Czekoladowe ciasto niskowęglowodanowe z masą serową i malinami. Mocno czekoladowe, z delikatną, kremową warstwą serową i do tego kwaskowe, orzeźwiające maliny.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków): 249 kcal, B: 7,2g, T: 22,4g, W: 5,6g (W netto: 3,3g).
Składniki na formę o wymiarach ok. 24x 24 cm:
Ciasto brownie:
100 g masła
100 g czekolady gorzkiej 80% kakao
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
150 g erytrytolu
200 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej)
30 g kakao
szczypta soli
Masa serowa:
250 g serka typu Philadelphia lub mascarpone, temperatura pokojowa
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
40 g erytrytolu
Dodatkowo:
100 g malin, świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o boku ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Polecam kwadratową tortownicę. Wtedy papier do pieczenia położyć na dnie formy i zapiąć obręcz). Odstawić na bok.
Przygotować brownie: W miseczce wymieszać trzepaczką zmielone, blanszowane migdały, kakao i szczyptę soli. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Całe jajka ubijać z erytrytolem na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
Wyłączyć mikser i wmieszać delikatnie szpatułką suche składniki z miski.
⅔ ciasta przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Przygotować masę serową: Do miski przełożyć serek, jajko i erytrytol. Wymieszać energicznie trzepaczką na gładką masę.
Masę serową rozłożyć na brownie. Na masie serowej rozłożyć kleksy z pozostałego ciasta i delikatnie je rozpłaszczyć. Rozłożyć maliny i delikatnie je wcisnąć.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do ostygnięcia.