
Wilgotna babka kokosowa z białą czekoladą. Pyszna, aromatyczna, mocno kokosowa z wyczuwalną nutą białej czekolady, zwarta, ale miękka. Długo utrzymuje świeżość, nawet na trzeci dzień po upieczeniu.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g białej czekolady
 - 100 g masła
 - 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 - 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
 - 200 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 130 g wiórków kokosowych
 - 170 g mąki pszennej
 
Polewa:
- 100 g białej czekolady
 - 1 łyżeczka oleju
 
Dodatkowo:
- kilka pralinek Raffaello
 
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
 - Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki przełożyć do metalowej miski i mieszając roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
 - W tym czasie wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
 - Oddzielić białka od żółtek.
 - Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę z masłem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać śmietankę i mieszankę mączną w dwóch porcjach (tj. połowę śmietanki i połowę mąki, chwilę zmiksować do połączenia, następnie resztę śmietanki i resztę mąki), mieszając tylko do połączenia się składników.
 - Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. (Piana powinna być gęsta i lśniąca). Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
 - Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
 - Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 - Przygotować polewę: Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną polewę wylać na górę ciasta. Od razu ozdobić połówkami pralinek.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 
 
