Tort czekoladowy w stylu number cake z biszkoptu
Cyfrowy tort z biszkoptu kakaowego przełożonego czekoladowym kremem z serka mascarpone, wzbogaconego o kawałki banana. Udekorowany jest bezami, kupnymi słodyczami i malinami. Tort jest lekki, mocno czekoladowy, nie za słodki i może być również bezglutenowy. Urodzinowy tort, który smakuje małym i dużym gościom.
Przepis jest na tort składający się z liczby dwucyfrowej. Możecie skorzystać z podanego przeze mnie szablonu lub wydrukować swoje cyfry, według wybranej czcionki. Moje cyfry są wysokie na 20 cm i na szerokość mieszczą się po dwie na blasze. Z resztek ciasta, pozostałych po wycięciu liczby można zrobić pralinki lub cake pops na patyku.
Składniki na ok. 12 porcji:
2 biszkopty kakaowe (składniki podane na 2 blaty):
- 8 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 300 g cukru
- 240 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
- 30 g kakao
Krem czekoladowy:
- 150 g czekolady gorzkiej, 50% kakao
- 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- kilka świeżych malin
- bezy
- słodycze: precelki w czekoladzie, paluszki mikado, draże czekoladowe z orzechami
Dodatkowo:
- banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Do kremu czekoladowego należy najpierw przygotować ganache: Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
- Dużą, płaską blachę z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować pierwszy biszkopt: 120 g mąki i 15 g kakao wymieszać i przesiać. Odstawić na bok. Z 4 jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo 150 g cukru. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę z kakao dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowanej blasze.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu, biszkopt z papierem zsunąć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować drugi, taki sam biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować szablony cyfr. (Można skorzystać z załączonego szablonu podanego we wstępie, wydrukować potrzebne cyfry i wyciąć nożyczkami).
- Na blacie kuchennym rozłożyć dwa papiery do pieczenia, na które odwrócić biszkopty (papierem, na którym były pieczone do góry). Papier ostrożnie ściągnąć.
- Na biszkopcie rozłożyć wycięte cyfry z papieru i przy pomocy ostrego nożyka wyciąć cyfry z ciasta. Z obu biszkoptów wyciąć po dwie te same cyfry. (Cyfry można wyciąć z dowolnej strony biszkoptu. Jak widzicie na zdjęciach, ja wycięłam cyfry na odwróconym biszkopcie i cyfry również odwróciłam). Niewykorzystane skrawki ciasta odłożyć na bok.
- Do schłodzonego ganache dodać schłodzony serek mascarpone i przesiany cukier puder. Całość zmiksować do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
- Krem czekoladowy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką.
- Liczbę z biszkoptu ułożyć na desce/ tacce lub prostokątnym podkładzie do ciasta.
- Na biszkopt wycisnąć kleksy kremu, robiąc najpierw brzegi, a następnie wypełniając środek.
- Banana obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski i obtoczyć w 1 łyżce soku z cytryny. Kawałki banana wcisnąć delikatnie w krem.
- Przykryć cyframi z biszkoptu i wycisnąć resztę kremu. (Kremu może zostać w zależności od użytych cyfr. Nie szkodzi. Proszę go zachować). Tort wstawić do lodówki. (Tort może zostać podany w dzień przygotowania lub na następny dzień).
- Z resztek ciasta można zrobić pralinki, albo cake popsy. W tym celu ciasto pokruszyć rękami. Dodać niewykorzystany krem. Do tego dodać ze 2 łyżki kremu orzechowo- czekoladowego typu nutella oraz tyle serka mascarpone lub kremowego, aby powstała masa, która się nie kruszy, ani nie klei do rąk. Z masy formować kulki o średnicy ok. 4cm. Kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce, a następnie obtoczyć lub polać roztopioną czekoladą. (Jeśli chcecie zrobić cake pops to proszę przeczytać np. w tym przepisie: "Czekoladowe cake pops" jak postępować z patyczkami).
- W dzień podania tortu, krem oprószyć kakao i udekorować słodyczami i owocami.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |