Mazurek w zdrowszej wersji: bez cukru rafinowanego, może być wegański i bez glutenu. Jest smaczny, o smaku masła orzechowego i czekolady. Dodatkowo jest bez pieczenia. Spód można podpiec, jeśli chcecie, aby był twardszy (ok. 15 minut w temperaturze 180°C grzałka góra-dół), ale nie jest to konieczne. Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Jak postoi w temperaturze pokojowej to mięknie. Dlatego lepiej nie trzymać go długo na świątecznym stole.
Składniki:
Spód:
100 g płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
40 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych*
2 łyżki syropu klonowego
40 g oleju kokosowego
ok. 100 ml mleka (może być krowie lub roślinne)
Nadzienie:
120 g gładkiego masła orzechowego bez cukru (100% orzechów w składzie)
50 g oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
Polewa:
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka gładkiego masła orzechowego bez cukru
Dekoracja (opcjonalnie):
kolorowe jajka czekoladowe
Sposób przygotowania:
Przygotować spód: Płatki owsiane zmiksować na mąkę. (*Jeśli używacie wiórków kokosowych, należy zmiksować je razem z płatkami na mąkę). Przesypać do miski. Dodać mąkę kokosową.
Olej kokosowy roztopić i dodać do miski z mąką. Dodać syrop klonowy. Mleko wlewać stopniowo, mieszając łyżką, do uzyskania plastycznej masy. (W przypadku mąki kokosowej dodaję 100ml mleka, a w przypadku zmielonych wiórków kokosowych ok. 80 ml. Moja mąka kokosowa była częściowo odtłuszczona. Mleko należy dodawać stopniowo, gdyż mąki kokosowe są różne i możliwe, że ilość potrzebnego mleka może być inna. Po połączeniu składników należy chwilę odczekać, ponieważ masa zgęstnieje).
Masę rozłożyć na desce wyłożonej papierem do pieczenia i uformować spód mazurka w kształt jajka, robiąc wyższy brzegi (u mnie o wymiarach ok. 20x 27cm). Wstawić do lodówki.
Przygotować nadzienie: Olej kokosowy przełożyć do rondelka, dodać syrop klonowy i masło orzechowe. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając łyżką, aż masa będzie gładka. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa zastygła.
Przygotować polewę: Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. W międzyczasie osobno podgrzać 1 łyżkę masła orzechowego, aby było gładkie i płynne. Od razu ciepłą czekoladę wylać na zastygniętą masę orzechową i szybko rozprowadzić ją tylną stroną łyżki. Masło orzechowe przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć róg, robiąc małą dziurkę i wyciskać masło orzechowe na polewę robiąc paski. Od razu wykałaczką zrobić prostopadłe paski przeciągając raz w jedną, raz w drugą stronę. (Całość musi przebiegać dość sprawnie, aby czekolada nie zdążyła zastygnąć). Można ozdobić jajkami czekoladowymi (całymi lub pokruszonymi).