Mocno czekoladowy tort składający się z czekoladowych blatów, przełożonych czekoladowym kremem oraz dla wzbogacenia smaku kremem z masła orzechowego. Tort jest sycący, mocno czekoladowy, ale nie przesłodzony, z pysznymi orzeszkami ziemnymi w karmelu, które idealnie uzupełniają smak tortu.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
Ciasto czekoladowe:
140 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
75 g masła
6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
180 g cukru
100 g mąki pszennej
50 g skrobi ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
30 ml rumu
30 ml wody
1 łyżeczka cukru
Krem orzechowy:
60 g solonych orzeszków ziemnych
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki kremowego masła orzechowego
Krem czekoladowy:
200 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
80 g masła, temperatura pokojowa
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
40 g masła, temperatura pokojowa
Dekoracja:
100 g orzeszków ziemnych, prażonych i solonych
100 g cukru
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto czekoladowe: Czekoladę posiekać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok, aby lekko ostygła.
W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Odstawić na bok.
W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę. (Może być lekko ciepła). Następnie przesiać do tego mąkę z proszkiem i razem z pianą z białek wymieszać delikatnie szpatułką lub trzepaczką do połączenia się składników.
Gotową masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka, ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty. (Upieczony, nierówny wierzch ciasta ścięłam nożem).
Przygotować poncz: W kubku wymieszać rum z wodą i cukrem.
Wszystkie blaty nasączyć ponczem. (Dolny i środkowy blat ułożyć np. na podkładkach papierowych/ deskach/ paterach itp).
Przygotować krem orzechowy: Orzeszki ziemnie posiekać i odstawić na bok. Do rondelka przełożyć śmietanę, cukier puder i masło orzechowe. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i będzie się nadawać do przełożenia blatów. Wmieszać posiekane orzechy.
Ciepły krem orzechowy rozłożyć po połowie na dolnym i środkowym blacie, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie oba blaty oddzielnie schłodzić w lodówce, aby krem zgęstniał.
W tym czasie przygotować krem czekoladowy: Czekoladę posiekać. Miękkie masło pokroić na kawałki. Śmietanę doprowadzić prawie do zagotowania, ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę i masło. Wymieszać, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masło i czekolada do końca się nie rozpuściły, lekko ogrzać na piecu, aż do rozpuszczenia). Wstawić do lodówki, aż krem lekko zgęstnieje i będzie można przełożyć nim tort. (Ok. 1 godziny w lodówce. Należy zaglądać do kremu i sprawdzać jego konsystencję).
Połowę kremu czekoladowego rozłożyć na dolnym blacie.
Przykryć środkowym blatem i rozłożyć resztę kremu. Przykryć górnym blatem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1- 2 godziny.
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę posiekać. Miękkie masło pokroić na kawałki. Śmietanę doprowadzić prawie do zagotowania, ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę i masło. Wymieszać, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masło i czekolada do końca się nie rozpuściły, lekko ogrzać na piecu, aż do rozpuszczenia). Wstawić do lodówki, aż polewa będzie chłodna i lekko gęstniejąca.
Polewę wylać na tort i rozprowadzić ją na górze i bokach tortu tylną stroną łyżki. Tort wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować dekorację: Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni. Ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać orzechy i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel oblepił je dokładnie.
Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia, rozłożyć w miarę płasko i pozostawić do zastygnięcia. Następnie połamać na mniejsze kawałki i udekorować tort.