Pyszna, drożdżowa babka pachnąca cynamonem. Obtoczona jest w słodkiej, chrupiącej posypce cukrowej.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
50 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
500 g mąki pszennej
60 g masła, temperatura pokojowa
szczypta soli
Nadzienie:
3 łyżeczki cynamonu
50 g masła
100 g brązowego cukru
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
brązowy cukier do posypania formy
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować formę: Formę na babkę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać brązowym cukrem. Odstawić na bok.
Przygotować nadzienie: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia. (Może być lekko ciepłe). W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt o wymiarach ok. 30x 40 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem.
Ciasto zwinąć ściśle jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Przełożyć do formy i skleić końce. (Ciasto powinno wypełnić ok. połowę formy). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (u mnie ok. 40 minut), aż ciasto wypełni prawie całą formę.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 15 minut w formie, aby trochę ostygło. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Babka bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Swoją robiłam w prodziżu przez co wyszła za sucha. Następnym razem skrócę czas pieczenia o 10 min. Polecam i smacznego!:)
Świetny przepis. Trzeba jednak piec w blaszce rozszerzającej się ku górze, ja upiekłam w formie z kominkiem, ale w typie tortownicy i myślę, że dlatego ciasto trochę za bardzo uciekło z blachy.