Babka brzoskwiniowo- marcepanowa
Wilgotna babka marcepanowa z kawałkami brzoskwiń. Ciekawe połączenie smakowe. Marcepan jest w smaku wyczuwalny. Brzoskwinie również wpływają na smak babki, jej wygląd i dodają wilgotności. Babka zachowuje świeżość również na drugi i trzeci dzień po upieczeniu. (Oczywiście gdy jest przechowywana szczelnie zamknięta np. zawinięta w worku). Powiedziałabym nawet, że na drugi lub trzeci dzień jest jeszcze smaczniejsza.
Składniki na formę z kominkiem o śr. 22 cm:
Ciasto ucierane:
- 200 g masy marcepanowej
- 160 g masła, temperatura pokojowa
- 140 g cukru
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g brzoskwiń z puszki
Lukier:
- ok. 100 g cukru pudru
- ok. 3 łyżek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Odstawić na bok.
- Brzoskwinie odsączyć na sitku z soku, a następnie odważyć 200g brzoskwiń. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
- Masę marcepanową pokroić na małe kawałki i przełożyć do misy miksera. Dodać miękkie masło i cukier. Ucierać na wysokich obrotach przez kilka minut na jasną masę. Dalej miksując na wysokich obrotach dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko ucierać ok. 0,5- 1 minuty).
- Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mieszankę mączną w dwóch porcjach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką kawałki brzoskwiń.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na kratce kuchennej, aż będzie lekko ciepłe. Następnie odwrócić na kratkę kuchenną, ściągnąć formę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier: Cukier puder przesiać i wymieszać z sokiem z cytryny na gładki, średnio gęsty lukier. Lukrem polać chłodną babkę.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 7474
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!