Tort z solonym karmelem

22 Komentarzy
Tort z solonym karmelem

Tort na czekoladowym biszkopcie przełożony solonym karmelem, kremem mascarpone z solonym karmelem oraz idealnie pasującym do karmelu kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Tort jest pyszny, lekki, a solony karmel jest po prostu wciągający.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła

Solony karmel:

  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1 płaska łyżeczka soli (lub trochę mniej, do smaku)

Pocz:

  • 250 ml zaparzonej, czarnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z serka mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 4 łyżki solonego karmelu (przygotowanego według przepisu poniżej)

Dodatkowo:

  • ok. 3 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować solony karmel: Cukier wsypać do dużej patelni z grubym i szerokim dnem i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać patelnią, aby cukier równomiernie się skarmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki).
  2. Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć patelnię z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu wmieszać sól.
  3. Sos przelać do miseczki i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał. (Przed użyciem ocieplić do temperatury pokojowej, aby zrobił się rzadszy i dało się go rozsmarować na torcie).
  4. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  5. Przygotować biszkopt czekoladowy: Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło przełożyć do garnuszka i roztopić. Odstawić na bok.
  6. W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać.
  7. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  8. Następnie dodać startą czekoladę i zmiksować krótko.
  9. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao, a następnie roztopione (może być lekko ciepłe) masło.
  10. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  11. Upieczone biszkopty wystudzić na kratce kuchennej. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  12. Przygotować poncz: Czarną herbatę zaparzyć w 250ml gorącej wody. Posłodzić i ostudzić.
  13. Przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić razem przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Gdy krem jest gotowy, dodawać stopniowo po jednej łyżce solony karmel (łącznie 4 łyżki), miksując krótko tylko do połączenia.
  14. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy, nasączyć częścią ponczu, wyłożyć cienką warstwę kremu z mascarpone. Część kremu mascarpone przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub okrągłą. Wycisnąć krem z rękawa, robiąc brzeg na biszkopcie. W środku rozłożyć 2- 3 łyżki solonego karmelu.

2

3

  1. Karmel przykryć cienką warstwą kremu.

4

  1. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, zrobić brzeg z kremu, przy użyciu rękawa cukierniczego i do środka nałożyć ok. 3 łyżek dżemu.

5

  1. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, wyłożyć część kremu z mascarpone. Przykryć czwartym blatem, nasączyć i posmarować cały tort kremem.
  2. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić tort. Tort schłodzić w lodówce.
  3. Resztę sosu karmelowego można rozłożyć na schłodzonym torcie. (Najlepiej robić cienkie strużki lub wylać karmel tylko na wierzch tortu).

Uwaga:

