Torta della nocciola
Bardzo czekoladowe ciasto orzechowe bez dodatku mąki. Ciasto jest mocno czekoladowe, ale nie ze względu na dodatek czekolady, a jedynie sporej ilości kakao. Ciasto jest bardzo smaczne, bezglutenowe, mocno orzechowe, soczyste, mało słodkie (powiedziałabym, że lekko wytrawne w smaku). Do tego nieskomplikowane i szybkie do przygotowania.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
- 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 75 g kakao
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 100 g masła
- szczypta soli
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać zmielone orzechy z kakao.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Masło roztopić. Odstawić na bok.
- Żółtka utrzeć z 125 g cukru mikserem na najwyższych obrotach na jasną masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem lekko ciepłe lub ostudzone do temperatury pokojowej masło.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo resztę cukru. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i sztywna).
- Do masy żółtkowej dodać orzechy z kakao i wymieszać szpatułką. (Masa będzie gęsta). Następnie dodawać porcjami masę bezową, mieszając szpatułką. (Na początku ciasto będzie gęste, ale po dodaniu całej bezy będzie luźniejsze).
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodne ciasto wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "1000 Backideen, das Backbuch fürs Leben", NGV.
Kuchnia: |
Włoska |
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 6188
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!