Babka Raffaello
Wilgotna babka kokosowa z białą czekoladą. Pyszna, aromatyczna, mocno kokosowa z wyczuwalną nutą białej czekolady, zwarta, ale miękka. Długo utrzymuje świeżość, nawet na trzeci dzień po upieczeniu.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g białej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 200 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g wiórków kokosowych
- 170 g mąki pszennej
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka oleju
Dodatkowo:
- kilka pralinek Raffaello
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki przełożyć do metalowej miski i mieszając roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
- W tym czasie wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę z masłem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać śmietankę i mieszankę mączną w dwóch porcjach (tj. połowę śmietanki i połowę mąki, chwilę zmiksować do połączenia, następnie resztę śmietanki i resztę mąki), mieszając tylko do połączenia się składników.
- Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. (Piana powinna być gęsta i lśniąca). Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować polewę: Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną polewę wylać na górę ciasta. Od razu ozdobić połówkami pralinek.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 12879
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!