Mocno czekoladowe ciasto brownie zgodne z dietą ketogeniczną, pokryte lekkim kremem z serka mascarpone. Ciasto nie zawiera dodatku mąki, a jedynie gorzką czekoladę o zawartości kakao 85%, prawdziwe masło, jajka oraz erytrytol, jako substancja słodząca. Brownie jest lekko wytrawne w smaku, ale w połączeniu z kremową pianką z mascarpone i śmietanki smakuje bardzo dobrze również dzieciom.
Makro ciasta (1 z 16 kawałków, waga kawałka ok. 68g): 278 kcal, B: 4g, T: 27g, W: 3,5g (W netto: 3,5g).
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto:
200 g czekolady gorzkiej 85% kakao
200 g masła
120 g erytrytolu
4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
Krem:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
200 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
40 g erytrytolu
Sposób przygotowania:
Formę kwadratową o boku 24 cm* (czyt. uwagę) wyłożyć papierem do pieczenia, wykładając dno i boki formy. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem pokrojonym na kawałki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
W tym czasie ubić jajka z erytrytolem na jasną, kremową masę, miksując na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem). Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować krem: Schłodzony serek mascarpone, śmietanę i erytrytol przełożyć do misy miksera i miksować do momentu powstania kremu.
Krem wyłożyć na ciasto. Ciasto można podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Uwaga:
* Moja forma ma wymiary 24x 24cm. Jest to wymiar mierzony u góry, a spód formy ma wymiary 21x 21cm.
To potrzymaj dłużej w piekarniku, albo ustawiasz ciato za wysoko w piekarniku, jeśli jest przypieczone od góry. Wtedy ustaw na półce niżej. Ja piekę na poziomie niższym niż środkowy.
Dziękuję za podpowiedź. Z braku laku zrobilam z czekoladą 70% i wyszło pyszne ale trochę za słodkie jak na mój gust. Za to mąż rozpływał się w zachwytach 😁 Super przepis.
Ciasto przepyszne mokre i pełne smaku do kawy jak znalazł :) ja na górna warstwę dodałem trochę przetartych malin do kremu. Robiłem pierwszy raz ale nie ostatni. Dziękuję pozdrawiam.
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie blaszek. Nie wiem jak mierzyć, dno czy zewnątrz ranty? Czasami wymiary zewnętrzne są 3 cm większe niż dno. Co Pani liczy? i co zawsze się liczy? Tortownice mają proste boki i z góry i z dołu wymiar mam ten sam, z odpinanym bokiem blaszka też ma proste boki i jak zmierzę jest to samo. Ale mam problem z blaszkami typowymi, bo różnica bywa duża.
To jest bardzo dobre pytanie. Sama do końca nie wiem jak podać najlepiej, bo każdy może zmierzyć inaczej. Nawet przy prostych formach nie jest to jasne. Ja trzymam się wymiarów producenta. Jak mam kupioną tortownicę 26cm to podaję "tortownica o śr. 26cm". Dokładnie jednak jak ją zmierzyłam to łącznie z obręczą ma 25,5cm (wm) a sam środek 24,5cm. Tak, że wymiary nie są dokładne. Podawane wymiary przez producentów są wymiarami górnymi łącznie z rantami. W tym przepisie użyłam formy kwadratowej i ona jest szersza od góry, dlatego w uwagach podałam dokładnie jaki jest wymiar góry i dołu. Tak będę robić przy ukośnych bokach. Natomiast np. formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm, którą często używam w przepisach mam z prostymi bokami i ona jest odpinana jak tortownica. Ma wymiar dokładnie 35x 24cm razem z bokami, jednak rogi formy są zaokrąglone. Natomiast często te formy prostokątne są z ukośnymi bokami, wtedy raczej mierzyć należy od góry ;)