Murzynek bezglutenowy

Napisz komentarz
Murzynek bezglutenowy

Tradycyjne ciasto czekoladowe Murzynek przerobione na wersję bezglutenową. Smaczne, czekoladowe, puszyste ciasto polane czekoladową polewą ganache.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Proszę upewnić się, że wszystkie używane składniki są bez glutenu.

Ciasto:

  • ½ szklanki mleka lub wody (125 ml)
  • 60 g kakao
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 80 g mąki gryczanej lub jaglanej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając trzepaczką, zagotować.

2

  1. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Można wstawić garnek do zimnej wody, aby przyspieszyć proces stygnięcia).

4

  1. Mąkę gryczaną, ryżową i skrobię wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.

3

  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok. Żółtka wmieszać trzepaczką do ostudzonej masy.
  2. Trzepaczką wmieszać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką pianę z białek.

5

6

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto chwilę pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

7

  1. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Śmietankę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. (Chłodną polewę można wstawić na chwilę do lodówki, jeśli będzie za płynna do polania). Gdy zacznie gęstnieć polać nią ciasto. Wstawić do lodówki.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Murzynek bezglutenowy Murzynek bezglutenowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!