Sernik sycylijski

Napisz komentarz
Sernik sycylijski

Pieczony sernik na kruchym cieście z serem ricotta. Bardzo oryginalny w smaku i smaczny sernik. Masa serowa zrobiona jest z samego sera ricotty. Jest wilgotna, ale lekko ziarnista w konsystencji. Wzbogacona jest smakowo o kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową oraz sok pomarańczowy, które nadają mu świątecznego akcentu. Spód ciasta kruchego pokryty jest warstwą dżemu z pomarańczy, który dodatkowo podkręca smak sernika.

Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, zimnego

Masa serowa:

  • 750 g sera ricotta, temperatura pokojowa
  • 80 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 100 ml soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu z pomarańczy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, szczypty soli, proszku do pieczenia i jogurtu zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  3. Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
  4. Większą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrąg o śr. ok. 30 cm. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wykleić dno i wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  5. Przygotować masę serową: Kandyzowane skórki posiekać drobno. Odłożyć na bok. Budyń w proszku przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem. Do misy miksera przełożyć ser ricotta, jajka, sok pomarańczowy, budyń w proszku wymieszany z cukrem. Miksować do momentu połączenia się składników. Dodać posiekane, kandyzowane skórki i wymieszać szpatułką. (Masa serowa jest płynna).
  6. Tortownicę z ciastem kruchym wyciągnąć z lodówki i ciasto na dnie posmarować dżemem z pomarańczy. Wylać masę serową.

2

  1. Odłożoną ⅓ część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości ok. 1,5- 2 cm. Paski układać na masie serowej, tworząc kratkę.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia wyciągnąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Kuchnia

Kuchnia:

Włoska

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Sernik sycylijski Sernik sycylijski Sernik sycylijski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!