Babka Raffaello

Napisz komentarz
Babka Raffaello

Wilgotna babka kokosowa z białą czekoladą. Pyszna, aromatyczna, mocno kokosowa z wyczuwalną nutą białej czekolady, zwarta, ale miękka. Długo utrzymuje świeżość, nawet na trzeci dzień po upieczeniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 200 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 170 g mąki pszennej

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Dodatkowo:

  • kilka pralinek Raffaello

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem (u mnie o średnicy 22 cm) wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki przełożyć do metalowej miski i mieszając roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  3. W tym czasie wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
  4. Oddzielić białka od żółtek.
  5. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodną, ale płynną czekoladę z masłem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać śmietankę i mieszankę mączną w dwóch porcjach (tj. połowę śmietanki i połowę mąki, chwilę zmiksować do połączenia, następnie resztę śmietanki i resztę mąki), mieszając tylko do połączenia się składników.
  6. Osobno ubić białka na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. (Piana powinna być gęsta i lśniąca). Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  9. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  10. Przygotować polewę: Czekoladę posiekać lub połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną polewę wylać na górę ciasta. Od razu ozdobić połówkami pralinek.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka Raffaello Babka Raffaello Babka RaffaelloBabka Raffaello
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!