Sernik sycylijski
Pieczony sernik na kruchym cieście z serem ricotta. Bardzo oryginalny w smaku i smaczny sernik. Masa serowa zrobiona jest z samego sera ricotty. Jest wilgotna, ale lekko ziarnista w konsystencji. Wzbogacona jest smakowo o kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową oraz sok pomarańczowy, które nadają mu świątecznego akcentu. Spód ciasta kruchego pokryty jest warstwą dżemu z pomarańczy, który dodatkowo podkręca smak sernika.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:
Ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła, zimnego
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego, zimnego
Masa serowa:
- 750 g sera ricotta, temperatura pokojowa
- 80 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 100 ml soku pomarańczowego
Dodatkowo:
- 200 g dżemu z pomarańczy
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, szczypty soli, proszku do pieczenia i jogurtu zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
- Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔. Z obu części ciasta uformować kule, lekko je spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30- 60 minut.
- Większą część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie na okrąg o śr. ok. 30 cm. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wykleić dno i wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Kandyzowane skórki posiekać drobno. Odłożyć na bok. Budyń w proszku przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem. Do misy miksera przełożyć ser ricotta, jajka, sok pomarańczowy, budyń w proszku wymieszany z cukrem. Miksować do momentu połączenia się składników. Dodać posiekane, kandyzowane skórki i wymieszać szpatułką. (Masa serowa jest płynna).
- Tortownicę z ciastem kruchym wyciągnąć z lodówki i ciasto na dnie posmarować dżemem z pomarańczy. Wylać masę serową.
- Odłożoną ⅓ część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości ok. 1,5- 2 cm. Paski układać na masie serowej, tworząc kratkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60- 70 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić sernik do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyciągnąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12- 16 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 8646
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!