Tort z owocami leśnymi
Tort w klimacie bożonarodzeniowym składający się z jasnego biszkoptu, przełożonego masą serową i żelką z owoców leśnych. Pokryty jest ganache z białej czekolady i polewą czekoladową, a do tego skromna dekoracja z jednego wafelka do lodów.
Składniki na tort o śr. 20 cm i wysokości 10,5 cm (bez wafelka):
Biszkopt na tortownicę o śr. 20 cm:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- 170 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 ml oleju np. rzepakowego, temperatura pokojowa
- 60 ml wrzącej wody
Żelka z owoców leśnych na tortownicę o śr. 16- 17 cm (składniki na 2 żelki):
- 500 g mieszanki owoców leśnych, mrożona
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku (10 g)
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g cukru
Poncz:
- 100 ml soku pomarańczowego
Masa serowa:
- 375 g twarogu z wiaderka lub Quark (20%)
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 200 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Ganache z białej czekolady do obłożenia:
- 300 g białej czekolady
- 75 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- 150 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- 15 g masła
Do dekoracji:
- wafelek do lodów
- kolorowa posypka cukrowa
- złoto jadalne w listkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować biszkopt: W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
- Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, wlewać cienkim strumieniem najpierw olej, a następnie wrzątek. Następnie zmniejszyć obroty robota na najniższe i wmieszać mąkę z proszkiem krótko, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 40 minut, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Biszkopt wyciągnąć z piekarnika i gdy po chwili lekko opadnie do poziomu formy, odwrócić go do góry dnem na na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały łącznie 3 blaty.
- Przygotować 2 żelki z owoców leśnych według przepisu: "Żelka z owoców leśnych".
- Przygotować masę serową: Żelatynę przełożyć do garnka, dodać 3 łyżki zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
- W międzyczasie do miski przełożyć ser, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać trzepaczką (lub chwilę zmiksować) na gładką masę.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z resztą masy serowej. Osobno ubić śmietankę na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę serową podzielić na 4 części.
- Jeden blat biszkoptowy ułożyć na paterze. (Dolny blat biszkoptowy pozostawiam, aby ułożyć go jako ostatni blat tortu, odwrócony dołem do góry, aby tort był płaski). Blat nasączyć ⅓ ponczu i zacisnąć obręcz do tortu. Wyłożyć jedną część masy serowej, żelkę i przykryć drugą częścią masy serowej.
- Przykryć drugim blatem, nasączyć połową pozostałego ponczu, wyłożyć kolejną część masy serowej, drugą żelkę i przykryć resztą masy serowej. Ułożyć trzeci blat i nasączyć resztą ponczu.
- Tort wstawić na noc (lub co najmniej kilka godzin) do lodówki.
- Na drugi dzień ściągnąć obręcz do tortu i wstawić tort do lodówki na czas przygotowania ganache z białej czekolady do obłożenia.
- W tym czasie przygotować ganache z białej czekolady: Czekoladę posiekać drobno. Śmietankę mocno podgrzać (nie doprowadzając do zagotowania). Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką, aż się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 7 minut na jasną, miękką i kremową masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce chłodnego ganache. (Gotowy krem jest dość rzadki, ale takim tynkowałam tort. Jeśli chcecie gęstszy to można pozostawić go na dłuższy czas na blacie lub schłodzić chwilę w lodówce).
- Tort obłożyć ganache. (Nałożyłam cienką warstwę okruszkową. Tort schłodziłam i nałożyłam kolejną warstwę ganache i wygładziłam skrobką). Wstawić do lodówki, aż ganache stwardnieje.
- Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietanką. Całość podgrzewać na niskiej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu, zaczynając od brzegów i szybko ją rozprowadzić. Trochę polewy pozostawić. (Jeśli polewa będzie lekko ciepła należy pozostawić ją do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody).
- Wafelek do lodów, jeśli nie jest prosty, należy wyrównać. (Chcąc przyciąć wafelek bez połamania go, czy pokruszenia, należy najpierw tę część wafelka, która nie będzie potrzebna zanurzyć w wodzie, aby wafelek zmiękł, a następnie niepotrzebną część odciąć nożyczkami. Najlepiej do tego celu wybrać miskę i nalać do niej trochę ciepłej wody). Wafel posmarować pozostałą polewą czekoladową i posypać posypką cukrową. Odwrócony umieścić na torcie. Tort można dodatkowo udekorować delikatnie złotem jadalnym.
- Tort wstawić do lodówki co najmniej do czasu zgęstnienia polewy.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 16- 20 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | wysoki |
Odsłon: 7443
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!