Prosta, miękka, wilgotna babka o smaku waniliowym. Pyszny dodatek do kawy, ale również do zabrania na piknik, do szkoły nawet w upały. Dobrze się przechowuje. Włożona w worek pozostaje wilgotna przez kilka dni. Można ją również zamrozić.
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka, temperatura pokojowa
szczypta soli
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem w proszku. Przesiać.
Oddzielić białka od żółtek.
Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy przełożyć do misy miksera. Ucierać na wysokich obrotach przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku. (Każde żółtko ucierać ok. 0,5- 1 minuty).
Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać mieszankę mączną i mleko w dwóch porcjach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie chłodne.
Chłodne ciasto wyciągnąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Najlepszy przepis na babkę! Jest idealna. Mam pytanie czy do 1/3 części ciasta mogę dodać łyżkę kakao? Moi domownicy zażyczyli sobie taką, ale z "łatką" ;)