Sernik pistacjowy bez pieczenia
Pyszny, oryginalny sernik na zimno z kremem pistacjowym w pastelowym zielonym kolorze. Sernik jest lekki, kremowy, delikatnie pistacjowy i z chrupiącym spodem. Ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Spód:
- 150 g herbatników (mogą być bezglutenowe)
- 70 g masła
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 200 g kremu pistacjowego*
- 50 g cukru pudru (lub do smaku, w zależności od słodkości kremu pistacjowego)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (= 15 g) lub 8 listków żelatyny
- 6 łyżek zimnej wody
- 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Do dekoracji:
- trochę białej czekolady
- posiekane pistacje
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
- Ciasteczka wyłożyć do przygotowanej tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 6 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
- W międzyczasie do miski przełożyć twaróg i krem pistacjowy. Wymieszać trzepaczką (lub zmiksować) na jednolitą masę. Dodać cukier puder do smaku (u mnie 50g) i jeszcze raz wymieszać.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą.
- Osobno ubić śmietankę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej.
- Masę wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc do stężenia.
- Gotowy sernik udekorować startą, białą czekoladą i posiekanymi pistacjami.
Uwaga:
* Krem pistacjowy zawiera pistacje (u mnie 45%), cukier i inne dodatki w składzie. Ma konsystencję nutelli.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 37508
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!