Ciasto rabarbarowo- bananowe (bezglutenowe)


Zdrowsza wersja ciasta rabarbarowego. Smaczne, szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, bezglutenowe, bez laktozy, słodko- kwaskowate, z dodatkiem banana w cieście.
Składniki na tortownicę o śr. 28 cm lub formę prostokątną ok. 20x 30cm:
Ciasto:
- 300 g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić więcej rabarbaru)
- 100 g zmielonych migdałów (u mnie ze skórką)
- 120 g mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości, mocno dojrzały banan
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 120 g cukru (można użyć trzcinowego)
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Syrop:
- sok z jednej cytryny
- 30 g cukru
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 28 cm (lub formy ok. 20x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do formy.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż rabarbar będzie prawie miękki. Odstawić na bok.
- W jednej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia.
- Do drugiej, wysokiej miski przełożyć obranego banana, olej, cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować blenderem na gładki mus. Dodawać po jednym jajku, miksując chwilę każde jajko. (Miksowałam dalej blenderem). Na końcu wmieszać krótko szpatułką suche składniki z pierwszej miski.
- Rabarbar wyciągnąć z formy, przekładając np. na talerz. Do formy wyłożyć ciasto, a na cieście rozłożyć kawałki rabarbaru.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia i suchego patyczka.
- W międzyczasie przygotować syrop: Sok z cytryny wymieszać z cukrem do jego rozpuszczenia.
- Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i posmarować równomiernie syropem np. używając silikonowego pędzelka lub łyżeczki. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
- Ciasto można przechowywać do 2- 3 dni lub zamrozić.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Odsłon: 6807
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!