Sernik pistacjowy bez pieczenia

2 Komentarzy
Sernik pistacjowy bez pieczenia

Pyszny, oryginalny sernik na zimno z kremem pistacjowym w pastelowym zielonym kolorze. Sernik jest lekki, kremowy, delikatnie pistacjowy i z chrupiącym spodem. Ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Spód:

  • 150 g herbatników (mogą być bezglutenowe)
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 200 g kremu pistacjowego*
  • 50 g cukru pudru (lub do smaku, w zależności od słodkości kremu pistacjowego)
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (= 15 g) lub 8 listków żelatyny
  • 6 łyżek zimnej wody
  • 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Do dekoracji:

  • trochę białej czekolady
  • posiekane pistacje

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  3. Ciasteczka wyłożyć do przygotowanej tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  4. Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 6 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
  5. W międzyczasie do miski przełożyć twaróg i krem pistacjowy. Wymieszać trzepaczką (lub zmiksować) na jednolitą masę. Dodać cukier puder do smaku (u mnie 50g) i jeszcze raz wymieszać.
  6. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą.
  7. Osobno ubić śmietankę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
  8. Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc do stężenia.
  9. Gotowy sernik udekorować startą, białą czekoladą i posiekanymi pistacjami.

Uwaga:

* Krem pistacjowy zawiera pistacje (u mnie 45%), cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Sernik pistacjowy bez pieczenia Sernik pistacjowy bez pieczenia Sernik pistacjowy bez pieczeniaSernik pistacjowy bez pieczenia
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika H. · 2 miesięcy temu
    Nie wiem co robię nie tak, ale już 3 raz z tego przepisu waży mi się Żelatyna jak dodam do masy serowej. Jak dodaje te 3 łyżki masy do żelatyny wszystko jest w porządku, ale już jak wlewam do całości wszystko się waży i później są grudki wyczuwalne. W smaku pyszny. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 miesięcy temu
      To proszę dodawać dalej kolejne łyżki do żelatyny, mieszając trzepaczką. (Zamiast trzech, to stopniowo coraz więcej). Jeśli po dodaniu 3 łyżek jest dobrze, to stopniowe dodawanie kolejnych nie powinny tego zmienić. Ser można ocieplić do temperatury pokojowej. W zimnej masie, żelatyna szybciej tężeje i jest niebezpieczeństwo powstania grudek. Można też zrobić tak, że po zahartowaniu żelatyny kilkoma łyżkami, dodać to do reszty i zmiksować. Mam nadzieję, że te sposoby pomogą.