Ucierane ciasto cytrynowe w zatopioną w nim masą serową, ułożoną w kratkę tak, że po upieczeniu ciasto wygląda spektakularnie, jakby miało małe, kwadratowe poduszeczki. Ciasto jest puszyste, wilgotne, o aromacie cytrynowym, a dodatek masy serowej wzbogaca je smakowo.
200 g oleju rzepakowego (ok. 220 ml, ale najlepiej zważyć)
350 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka starta z 1 cytryny
100 ml mleka, temperatura pokojowa
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
40 g cukru pudru
Do posypania:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować masę serową: Cukier puder i skrobię przesiać. Do miski przełożyć twaróg, jajko, cukier puder i skrobię. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.
Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać mąkę ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. (Najlepiej dodatkowo przesiać). Całe jajka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na wysokim obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej, potem mleko. Następnie zmniejszyć obroty na najniższe (lub szpatułką) i wmieszać krótko mąkę i skórkę z cytryny, tylko do połączenia się składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub okrągłą (lub przełożyć do grubego woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc dziurkę o średnicy ok. 1,5 cm). Masę serową wyciskać na ciasto, tworząc kratkę. (Jeśli pozostanie masy serowej, to ponownie wycisnąć ją na istniejących już paskach).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź , będę robić w ten weekend. Moje pierwsze kroki w pieczeniu stawiałam z pani przepisami , wszytsko zawsze wychodzi jak się robi z pani proporcjami . Same pyszności. Dziękuję
Zobaczyłam dziś przepis i od razu zrobiłam 😁 wyszło świetne, mięciutkie i puszyste z lekkim aromatem cytryny. Wykorzystałam ser ricotta i jajka L. Polecam 🥰