Lekki, delikatny, piankowy sernik bez pieczenia, bez cukru i glutenu. Pyszna, serowa chmurka z ubitej na piankę galaretki, twarogu i bitej śmietany. Super orzeźwiający deser niskowęglowodanowy i ketogeniczny.
Pierwsze trzy zdjęcia to sernik z galaretką malinową i musem truskawkowym, przygotowany w tortownicy o śr. 20 cm. Sernik jest wysoki na 5 cm. Natomiast dwa ostatnie zdjęcia to sernik z galaretką cytrynową i musem malinowym w tortownicy 23 cm.
Składniki na tortownicę 20- 23 cm:
Pianka serowa:
1 galaretka bez cukru
70 g erytrytolu
200 ml wody
250 g twarogu z wiaderka lub Quark 20%, schłodzonego
150 ml słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
Warstwa owocowa:
150 g malin lub truskawek, świeżych lub mrożonych
1 łyżka erytrytolu
1 łyżeczka żelatyny w proszku (3g) + 1 łyżka zimnej wody
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy ok. 20- 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ale tylko w 200 ml wody i dodając 70 g erytrytolu. Ostudzić. (Najszybciej będzie, wkładając garnek z galaretkę do zimnej wody).
Chłodną galaretkę przelać do wysokiej miski (płynna galaretka będzie chlapać) i ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na najwyższych obrotach przez ok. 15 minut. Ubita galaretka będzie piankowa, stabilna i przypominać pianę bezową.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać twaróg porcjami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. (Pianka trochę opadnie).
Osobno ubić śmietankę na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
Przygotować warstwę owocową: Żelatynę namoczyć w 1 łyżce zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia na ok. 5- 10 minut.
Mrożone maliny (lub truskawki) przełożyć do garnka i zasypać łyżką erytrytolu. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając, aż erytrytol się rozpuści, maliny (lub truskawki) zmiękną i będą gorące. Garnek ściągnąć z pieca i owoce zblendować. Gorący mus wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając łyżką. Mieszać dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła. Pozostawić do ostygnięcia. (W przypadku malin/ truskawek świeżych: Należy zmiksować je blenderem z erytrytolem. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać, aby nie doprowadzić do jej zagotowania, bo straci właściwości żelujące. Do rozpuszczonej żelatyny wlewać mus, mieszając łyżką).
Chłodny mus rozłożyć delikatnie łyżką na serniku. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do stężenia.