
Mocno czekoladowe ciasto brownie zgodne z dietą ketogeniczną, pokryte lekkim kremem z serka mascarpone. Ciasto nie zawiera dodatku mąki, a jedynie gorzką czekoladę o zawartości kakao 85%, prawdziwe masło, jajka oraz erytrytol, jako substancja słodząca. Brownie jest lekko wytrawne w smaku, ale w połączeniu z kremową pianką z mascarpone i śmietanki smakuje bardzo dobrze również dzieciom.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków, waga kawałka ok. 68g): 278 kcal, B: 4g, T: 27g, W: 3,5g (W netto: 3,5g).
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto:
- 200 g czekolady gorzkiej 85% kakao
 - 200 g masła
 - 120 g erytrytolu
 - 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
 
Krem:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
 - 200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
 - 40 g erytrytolu
 
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku 24 cm* (czyt. uwagę) wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
 - Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
 - W tym czasie ubić jajka z erytrytolem na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
 - Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
 

- Przygotować krem: Schłodzony serek mascarpone, śmietanę i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować do momentu powstania kremu.
 - Krem wyłożyć na ciasto. Ciasto można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
 
Uwaga:
* Moja forma ma wymiary 24x 24cm. Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Liczba porcji:  | 
 ok. 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 