Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym

4 Komentarzy
Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym

Pyszna, drożdżowa babka pachnąca cynamonem. Obtoczona jest w słodkiej, chrupiącej posypce cukrowej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła, temperatura pokojowa
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • brązowy cukier do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Przygotować formę: Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać brązowym cukrem. Odstawić na bok.
  5. Przygotować nadzienie: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
  6. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.

2

  1. Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

3

  1. Przełożyć do formy i skleić końce. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 40 minut), aż ciasto wypełni prawie całą formę.

4

5

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

6

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym Babka drożdżowa z nadzieniem cynamonowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Moje dzieci uwielbiają tą babkę, piekłam już kilka razy i zawsze wychodzi pyszna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Upiekłam to ciasto już po raz drugi. Świetny przepis. Ciasto przepyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Babka bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Swoją robiłam w prodziżu przez co wyszła za sucha. Następnym razem skrócę czas pieczenia o 10 min. Polecam i smacznego!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 4 lat temu
    Świetny przepis. Trzeba jednak piec w blaszce rozszerzającej się ku górze, ja upiekłam w formie z kominkiem, ale w typie tortownicy i myślę, że dlatego ciasto trochę za bardzo uciekło z blachy.