  • Sos karmelowy można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej. Gotowy sos przelać do słoiczka, poczekać, aż się ostudzi, zamknąć i włożyć do lodówki. Sos można przechowywać do kilku tygodni w lodówce. Przed użyciem należy wyciągnąć go kilka godzin wcześniej z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. (Chcąc przyśpieszyć proces ocieplania się karmelu, można wsadzić słoik do ciepłej wody. Należy uważać, żeby karmel nie zrobił się za rzadki, tylko taki akurat do smarowania).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort z solonym karmelem Tort z solonym karmelem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesia · 8 miesięcy temu
    Czy tylko ja nie widzę ile tam jajek trzeba do biszkoptu🤔🤔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Jest podane w składnikach: 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Wiesia · 8 miesięcy temu
        Faktycznie dzisiaj to widzę, wczoraj mi jakaś reklama chyba to przysłoniła bo od góry miałam cukier tylko, tych jajek nie było😅 ale dałam 6 właśnie, tak strzelałam😅 wyszło idealnie 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominik · 1 lat temu
    To masło do biszkopta odstawić na bok chyba po to żeby o nim zapomnieć 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adam · 1 lat temu
    Nie wiem co zrobilem nie tak w biszkopcie że wyszedl twardy jak kamień? Masa była puszysta do momentu dodania startej czekolady i masła , wtedy wszystko siadło...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Jak widać wyszedł :) . Smak tortu wg mnie zbyt słodki mimo ze w przepisie jest dżem porzeczkowy, który jak myślałam wcześniej da kwasowość w torcie. Nie miałam problemu z karmelem- trzeba być cierpliwym :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Solony karmel- no nielada wyzwanie. Robiłam podwójną porcję bo na większy tort. Karmelizowalam go w garnku który nie był za duży. Dlatego pewnie mimo ruszaniem garnkiem, nie wychodziło to równomiernie. Stąd zaczęłam mieszać jednak ten karmel łyżka drewniana. Powstały karmelizowane kamyczki. Ale się nie poddawałam. Karmelizowalam ostrożnie bo na 4 mocy płyty. Po około 40 min kamyki zaczęły się topić. (Nic się nie przypaliło ). Żeby ułatwić/przyspieszyc proces topienia postanowiłam dodać masło(jak ja się wystraszyłam, jak to zaczęło bulgotać.) Masło się roztopiło a kamyczki w nim pływały i powoli się rozpuszczały. Po około 20 min cukier się już całkiem rozpuścił. Mogłam dodać śmietanę. Też strach bo zaczęło rosnąć i bulgotac. Ale wszystko opanowane. Masa wyszła tak jak powinna wyjść. Co do biszkoptu to zapomniałam dodać już przygotowane masło.. ale mimo to biszkopt wyrósł piękny wysoki ponad blachę. Jutro będę składać tort.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michal · 3 lat temu
    Też zrobiłem ten tort jako mój pierwszy, jedyna niełatwa cześć to karmel - poza tym wszystko fantastycznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    czterykuchnie · 3 lat temu
    Mi wyszedł idealny tort z tego przepisu. Warto z niego skorzystać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Nie dodawajcie żadnego masła do biszkoptu 🤦🏼‍♀️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      An · 3 lat temu
      Dlaczego? Skoro to biszkopt tłuszczowy? Cukiernicy tak pieką torty, wtedy biszkopt jest stabilniejszy. ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Krem i sos bomba polecam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Czy zamiast dżemu porzeczkowego można dodać fruzeline truskawkowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 4 lat temu
    Ja zapomniałam dodać masło i biszkopt mi pięknie urósł także następnym razem też będę robić bez może dlatego nie wyrasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 4 lat temu
    Dokladnie jak w poprzednich komentarzach, ten przepis ma coś nie tak z proporcjami skladników i nie ma szans aby się udał.Szkoda czasu i składników.Na pewno nie wyjdzie z tego tak wysoki i miękki biszkopt jak na zdjęciu.Odradzam, szkoda
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 1 lat temu
      Wyszedł bardzo dobrze :) Kwestia powolnego wymieszania rózgą suchych składników, a potem masła. Czasami to również wina piekarnika :( 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Matko, ten cukier skarmeliziwany mi się stwardniał moment. Jak to robić w ogóle?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Gdy cukier się skarmelizuje, należy dodać masło i później śmietankę. Cały czas energicznie mieszać trzepaczką tak długo, aż wszystko się połączy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Z tego przepisu biszkopt nie wyrasta - robiłam wszystko tak jak napisane i wyszły 2 cienkie, zbite naleśniki. Piekłam wiele biszkoptów i to pierwszy który nie wychodzi.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karolina · 4 lat temu
      Właśnie zrobiłam to ten sam efekt uzyskałam: 2 płaskie twarde placki. Robię teraz drugi z innego przepisu.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        ja · 2 lat temu
        A ja wam polecam biszkopt który piekę od zawsze, bez proszków do pieczenia bez masła tylko jaja cukier i mąka, wychodzi idealny, miekki i puszysty . na blaszke o sr 26 spokojnie na 4 blaty do przekrojenia :)