Niskowęglowodanowa, czekoladowa babka bez mąki. Łatwa i szybka do przygotowania. Jest mocno czekoladowa, wilgotna, choć kruszy się przy krojeniu (w końcu na samych migdałach) i nie za słodka. Na pierwszych 3 zdjęciach jest babka z czekoladą 70%. Można ją zrobić również z dodatkiem czekolady 85%, ale będzie wtedy bardziej wytrawna w smaku. Dwa ostatnie zdjęcia to babka na czekoladzie 85%, gdzie 30 g zmielonych migdałów zastąpiłam kakao. Najsmaczniejsza w duecie z polewą czekoladową.
Makro ciasta z czekoladą 70% (1 z 15 kawałków): 328 kcal, B: 7,5g, T: 28,5g, W: 8,6g (W netto: 7,2g).
Składniki na formę keksową o dł. 30 cm:
Ciasto:
5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
160 g masła
140 g czekolady gorzkiej (70% lub 85% zawartości kakao)
140 g erytrytolu
330 g zmielonych, blanszowanych migdałów (czyli mąki migdałowej nieodtłuszczonej lub 300g mąki migdałowej nieodtłuszczonej i 30g kakao)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej (70% lub 85% zawartości kakao)
50 g masła
Sposób przygotowania:
Formę keksową o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
W miseczce wymieszać zmielone migdały z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
Całe jajka z erytrytolem ubić na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach przez co najmniej 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową. Na końcu dodać migdały z proszkiem i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyciągnąć z formy, trzymając za wystający papier do pieczenia, na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Gdy polewa ostygnie i lekko zgęstnieje, polać nią ciasto.
Czas:
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Liczba porcji:
ok. 15
Trudność:
łatwa
Koszt:
średni
Tutaj babka mocno czekoladowa, "wytrawna" w smaku na czekoladzie 85% kakao, 300 g zmielonych, blanszowanych migdałów i 30g kakao:
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
9 miesięcy temu
Ciasto super wyrosło następnym razem dodam kawałki czekolady do środka i maliny żeby było bardziej mokre 🤣
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
11 miesięcy temu
Jak ze świeżością tej babki? Konkretnie kiedy ją piec by była najsmaczniejsza. Dzień przed czy można wcześniej. Jak długo się przechowuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Jaką czekoladę kupić do tego ciasta? W sklepie bez cukru jest 100% Lindt bardzo drogo lub wawela z maltitolem 70% lub inne ze stewią. Stewia wiem, że nie jest dobra do pieczenia o maltitolu nic nie wiem. Prosze o radę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Ja kupuję czekoladę najczęściej w Lidlu firmy J.D. Gross lub Aldi Moser Roth. Jest to zwykła czekolada bez słodzideł, z normalnym cukrem, ale wysokoprocentowa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
No niestety mam w domu cukrzyka. Nie może być z cukrem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EDYTA·
1 lat temu
Super ciasto czekoladowe. Dałam gorzką 64%, kakao już nie dodawałam, jak dla mnie jest mocno czekoladowe i w sam wlraz słodkie. Polecam, ładnie rośnie