Pieczony sernik na kruchym cieście z serem ricotta. Bardzo oryginalny w smaku i smaczny sernik. Masa serowa zrobiona jest z samego sera ricotty. Jest wilgotna, ale lekko ziarnista w konsystencji. Wzbogacona jest smakowo o kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową oraz sok pomarańczowy, które nadają mu świątecznego akcentu. Spód ciasta kruchego pokryty jest warstwą dżemu z pomarańczy, który dodatkowo podkręca smak sernika.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
80 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g masła, zimnego
1 jajko (rozmiar M), zimne
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, zimnego
Masa serowa:
750 g sera ricotta, temperatura pokojowa
80 g cukru
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
100 ml soku pomarańczowego
Dodatkowo:
200 g dżemu z pomarańczy
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, szczypty soli, proszku do pieczenia i jogurtu zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
Większą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrąg o śr. ok. 30 cm. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wykleić dno i wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Kandyzowane skórki posiekać drobno. Odłożyć na bok. Budyń w proszku przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem. Do misy miksera przełożyć ser ricotta, jajka, sok pomarańczowy, budyń w proszku wymieszany z cukrem. Miksować do momentu połączenia się składników. Dodać posiekane, kandyzowane skórki i wymieszać szpatułką. (Masa serowa jest płynna).
Tortownicę z ciastem kruchym wyciągnąć z lodówki i ciasto na dnie posmarować dżemem z pomarańczy. Wylać masę serową.
Odłożoną ⅓ część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości ok. 1,5- 2 cm. Paski układać na masie serowej, tworząc kratkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągnąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.