Babka waniliowa (bez glutenu i laktozy)
Pyszna, miękka babka o smaku waniliowym upieczona na mąkach bezglutenowych. Do tego zamiast masła można użyć oleju, aby babka była bez laktozy. Puszysta i tak lekka, że przypomina biszkopt ;)
Składniki na formę z kominkiem o śr. 22 cm:
Ciasto:
- 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 ml oleju rzepakowego lub 200 g masła
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki jaglanej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (łącznie 80g, jeśli będzie mniej niż 80g dosypać skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo (opcjonalnie):
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm dobrze wysmarować masłem (lub margaryną bez laktozy) i obsypać mąką ryżową. Odstawić na bok.
- Jeśli używamy masła, należy je roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
- W misce wymieszać mąkę ryżową, jaglaną, 80 g budyniu waniliowego w proszku (lub mniej i uzupełnić skrobią) oraz proszek do pieczenia. Przesiać.
- Całe jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej lub przestudzone masło.
- Wyłączyć mikser i dodawać stopniowo mieszankę mączną, mieszając delikatnie trzepaczką.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostawić na chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodną babkę wyciągnąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
- Babkę przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym miejscu. Zachowuje świeżość co najmniej przez 3 dni.
Uwaga:
- Proszę dobrze wysmarować i obsypać mąką formę. Ja górę formy nie obsypałam dokładnie i jak widać na zdjęciach, babka na dole jest lekko postrzępiona, bo przykleiła się do formy.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16- 20 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 2827
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!