Malinowy sernik z serduszkami. Pyszny, lekki, orzeźwiający, mocno malinowy i nie za słodki. Można go robić przez cały rok. Poza sezonem malinowym, można wykorzystać maliny mrożone. Udekorowany jest serduszkami z musu malinowego. W sam raz na Walentynki, Dzień Matki, Babci, Dziadka i nie tylko.
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
Spód:
ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych)
Malinowa masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
250 g twarogu z wiaderka lub quarku, temperatura pokojowa
40 g cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki zimnej wody
100 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
Mus malinowy:
100 g malin, świeżych lub mrożonych
2 łyżki cukru
⅔ łyżeczki żelatyny w proszku
1 łyżka zimnej wody
Sposób przygotowania:
Maliny przeznaczone do malinowej masy serowej, jeśli są mrożone, wyciągnąć wcześniej i pozostawić do rozmrożenia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
Przygotować malinową masę serową: Żelatynę przełożyć do rondelka, dodać 8 łyżek zimnej wody i wymieszać. Pozostawić do napęcznienia.
Maliny (jeśli były mrożone to razem z sokiem, który puściły) zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Odmierzyć 500 g musu malinowego.
Do miski przełożyć twaróg, mus malinowy, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować blenderem na gładką masę. (Cukier można dodawać stopniowo, aż masa będzie odpowiednio słodka. W razie potrzeby dodać więcej cukru).
Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Masę wstawić do lodówki do czasu, aż zacznie lekko tężeć. (U mnie ok. 15 minut).
Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Masę wyłożyć na biszkopty i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby stężała.
Żelatynę przeznaczoną do musu malinowego (⅔ łyżeczki) przełożyć do małego garnuszka, dodać 1 łyżkę zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Żelatynę przeznaczoną do śmietankowej masy serowej (1,5 łyżeczki) przełożyć do drugiego małego garnuszka, dodać 2 łyżki zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
Przygotować mus malinowy: Do rondelka włożyć maliny (w przypadku mrożonych nie trzeba ich wcześniej rozmrażać) i zasypać cukrem. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści i maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Napęczniałą żelatynę (⅔ łyżeczki) podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie łyżką, dodać mus malinowy. Odstawić na bok.
Przygotować śmietankową masę serową: Do miski przełożyć twaróg i cukier puder. Zmiksować na gładką masę.
Napęczniałą żelatynę (1,5 łyżeczki) podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie, dodać najpierw 3 łyżki masy serowej, a następnie połączyć z resztą. Osobno ubić śmietanę na sztywno i od razu wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę serową wyłożyć na warstwę malinową. Formę z ciastem pozostawić na blacie.
Mus malinowy przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub małego woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę. Na masie śmietankowej zrobić kropki z musu w odstępach. Patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę, lekko zanurzony w masie serowej, przeciągnąć przez środek kropek, robiąc najpierw jeden okrąg, po zewnętrznych kropkach, a potem po wewnętrznych, aby utworzyły się serduszka.
Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężał.
Zrobiony dokładnie wg przepisu, żelatyna nie zagotowana, dolna malinowy warstwa nie stężała przez całą noc .... kijowy przepis albo ilość żelatyny podana....
Tak, truskawek nie trzeba już przecierać. Użyj 500 g truskawek i je zmiksuj. Potrzebne będzie też mniej cukru 100g. Jagody przetarłabym, aby pozbyć się skór i odmierzyła 500 g puree. Cukru pewnie podobnie jak przy truskawkach.