
Zdrowsza wersja ciasta rabarbarowego. Smaczne, szybkie i łatwe do przygotowania ciasto, bezglutenowe, bez laktozy, słodko- kwaskowate, z dodatkiem banana w cieście.
Składniki na tortownicę o śr. 28 cm lub formę prostokątną ok. 20x 30cm:
Ciasto:
- 300 g rabarbaru (waga po odcięciu końcówek. Należy kupić więcej rabarbaru)
 - 100 g zmielonych migdałów (u mnie ze skórką)
 - 120 g mąki ryżowej
 - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
 - 1 średniej wielkości, mocno dojrzały banan
 - 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
 - 120 g cukru (można użyć trzcinowego)
 - skórka starta z jednej cytryny
 - 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 
Syrop:
- sok z jednej cytryny
 - 30 g cukru
 
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 28 cm (lub formy ok. 20x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
 - Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm. (Rabarbaru nie trzeba obierać). Przełożyć do formy.
 - Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż rabarbar będzie prawie miękki. Odstawić na bok.
 - W jednej misce wymieszać zmielone migdały, mąkę ryżową i proszek do pieczenia.
 - Do drugiej, wysokiej miski przełożyć obranego banana, olej, cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować blenderem na gładki mus. Dodawać po jednym jajku, miksując chwilę każde jajko. (Miksowałam dalej blenderem). Na końcu wmieszać krótko szpatułką suche składniki z pierwszej miski.
 - Rabarbar wyciągnąć z formy, przekładając np. na talerz. Do formy wyłożyć ciasto, a na cieście rozłożyć kawałki rabarbaru.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do zarumienienia i suchego patyczka.
 

- W międzyczasie przygotować syrop: Sok z cytryny wymieszać z cukrem do jego rozpuszczenia.
 - Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i posmarować równomiernie syropem np. używając silikonowego pędzelka lub łyżeczki. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
 - Ciasto można przechowywać do 2- 3 dni lub zamrozić.
 
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Backen mit Gemüse", Parragon.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski | 
 
 