Pyszny, oryginalny sernik na zimno z kremem pistacjowym w pastelowym zielonym kolorze. Sernik jest lekki, kremowy, delikatnie pistacjowy i z chrupiącym spodem. Ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
150 g herbatników (mogą być bezglutenowe)
70 g masła
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub quarku
200 g kremu pistacjowego*
50 g cukru pudru (lub do smaku, w zależności od słodkości kremu pistacjowego)
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (= 15 g) lub 8 listków żelatyny
6 łyżek zimnej wody
200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Do dekoracji:
trochę białej czekolady
posiekane pistacje
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
Ciasteczka wyłożyć do przygotowanej tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 6 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
W międzyczasie do miski przełożyć twaróg i krem pistacjowy. Wymieszać trzepaczką (lub zmiksować) na jednolitą masę. Dodać cukier puder do smaku (u mnie 50g) i jeszcze raz wymieszać.
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą.
Osobno ubić śmietankę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc do stężenia.
Gotowy sernik udekorować startą, białą czekoladą i posiekanymi pistacjami.
Uwaga:
* Krem pistacjowy zawiera pistacje (u mnie 45%), cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli.
Nie wiem co robię nie tak, ale już 3 raz z tego przepisu waży mi się Żelatyna jak dodam do masy serowej. Jak dodaje te 3 łyżki masy do żelatyny wszystko jest w porządku, ale już jak wlewam do całości wszystko się waży i później są grudki wyczuwalne. W smaku pyszny.
To proszę dodawać dalej kolejne łyżki do żelatyny, mieszając trzepaczką. (Zamiast trzech, to stopniowo coraz więcej). Jeśli po dodaniu 3 łyżek jest dobrze, to stopniowe dodawanie kolejnych nie powinny tego zmienić. Ser można ocieplić do temperatury pokojowej. W zimnej masie, żelatyna szybciej tężeje i jest niebezpieczeństwo powstania grudek. Można też zrobić tak, że po zahartowaniu żelatyny kilkoma łyżkami, dodać to do reszty i zmiksować. Mam nadzieję, że te sposoby pomogą.