Babka brzoskwiniowo- marcepanowa

Napisz komentarz
Babka brzoskwiniowo- marcepanowa

Wilgotna babka marcepanowa z kawałkami brzoskwiń. Ciekawe połączenie smakowe. Marcepan jest w smaku wyczuwalny. Brzoskwinie również wpływają na smak babki, jej wygląd i dodają wilgotności. Babka zachowuje świeżość również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (Oczywiście gdy jest przechowywana szczelnie zamknięta np. zawinięta w worku). Powiedziałabym nawet, że na drugi lub trzeci dzień jest jeszcze smaczniejsza.

Składniki na formę z kominkiem o śr. 22 cm:

Ciasto ucierane:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 160 g masła, temperatura pokojowa
  • 140 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g brzoskwiń z puszki

Lukier:

  • ok. 100 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
  2. Brzoskwinie odsączyć na sitku z soku, a następnie odważyć 200g brzoskwiń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
  4. Masę marcepanową pokroić na małe kawałki i przełożyć do misy miksera. Dodać miękkie masło i cukier. Ucierać na wysokich obrotach przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko ucierać ok. 0,5- 1 minuty).
  5. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki brzoskwiń.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  8. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać i wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, średnio gęsty lukier. Lukrem polać chłodną babkę.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Babka brzoskwiniowo- marcepanowa Babka brzoskwiniowo- marcepanowa Babka brzoskwiniowo- marcepanowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!