnionego piankową masą budyniową z kawałkami czekolady. Dekoracja zrobiona jest z masy marcepanowej zabarwionej na kolor zielony.
Składniki na ok. 18 porcji:
Biszkopty:
- 2x biszkopt jasny z 4 jaj na mące pszennej według przepisu: "Biszkopt uniwersalny" (lub w wersji bezglutenowej: 2x biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej: "Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej")
Masa maślano- budyniowa:
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 250 g masła, temperatura pokojowa
Lekka masa budyniowa:
- 6 listków żelatyny (= 4,5 płaskiej łyżeczki żelatyny w proszku)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 50 g posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo:
- ok. 600 g masy marcepanowej
- zielony barwnik spożywczy w żelu
- kakao
- cukier puder do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Upiec dwa jasne biszkopty z 4 jaj według przepisu: "Biszkopt uniwersalny" (lub bezglutenowe: "Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej"). Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
- Pierwszy blat pokroić na 8 trójkątów. Drugi pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm. Trzeci i czwarty blat odłożyć na bok.
- Przygotować masę maślano- budyniową: Połowę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach, na jasną masę przez ok. 10 minut. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo po łyżce chłodny budyń.
- Miskę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć folią spożywczą tak, aby folia wystawała poza miskę. (Można między folią, a miską umieścić ręcznik papierowy, dla łatwiejszego wyciągnięcia ciasta z miski, ale nie jest to konieczne). Trochę masy maślano- budyniowej wyłożyć do miski i rozsmarować na folii. Na masie ułożyć trójkąty z ciasta. (Wychodzi ok. 6 lub 6 i pół trójkątów). Górny brzeg miski wyłożyć paskami z biszkopta.
- Przygotować lekką masę budyniową: Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Zagotować ok. 1 ½ szklanki mleka. Budyń w proszku wymieszać z cukrem i resztą mleka. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Garnek z budyniem ściągnąć z pieca, dodać żelatynę i wymieszać trzepaczką. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając delikatnie od czasu do czasu, aby nie utworzył się kożuch. Gdy budyń będzie zimny, a najlepiej lekko tężejący, ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do chłodnego budyniu. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
- Masę wyłożyć do miski, na biszkopt. Przykryć 3- cim blatem biszkoptu. Całość wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny (najlepiej na noc).
- Na schłodzonym cieście położyć deskę i odwrócić całość, aby trzeci blat znajdował się na dole, folię odkleić od miski i zdjąć ostrożnie miskę. Ściągnąć folię spożywczą i odciąć wystającą część z trzeciego biszkoptu. Nieposmarowaną, dolną część biszkoptu posmarować masą budyniowo- maślaną.
- Masę marcepanową zagnieść z zielonym barwnikiem spożywczym na posypanym cukrem pudrem blacie. Na końcu można dodać trochę kakao i zagnieść niedokładnie tak, aby masa była lekko przybrudzona kakao.
- Ok. 400 g masy marcepanowej włożyć między dwa duże arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na możliwie duży i w miarę okrągły placek. Marcepan ułożyć na torcie (ściągając najpierw jeden papier do pieczenia, masę marcepanową ułożyć na torcie tak, aby drugi papier był na górze i ściągnąć papier).
- Z czwartego biszkoptu wyciąć płetwy przednie i tylne oraz ogon. Posmarować je masą maślano- budyniową i pokryć zieloną masą marcepanową. Ułożyć na desce w odpowiednich miejscach.
- Pokruszyć część pozostałego ciasta i zagnieść je z masą maślano- budyniową. Uformować z tego głowę. Obkleić zieloną masą marcepanową. Zrobić dziób. Oczy, łatki na głowie i płetwach zrobić z zielonego marcepanu zagniecionego z kakao. (Otrzymamy prawie czarny kolor). Na pancerzu namalować kostki, maczając pędzel w wodzie i kakao.
- Tort można przechowywać w lodówce przez co najmniej 3 dni.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 18 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 2969
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!