Miękka, puszysta, delikatna babka drożdżowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Nadaje się nie tylko jako wielkanocna babka, ale również jako proste, drożdżowe ciasto na śniadanie, czy do kawy. Aromatyczna alternatywa dla chałki ;)
Składniki na formę z kominkiem o śr. 22 cm:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant*
100 g masła
100 g cukru
4 żółtka (z jajek rozmiaru M lub L), temperatura pokojowa
1 jajko (rozmiar M lub L), temperatura pokojowa
250 ml mleka, lekko ciepłe
150 g rodzynek
40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Lukier:
ok. 130 g cukru pudru
ok. 3 łyżek soku z cytryny (lub wody)
ok. 20 g ( lub 1 łyżka) kandyzowanej skórki pomarańczowej, do posypania
Dodatkowo:
trochę masła do posmarowania formy
bułka tarta lub mąka do posypania formy
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W tym czasie żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut na jasną, kremową masę.
Masło roztopić. Odstawić na bok.
Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione (lekko ciepłe lub chłodne) masło. Wyrobić ciasto najlepiej robotem kuchennym lub mikserem, używając haka do zagniatania ciasta, na gładką, elastyczną masę. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki). Na końcu dodać rodzynki i posiekanę, kandyzowaną skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę zagnieść, aby rozłożyły się one mniej więcej równomiernie w cieście.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą (lub mąką). Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, uformować gruby wałek z ciasta i przełożyć go do formy. Końce ciasta skleić i w razie potrzeby ciasto wyrównać rękami.
Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut, aż ciasto podrośnie. (Trochę miejsca w formie powinno pozostać. Ciasto wyrasta mocno do góry, powyżej formy).
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. (Po ok. 30 minutach, jeśli ciasto dobrze się przypiekło, można przyrzucić z góry folię aluminiową, błyszczącą stroną do góry. Ciasto sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku, następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 15- 20 minut w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować lukier: Rozetrzeć przesiany cukier puder z sokiem z cytryny (lub wodą) na gładką masę. Babkę posmarować lukrem, przy pomocy silikonowego pędzelka i posypać w góry posiekaną, kandyzowaną skórką pomarańczową.
Babkę przechowywać, zawiniętą w worku foliowym lub szczelnym pojemniku na ciasto, w suchym i chłodnym miejscu. Zachowuje świeżość co najmniej przez 3 dni.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy wymieszać je z mąką. Następnie dodać ubitą masę jajeczną i lekko ciepłe mleko. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione (lekko ciepłe lub chłodne) masło. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu. Następnie dodać rodzynki i skórkę pomarańczową i zagnieść.
Moje dzieci nie lubią skórki kandyzowanej, czy myśli Pani że mogę dodać do ciasta trochę startej skórki z pomarańczy, która będzie dla nich mniej wyczuwalna?;)