Brownies z kremem mascarpone (low carb, keto)

15 Komentarzy
Brownies z kremem mascarpone (low carb, keto)

Mocno czekoladowe ciasto brownie zgodne z dietą ketogeniczną, pokryte lekkim kremem z serka mascarpone. Ciasto nie zawiera dodatku mąki, a jedynie gorzką czekoladę o zawartości kakao 85%, prawdziwe masło, jajka oraz erytrytol, jako substancja słodząca. Brownie jest lekko wytrawne w smaku, ale w połączeniu z kremową pianką z mascarpone i śmietanki smakuje bardzo dobrze również dzieciom.

Makro ciasta (1 z 16 kawałków, waga kawałka ok. 68g): 278 kcal, B: 4g, T: 27g, W: 3,5g (W netto: 3,5g).

Składniki na ok. 16 sztuk:

Ciasto:

  • 200 g czekolady gorzkiej 85% kakao
  • 200 g masła
  • 120 g erytrytolu
  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa

Krem:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • 40 g erytrytolu

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku 24 cm* (czyt. uwagę) wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. W tym czasie ubić jajka z erytrytolem na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
  4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.

2

  1. Przygotować krem: Schłodzony serek mascarpone, śmietanę i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować do momentu powstania kremu.
  2. Krem wyłożyć na ciasto. Ciasto można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Uwaga:

* Moja forma ma wymiary 24x 24cm. Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownies z kremem mascarpone (low carb, keto) Brownies z kremem mascarpone (low carb, keto)
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Brownie jest super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Mnie się ciasto od spodu rozlało przy krojeniu. Co zrobiłam zle? Smak pyszny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To potrzymaj dłużej w piekarniku, albo ustawiasz ciato za wysoko w piekarniku, jeśli jest przypieczone od góry. Wtedy ustaw na półce niżej. Ja piekę na poziomie niższym niż środkowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    A to efekt końcowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Chciałabym upiec w keksówce. Czy wystarczy zmniejszyć o połowę skladniki i piec tyle samo czasu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Proszę przeliczyć, używając przelicznika form z menu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marta · 2 lat temu
        Dziękuję za podpowiedź. Z braku laku zrobilam z czekoladą 70% i wyszło pyszne ale trochę za słodkie jak na mój gust. Za to mąż rozpływał się w zachwytach 😁 Super przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 2 lat temu
    Ciasto przepyszne mokre i pełne smaku do kawy jak znalazł :) ja na górna warstwę dodałem trochę przetartych malin do kremu. Robiłem pierwszy raz ale nie ostatni. Dziękuję pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Ciasto udane :) Zainteresowała mnie roślinka w wazonie, co to takiego? Jest piękna,
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    zrobiłam,dodałam tylko warstwę konfitury z wiśni dla przełamania słodyczy i wyszło cudne <3
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    To ciasto jest mega!!! Najlepsze jakie jadłam w życiu! Nawet przed Keto ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Dzień dobry, mam pytanie odnośnie blaszek. Nie wiem jak mierzyć, dno czy zewnątrz ranty? Czasami wymiary zewnętrzne są 3 cm większe niż dno. Co Pani liczy? i co zawsze się liczy? Tortownice mają proste boki i z góry i z dołu wymiar mam ten sam, z odpinanym bokiem blaszka też ma proste boki i jak zmierzę jest to samo. Ale mam problem z blaszkami typowymi, bo różnica bywa duża.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      To jest bardzo dobre pytanie. Sama do końca nie wiem jak podać najlepiej, bo każdy może zmierzyć inaczej. Nawet przy prostych formach nie jest to jasne. Ja trzymam się wymiarów producenta. Jak mam kupioną tortownicę 26cm to podaję "tortownica o śr. 26cm". Dokładnie jednak jak ją zmierzyłam to łącznie z obręczą ma 25,5cm (wm) a sam środek 24,5cm. Tak, że wymiary nie są dokładne. Podawane wymiary przez producentów są wymiarami górnymi łącznie z rantami. W tym przepisie użyłam formy kwadratowej i ona jest szersza od góry, dlatego w uwagach podałam dokładnie jaki jest wymiar góry i dołu. Tak będę robić przy ukośnych bokach. Natomiast np. formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm, którą często używam w przepisach mam z prostymi bokami i ona jest odpinana jak tortownica. Ma wymiar dokładnie 35x 24cm razem z bokami, jednak rogi formy są zaokrąglone. Natomiast często te formy prostokątne są z ukośnymi bokami, wtedy raczej mierzyć należy od góry ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Brzmi baaardzo smacznie. :-)