Ciasto góra lodowa

43 Komentarzy
Ciasto góra lodowa

Ciasto o nazwie "Góra lodowa", podejrzewam, że od pionowo ułożonych na cieście biszkoptów. Inspirowałam się przepisami w internecie, ale zrobiłam swoją wersję, używając swojego ulubionego biszkoptu, masy budyniowej i dodając w środek ciasta warstwę bezowo- orzechową. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, jest bardzo smaczne, choć typu słodkiego, głównie od polewy. Polewa jest przygotowana na mleku w proszku. Jest słodka, ale wciągająca ;).

Polewa przyczepia się do noża podczas krojenia, dlatego najlepiej nóż moczyć w gorącej wodzie, osuszyć szybko ręcznikiem papierowym i pokroić ciasto. Takim sposobem, uzyskacie ładne kawałki. Biszkopty pod polewą nie miękką. Ja kroiłam kawałki, wybierając przerwy między biszkoptami, ale można również przeciąć bez problemu biszkopty.

Składniki na ok. 24 kawałki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Beza orzechowa:

  • 5 białek
  • 250 g orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek zimnej wody

Polewa czekoladowa z mleka w proszku:

1 szklanka = 250ml

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 125 ml wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka (użyłam łaciate)
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • ok. 240 g okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotowanie ciasta zacząć od ugotowania budyniu do masy budyniowej, ponieważ długo stygnie: Ok. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować i dalej mieszając gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Przygotować biszkopt: Mąkę wymieszać ze skrobią. (Najlepiej jeszcze przesiać). Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  5. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  7. Przygotować bezę orzechową: Orzechy drobno posiekać. Przełożyć do miski i wymieszać z mąką, skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  8. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Gdy beza będzie gęsta, lśniąca i sztywna wmieszać delikatnie szpatułką orzechy z mąką.
  9. Bezę przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się przyrumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
  10. Przygotować poncz: Wodę wymieszać z sokiem z cytryny.
  11. Przygotować masę budyniową: Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń (ugotowany według punktu 2).
  12. Biszkopt umieścić w formie i nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć bezą orzechową i na nią wyłożyć resztę masy budyniowej.
  13. Okrągłe biszkopty przeciąć nożem na pół. Biszkopty układać na masie, przeciętą stroną do dołu. Ciasto wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.

2

  1. Przygotować polewę czekoladową z mleka w proszku: Do garnka przełożyć masło, wodę i cukier. Zagotować, mieszając. Garnek ściągnąć z pieca i ostudzić, aż masa będzie lekko ciepła. Do jeszcze ciepłej masy dodawać mleko w proszku, mieszając szybko trzepaczką, aby nie powstały grudki. (Można masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, podzielić ją na pół do dwóch misek. Do jednej miski dodać łyżkę mleka w proszku i wymieszać na gładką masę, a do drugiej dodać łyżkę kakao i wymieszać na gładko.
  2. Ciasto polewać na przemian raz jasną, raz ciemną polewą. (Robić to w miarę szybko, bo polewa dość szybko gęstnieje).
  3. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (aż polewa zastygnie), a najlepiej na noc.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto góra lodowa Ciasto góra lodowa Ciasto góra lodowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 1 lat temu
    Czy można biszkopt posmarować powidłami śliwkowymi? Dla przełamania słodyczy 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 1 lat temu
    Ciasto jest przepyszne, polecam 👌🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    Zrobiłam ciasto i nie polecam suche,  bardzo slodkie i do tego twarda polewa nawet ciężko jest pokroić. Nie polecam szkoda czasu i pieniędzy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aaaa · 10 miesięcy temu
      Jak ktoś nie potrafi zrobić to co się dziwić...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 9 miesięcy temu
      Robiłam to ciasto już z 10x nigdy nie wyszło suche ani twarde, kwestia umiejętności 🤷
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 1 lat temu
    Pycha !!! Czasochłonny ale każdy da radę!  Jedyne co zmieniłam za drugim razem to masa z mlekiem w proszku zrobiłam jej o połowę mniej i jest wystarczająco bo ostatnio bardzo dużo mi zostało. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Czy to ciasto można przygotować 2 dni przed podaniem gościom ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Czy można przygotować to ciasto w formie na tort? Jeśli tak to czy zmienić proporcje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak, można. Proszę użyć przelicznika form do pieczenia, który znajduje się w menu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Czy można dodać mniej orzechów do bezy? Np. 150g?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Klaudia · 2 lat temu
      Myślę że wszystko jest kwestia tego czy lubi się dany produkt 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    A ma pani może jakiś przepis na masę budyniową gotowa tzn z budyniu gotowego z masłem mogę utrzeć bo jakoś nielgdy nie robiłam z żółtkami i nie jestem do nich przekonana. Czy mogę zrobić budyń ze sklepu z masłem ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Dlaczego polewa wyszła mi odrazu bardzo gęsta ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Karina · 2 lat temu
      Na gorące masło sypiemy mleko i miksujemy i będzie ok a tam w przepisie pisze że na letnie więc to jest błąd.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 3 lat temu
    Witam. Ciasto przepyszne! Zachwyca swoim wygladem oraz smakiem. Ciasto robam kilka razy co prawda bez orzechow.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Dzień dobry. Chciałabym zapytać, czy biszkopty pod tą polewą zmiękną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Do biszkoptu nie trzeba proszku do pieczenia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Super przepis !! Zrobiłam go jako ciasto urodzinowe. Rozplywa sie w ustach . Polecam !!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Sadowska · 3 lat temu
    Przepis wykorzystany do torta urodzinowego plus kisiel wiśniowy i biszkopt kakaowy pycha 😋tylko troszkę za mało otynkowane boki bo nie mam wprawy torty robię bardzo rzadko ale ogólnie nie jest chyba źle 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Dzień dobry :) super przepis! Właśnie próbuje zrobić pierwszą górę lodową :) Budyń z podanych proporcji wyszedł mi dość rzadki, nie wiem czy coś źle odmierzyłam czy może on taki ma być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    A jeśli by tak kupić gotowy budyń to ile będę go potrzebować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sandra · 3 lat temu
      Myśle ze ten samemu robiony będzie o niebo lepszy. Zapewniam wcale to nie jest trudne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Bardzo smaczne ciasto. (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Co zrobić, jesli masa budyniowa wyszła trochę za rzadka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Sadowska · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny tylko trochę za słodkie pomimo tego że i tak ujęłam cukru ;)następnym razem dodam jeszcze mniej .polecam przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 4 lat temu
    Czy można zmniejszyć ilość cukru w masie bazowej? Np o połowę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      W bezie osobiście nie zmieniałabym ilości cukru. Zmiejszylabym najwyżej po trochu w masie budyniowej i polewie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 4 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź:)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika · 4 lat temu
        Ja zmniejszyłam w polewie i masie budyniowej aż o połowę i było super 🙂